Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 aug 2017 - Anul XXII, nr. 178 (6594)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Biserica Ortodoxă Rotunda

Festivalul-concurs de toacă pentru copii şi tineret „Răsună toaca-n cer” - Ediţia a VII-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina” - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, Arhiepiscopia Ortodoxă a Sucevei şi Rădăuţilor, Protopopiatul Fălticeni, Parohia Ortodoxă Rotunda şi Primăria Oraşului Liteni organizează duminică, 13 august a.c., începând cu ora 16.00, la Biserica Ortodoxă Rotunda, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului-concurs de toacă pentru copii şi tineret „Răsună toaca-n cer”.

Iniţiativa pr. paroh Mihai Ursuleasa de a organiza acest festival-concurs în a doua duminică din Postul Adormirii Maicii Domnului este un stimulent pentru tinerele generaţii de a învăţa să bată toaca la biserică îngrijit, artistic, după rânduială, pentru a perpetua tradiţia semnalizării liturgice în forme de artă filocalică, purtătoare de semne şi mesaje mistice tainice.

Copiii şi tinerii cei mai talentaţi şi pricepuţi în bătaia toacei se vor întrece, etalându-şi arta la nivelul vârstei, dar şi portul tradiţional al locului de provenienţă. În tradiţia ortodoxă, sunetul toacei sugerează chemarea la rugăciunea liturgică, prin urmare înseamnă chemarea la răstignire lăuntrică prin rugăciune, căci, potrivit mărturiilor Sfinţilor Părinţi ai Bisericii „urcuşul omului spre Dumnezeu începe în Biserică şi se termină în Biserică”, iar „inima omului duhovnicesc este Biserică”, ce se clădeşte cu trudă şi cu multă jertfă purificatoare.

Toaca este ea însăşi rugăciune, este rugăciune primară prin formulele ritmice preluate din rugăciunea cântată şi prin semnele mistice încifrate în bătaie: crucea, cercul, triunghiul şi spirala. La români, bătaia toacei este artă, semnalele de chemare la biserică ale multor tocaşi fiind adevărate capodopere muzicale. Din acest motiv, toaca este marcă de specificitate cultural-spirituală românească.

În credinţa ortodoxă, bătaia toacei are funcţie de exorcizare, având puterea de a ucide diavolul, în timp ce fumul de tămâie îl alungă. Nu întâmplător, oamenii evită rostirea numelui diavolului prin expresia „ucigă-l toaca”.

Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, susţine organizarea acestei manifestări prin acordarea de premii în bani pe categorii de vârstă. Evaluarea concurenţilor va fi făcută de un juriu de specialitate format din preoţi, profesori şi muzicologi.

Sponsorii evenimentului sunt prof. univ. dr. Violeta Dinescu (Oldenburg - Germania), Mănăstirea Probota, Asociaţia Proprietarilor de Păduri, familiile Maneliuc Costel şi Dincu Marcel. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul-concurs de toacă pentru copii şi tineret „Răsună toaca-n cer” - Ediţia a VII-a.
 Vizualizări articol: 1212 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Festivalul-concurs de toacă pentru copii şi tineret „Răsună toaca-n cer” - Ediţia a VII-a5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei