Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 iul 2017 - Anul XXII, nr. 160 (6576)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Cultură

La Fălticeni au continuat lansările de carte în cadrul Zilelor Municipiului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În seara zilei de duminică, 16 iulie, la Muzeul de Artă “Ion Irimescu” a avut loc lansarea cărţilor scriitorului fălticenean Alexa Paşcu: “Pelerin în Ţara Sfântă” (proză) – Ediţia a II-a, revizuită – şi “La braţ cu toamna” (versuri). Despre autor şi cărţile sale au vorbit monahia Elena Simionovici, istoricul şi criticul literar Nicolae Cârlan, scriitorul Ioan Ţicalo, poeta Mihaela Grădinariu, profesorul Mihai Radu şi poetul Constantin Bulboacă.

 

Toamna îi fascinează pe poeţi

După ce viceprimarul municipiului Fălticeni, Constantin Bulaicon, a felicitat autorul pentru efortul de a menţine vie viaţa culturală din urbea de pe Şomuz şi a menţionat că primăria sprijină financiar şi organizatoric activităţile culturale, monahia Elena Simionovici de la Mănăstirea Voroneţ i-a sensibilizat pe cei prezenţi cu modul în care toamna îi fascinează pe poeţi, iar Alexa Paşcu, „obosit de cifre, a ieşit să-şi plimbe ochii, să-i răcorească”, dar muza toamna l-a inspirat şi aşa au ieşit poeziile din volumul “La braţ cu toamna”.

La a doua carte, “Pelerin în Ţara Sfântă”, maica Elena a apreciat efortul financiar al autorului pentru a reedita cartea în policromie, „o carte mai frumoasă decât prima ca aspect şi conţinut. Alexa a călătorit cu mintea, cu sufletul, cu toată puterea pe care i-a dat-o Dumnezeu în Ţara Sfântă. S-a bucurat şi această bucurie a vrut să ne-o împărtăşească şi nouă în această carte”, a spus monahia Elena Simionovici.

 

La braţ cu toamna şi în gând cu primăvara

Ioan Ţicalo păstoreşte de câţiva ani asupra operei lui Alexa Paşcu prin cronicile pe care le scrie în presă. Referindu-se la cartea “Pelerin în Ţara Sfântă”, Ioan Ţicalo a spus: “Musulmanii au o obligaţie de când se nasc, să ajungă o dată în viaţă la Mecca. Noi, creştinii, ar trebui să avem această dorinţă de a ajunge măcar o singură dată la Sfântul Mormânt şi în zona unde a călcat Mântuitorul. Unii reuşesc, alţii nu. Alexa a călătorit la Ierusalim şi a reuşit să ne redea impresiile într-o carte frumoasă, asezonată cu fotografii. Ideea cea mai importantă din această carte este faptul că vorbim despre Mântuitor, dar şi convorbim cu El. Cartea este un joc de vorbire şi convorbire. Noi suntem tentaţi să vorbim. Dacă împletim chestia asta şi cu aşezatul în genunchi de unul singur şi convorbeşti cu Mântuitorul este extraordinar, şi la asta face trimitere Alexa Paşcu”.

 

La Ierusalim te simţi înălţat la ceruri

Scriitoarea Mihaela Grădinaru a citit aproape toate cărţile semnate de Alexa Paşcu, “La braţ cu toamna” fiind deosebită, pentru că este cartea unei sincerităţi extreme.

„Din această carte răzbat zbaterile extraordinare ale unui suflet aflat într-o permanentă căutare. Este căutarea binelui, adevărului şi frumosului, căutarea care ar trebui să ne definească pe fiecare dintre noi. Această căutare îşi găseşte un liman într-un cuvânt roditor pe care Alexa Paşcu îl numeşte <osânda mea dulce>, o sintagmă foarte frumoasă pentru cuvântul care dă şi roade. La Alexa Paşcu acest cuvânt rodeşte cărţi de proză, cărţi de poezie, cărţi de călătorie”, a precizat Mihaela Grădinaru.

La sugestia lui Nicolae Cârlan, Alexa Paşcu a adăugat fotografii la cartea de călătorii “Pelerin în Ţara Sfântă”, pentru că puţini români au ocazia să ajungă la locurile sfinte, dar citind cartea şi privind imaginile pot parcurge Israelul măcar cu gândul.

„Oricât ai colinda pământul acesta, indiferent unde te-ai duce şi orice lucru extraordinar ai putea vedea şi te-ar impresiona, cred că nimic nu echivalează cu o călătorie în Ţara Sfântă. Te modifică sufleteşte contactul cu acele locuri. Îndumnezeirea omului a început acolo, la Nazaret, unde s-a născut Iisus Hristos, cum spune părintele Dumitru Stăniloaie. Te cutremuri, te simţi înălţat la ceruri când ajungi acolo, când vezi locurile acelea, când calci pământul pe care a călcat Iisus Hristos”, a spus criticul literar Nicolae Cârlan.

Prof. Mihai Radu a vorbit despre „un spirit veşnic tânăr pe care adierile toamnei deja îl ating”, autorul găsind „secretul veşnicei tinereţi alimentată de focul sacru al iubirii” în volumul de poezie lansat duminică. Mioara Gafencu i-a propus lui Alexa Paşcu ca titlul următorului volum să fie la „Braţ cu viaţa”, iar profesorul Constantin Bulboacă s-a referit la obligaţia noastră, a tuturor, de a atrage tineretul spre literatură, spre carte.

 

Economistul Alexa Paşcu şi-a găsit refugiul şi însănătoşirea în scris

Alexa Paşcu a amintit colegii, prietenii condeiului cu care se întâlneşte şi colaborează pentru ca manuscrisele sale să vadă lumina tiparului, a mulţumit pentru cuvintele frumoase referitoare la scrisul domniei sale, spunând că este „un grăunte sărit dintr-o matrice. Mă enervează când cei din breasla mea nu se apleacă totuşi şi spre partea culturală mai cu tragere de inimă. Poate acesta a fost destinul, să sar din acea găoace, deşi mi-am făcut meseria cu cinste şi corectitudine în domeniul economicului. Refugiul şi însănătoşirea mi le-am găsit în scris. De aceea toate volumele de poezie sunt în trei părţi, viaţa, iubirea şi partea a treia, divinitatea. Scriu despre lume, despre lucruri care se desfăşoară într-un anumit fel pentru mine. Călătoriile pe care le-am făcut în diferite ţări urmează să fie prezentate, dar Dumnezeu ştie când şi câte zile îmi dă să pot să scriu. Subiecte am destule, în proiect am romanul despre un tânăr plecat după decembrie 1989 din ţară şi care în final va ajunge om de afaceri”, a precizat Alexa Paşcu.

La finalul manifestării autorul a oferit autografe, menţionând că pentru o parte din cărţile editate costurile au fost suportate de Consiliul Local al municipiului Fălticeni, 66 de cărţi regăsindu-se la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” şi la cele şapte biblioteci şcolare. A urmat un recital la flaut al maestrului Nicolae Maxim, cel care a şi deschis manifestarea cu flautul său fermecat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Fălticeni au continuat lansările de carte în cadrul Zilelor Municipiului.
 Vizualizări articol: 1202 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
La Fălticeni au continuat lansările de carte în cadrul Zilelor Municipiului5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei