Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 mai 2017 - Anul XXII, nr. 100 (6516)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semnal pentru protejarea planetei

Emisiunea filatelică „Specii dispărute recent”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prin emisiunea „Specii dispărute recent”, pusă în circulaţie începând cu data de 21 aprilie a.c., Romfilatelia doreşte să tragă un semnal de alarmă pentru protejarea planetei.

Porumbelul migrator, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei, este o specie endemică dispărută în America de Nord, unde în trecut era foarte răspândit.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, efectivul s-a micşorat drastic, motivele principale fiind vânătoarea excesivă, faptul că specia depunea doar un singur ou, precum şi pierderea rapidă a habitatului natural.

Ultimul cuib înregistrat în sălbăticie a fost colectat în 1895, lângă Minneapolis. Martha, ultimul exemplar în captivitate, a murit de bătrâneţe la 1 septembrie 1914, în Grădina Zoologică din Cincinnati.

Thylacinus cynocephalus, în limba greacă „cel cu cap de căţel şi marsupiu”, a fost cel mai mare marsupial carnivor cunoscut al vremurilor moderne şi este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei.

Vânatul intensiv încurajat de recompense a fost motivul principal al dispariţiei sale, cu toate că sunt luaţi în considerare şi alţi factori, precum bolile şi invadarea teritoriului său de către om.

Ultimul exemplar a fost capturat în 1933 şi trimis la Grădina Zoologică Hobart, unde a trăit timp de trei ani.

Tigrul de Java, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 8,00 lei, este o subspecie dispărută de tigru care a trăit pe insula Java până la mijlocul anilor 1970.

Printre cauzele probabile ale dispariţiei speciei sunt activitatea umană şi pierderea de habitat.

Ultimul tigru a fost semnalat în Parcul Naţional Meru Betiri în anul 1976. De atunci nici un alt exemplar nu a mai fost înregistrat în ultimul sanctuar al pisicilor mari. Delfinul Baiji sau Delfinul chinezesc, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei, a fost singurul reprezentant al familiei Lipotidae, fiind o specie de delfin de apă dulce, răspândită exclusiv în bazinul râului Yangtze din Republica Populară Chineză.

După studii ale râului Yangtze, efectuate în anii 1980, delfinul Baiji a fost declarat ca fiind prima specie de delfin din istorie împinsă până la extincţie de intervenţia umană.

Emisiunea filatelică are un tiraj total de 55.980 de timbre, fiind realizate totodată și 200 de plicuri (FDC), echipate cu mărcile poștale, numerotate și obliterate cu ștampila „prima zi”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea filatelică „Specii dispărute recent”.
 Vizualizări articol: 1094 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Emisiunea filatelică „Specii dispărute recent”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei