Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 ian 2017 - Anul XXII, nr. 19 (6435)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Premii de excelenţă

Pictorii Ana Candrea-Constantin, Dimitrie Savu şi Adrian Bocancea - Seniori ai Artelor Plastice Bucovinene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Artelor Plastice Bucovinene (31 ianuarie, ziua în care, în anul 1932, a fost întemeiată, la Cernăuţi, Societatea Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina) va fi marcată în acest an prin acordarea unor premii de excelenţă.

De data aceasta, atenţia s-a îndreptat asupra Seniorilor Artelor Plastice Bucovinene, iar cei care vor fi onoraţi cu acest titlu de către Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural „Bucovina” vor fi pictorii Ana Candrea-Constantin, Dimitrie Savu şi Adrian Bocancea.

Fiind vorba de seniori, artişti venerabili care, cu o singură excepţie, nu locuiesc în municipiul Suceava, având în vedere vârsta şi anotimpul - care sunt termeni esenţiali în ecuaţia organizării unei manifestări publice - înmânarea titlurilor/premiilor se va face la domiciliul artiştilor de către membrii juriului decident.

Pictorii premiaţi sunt nume consacrate în arta plastică suceveană, nume cu rezonanţă la nivel naţional şi nu numai.

Ana Candrea-Constantin, decanul de vârstă al pictorilor suceveni, care îmi mărturisea într-un interviu că satul natal, Cotârgaşi, din comuna Broşteni, reperul fundamental al existenţei sale, îi oferă şi astăzi teme pentru pictură, a fost, în vara anului trecut, protagonista unui eveniment omagial organizat în Sala „Ion Grigore” a Aşezământului social-cultural al Parohiei „Sf. Înviere” Suceava.

La rândul său, pictorul Dimitrie Savu este artistul despre care scriitorul Ion Drăguşanul spunea că are o „operă plastică exponenţială pentru mai bine de un secol şi jumătate de artă plastică bucovineană, atât prin caracterul ei mărturisitor, cât şi prin înrudirea stilistică şi cu opera primilor trei mari pictori ai Bucovinei, Epaminonda Bucevschi, Eugen Maximovici şi Archip Roşca”.

Profesorul Adrian Bocancea, care după o viaţă dedicată învăţământului sucevean s-a reîntors, după pensionare, în Bălţăteştiul natal, din judeţul Neamţ, unul dintre distinşii laureaţi ai Voroneţianei, s-a remarcat şi s-a impus ca artist, aşa cum observa criticul de artă Valentin Ciucă, printr-o „cromatică atent distilată în retortele spiritualului”.

Continuitatea creativă, demnitatea cu care şi-au parcurs drumul vieţii, respectul de care se bucură în breasla artistică suceveană îi îndreptăţeşte pe deplin la titlul de Seniori ai Artelor Plastice Bucovinene, motiv pentru care se cuvine să-i felicităm, să le dorim putere de creaţie în continuare şi să le urăm viaţă lungă, senină şi sănătate!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pictorii Ana Candrea-Constantin, Dimitrie Savu şi Adrian Bocancea - Seniori ai Artelor Plastice Bucovinene.
 Vizualizări articol: 1455 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pictorii Ana Candrea-Constantin, Dimitrie Savu şi Adrian Bocancea - Seniori ai Artelor Plastice Bucovinene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei