Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 ian 2017 - Anul XXII, nr. 11 (6427)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ediţia a XXVI-a

Înveşniciri în bronz, pe traseul Festivalului literar „Mihai Eminescu” - Suceava, Călineşti Cuparencu, Putna

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Traseul de desfăşurare a Festivalului literar „Mihai Eminescu”, manifestare organizată de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina” şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Mănăstirea Putna, Primăria comunei Putna şi Primăria comunei Şerbăuţi, este marcat de trei înveşniciri în bronz ale poetului naţional.

Participanţii la cea de-a XXVI-a ediţie a festivalului, care s-a desfăşurat în zilele de 13-14 ianuarie a.c., au poposit şi au depus coroane de flori la cele trei busturi ale lui Mihai Eminescu din localităţile care punctează traseul manifestării.

Pelerinajul a început de la bustul poetului amplasat în apropierea Bisericii „Sf. Nicolae” din municipiul Suceava, monument de for public turnat în bronz (după lucrarea realizată în gips în anul 1935 de sculptorul Ioan Cârdei), din fondurile Filialei Suceava a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, bust dezvelit la data de 8 noiembrie 1993.

Deplasarea la Călineşti Cuparencu (localitate în care s-a născut Gheorghe Eminovici, tatăl poetului) i-a adus pe pelerini la bustul lui Mihai Eminescu din curtea Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”, bust realizat de sculptorul Marcel Mănăstireanu, la iniţiativa şi cu cheltuiala ing. Florin Usatiuc.

Monumentul a fost dezvelit la data de 19 iunie 2005, odată cu resfinţirea bisericii (după 200 de ani de la prima târnosire) de către un sobor de preoţi în frunte cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Pimen Suceveanul, dată la care a fost deschisă şi Casa documentară Vasile Eminovici (bunicul lui Mihai Eminescu, care a fost dascăl bisericesc în localitate). Din anul 2005, prin strădania poetului Ion Cozmei (11 martie 1951 - 1 octombrie 2015), localitatea Călineşti Cuparencu a intrat în circuitul Festivalului literar „Mihai Eminescu”.

Ca în fiecare an, festivitatea de premiere (conferirea Premiului de Excelenţă „Mihai Eminescu” pentru exegeză şi editologie - care în acest an a fost acordat prof. dr. Radu Cernătescu pentru lucrarea „Antiparadisul lui Mihai Eminescu”) s-a desfăşurat la Mănăstirea Putna. În incinta mănăstirii, coroanele de flori au fost depuse la monumentul ridicat în anul 1926 (la iniţiativa Cercului studenţesc „Arboroasa”, în amintirea primului Congres studenţesc şi a primei sărbători a românilor de pretutindeni, care a avut loc în 1871 - la care Mihai Eminescu a fost unul dintre principalii organizatori), bust din bronz realizat de sculptorul Oscar Han.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Înveşniciri în bronz, pe traseul Festivalului literar „Mihai Eminescu” - Suceava, Călineşti Cuparencu, Putna.
 Vizualizări articol: 2080 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Înveşniciri în bronz, pe traseul Festivalului literar „Mihai Eminescu” - Suceava, Călineşti Cuparencu, Putna5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei