Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 nov 2016 - Anul XXI, nr. 278 (6391)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Între prieteni

Doina Cernica şi-a lansat vineri al doilea volum al cărţii „Ţara de Sus, de mai sus”, „un roman fluviu al culturii bucovinene”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Scriitoarea Doina Cernica şi-a lansat vineri, 25 noiembrie, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, al doilea volum al cărţii „Ţara de Sus, de mai sus”, „un roman fluviu al culturii bucovinene”, după cum a spus moderatorul acţiunii culturale, poetul Alexandru Ovidiu Vintilă, redactorul-şef al revistei Bucovina Literară.

Într-o atmosferă caldă, prietenoasă, în Sala de Artă „Elena Greculesi” a bibliotecii publice sucevene, s-a vorbit despre autoarea cărţii, despre carte, despre artă, despre frumos. Evenimentul, organizat cu prilejul Zilei Bucovinei, de Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Centrul Cultural „Bucovina” şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, a fost prezentat de monahia Elena Simionovici, de la Mănăstirea Voroneţ, vicepreşedintă a Societăţii Scriitorilor Bucovineni, profesoara Lucia Puşcaşu, artist plastic, fostă preşedintă a Uniunii Artiştilor Plastici – filiala Suceava, şi Ion Nedelea, ziarist, fost redactor-şef la cotidianului Crai Nou.

 

Moment de reculegere

Remarcând numărul mare de oameni care au venit la lansarea cărţii, moderatorul evenimentului a spus că „doamna Doina Cernica este iubită şi cred că şi-a făcut treaba la ziar cu osârdie. Totul se răsplăteşte până la urmă...”. Dacă primul volum a fost dedicat „Cărţii”, literaturii din Bucovina, al doilea volum se referă la „Artă”, la artele plastice şi nu numai din Bucovina. Fiecare participant la eveniment a primit la intrare cartea „Ţara de Sus, de mai sus”, volumul II, însoţită de revistele Scriptum şi Bucovina Literară, care apar sub egida Consiliului Judeţean Suceava. Alexandru Ovidiu Vintilă a spus că, din păcate, „anul acesta au plecat dintre noi patru personalităţi marcante: Vasile Andru, Ion Grigore, Elena Greculesi şi Dumitru Oniga”, motiv pentru care s-a ţinut un moment de reculegere.

 

„Cartea aceasta este o carte document”

Scriitoarea Doina Cernica a spus că cele două cărţi, volumul I şi volumul II - „Ţara de Sus, de mai sus”, sunt o pledoarie pentru evidenţierea faptului că pe lângă celebra noastră cultură populară, folclorul nostru atât de binecunoscut în ţară şi în lume,  „există în Bucovina şi o artă şi un scris al profesioniştilor”. Copertele cărţii, realizate de artistul plastic Gheorghe Zărnescu, valorifică, prima, o lucrare de Dany Madlen Zărnescu şi, a patra, o imagine de la inaugurarea unei ample expoziţii cu plasticieni din nordul şi sudul Bucovinei la Centrul “Vernisaj” din Cernăuţi.

Monahia Elena Simionovici, vicepreşedintă a Societăţii Scriitorilor Bucovineni, le-a amintit celor prezenţi că „această carte este rodul unei munci tenace a jurnalistei Doina Cernica, dar îmbrăcămintea, haina acestei cărţi este a scriitoarei Doina Cernica”. „Cartea aceasta este o carte document. Toate ştirile pe care ea le-a cules ar fi avut viaţă de o zi, de două..., de o lună, dar adunate în cartea aceasta, toate cele povestite aici au îmbrăcat haina perenităţii. Cine va voi să facă o teză de doctorat despre perioada aceasta, peste 20 de ani de cultură în Bucovina, va avea cea mai frumoasă oglindă despre tot ce s-a petrecut frumos şi trainic, produs de oameni de cultură din Bucovina”, a spus monahia Elena Simionovici. Ca fiică a Bucovinei (deşi s-a născut într-un sat de lângă Cotnari, judeţul Iaşi, dar de 45 de ani „cu câtă minte, cu cât suflet, cu cât har mi-a dăruit bunul Dumnezeu” slujeşte acest pământ binecuvântat care este Bucovina, şi ca profesor şi ca om care vorbeşte despre comorile acestui ţinut), maica Elena a făcut cea mai caldă urare de Ziua Bucovinei: „urare de sănătate, împliniri materiale, duhovniceşti, mântuire întru mulţi ani”.

 

„Cuvintele din textele Doinei Cernica sunt încărcate de o vrajă specială”

Despre volum, „o carte a trăirii, dincolo de toate”, după cum a mai precizat Ovidiu Vintilă, a vorbit şi artistul plastic Lucia Puşcaşu, fostă preşedintă a Uniunii Artiştilor Plastici – filiala Suceava: „Doina Cernica este un scriitor, un jurnalist desăvârşit care scrie şi a scris istoria filialei noastre, începând cu anul 1970, atunci când s-a înfiinţat UAP-ul la Suceava, şi până acum. Domnia sa vorbeşte despre toţi preşedinţii de filială”, a spus Lucia Puşcaşu, completând că articolele Doinei Cernica „sunt foarte aprofundate. Cartea este scrisă în stil viu, colorat, cu ornamente, cu metafore... Doina Cernica vorbeşte în această carte nu numai despre bucuriile artiştilor, ci şi despre munca grea în atelier, pentru că nu este uşor să fii un creator de artă sincer şi adevărat”.

Finalul i-a aparţinut lui Ion Nedelea, ziarist, fost redactor-şef la cotidianul Crai Nou, care în cuvinte bine alese a spus că în textele Doinei Cernica „pot fi identificate sau măcar bănuite instrumente intelectuale, instrumente culturale şi publicistice foarte ascuţite, pentru a fi pătrunzătoare asupra realităţii. Instrumente foarte bine stăpânite şi totul servit de strategii publicistice ale persuasiunii, ale atractivităţii, ale seducţiei. Cuvintele din textele Doinei Cernica sunt încărcate de o vrajă specială. Când veţi citi aceste texte, vă rog să fiţi atenţi la final. De fiecare dată, Doina Cernica realizează finaluri speciale, o apoteoză care te emoţionează”. Dincolo de vraja cuvintelor, „în spiritualitatea de aici, adică în <Ţara de Sus, de mai sus>, simbioza dintre dăruirea militantă şi talentul aplicat al Doinei Cernica poartă un nume: Doina Cernica”, a concluzionat Ion Nedelea.

„Ţara de Sus, de mai sus”, volumul II, „Artă”, acoperă cam 36 de ani de „sârguinţă ziaristică” (această carte recuperează texte scrise şi înainte de 1990) şi acoperă toate genurile gazetăreşti, informaţie, notă, interviu, reportaj, portret şi poate alte forme jurnalistice care pot fi mai greu încadrate într-o categorie. Scriitoarea Doina Cernica, înconjurată de zeci de buchete de flori multicolore, încărcate cu iubire, cu respect, primite de la oameni care o preţuiesc, a adus „buchet de mulţumiri” celor prezenţi la eveniment, oamenilor care au ajutat-o să scoată la lumină acest volum, Consiliului Judeţean Suceava – Centrul Cultural Bucovina şi Editurii Muşatinii Suceava.

După lansarea cărţii, a fost proiectat şi filmul „Ciprian Porumbescu”, autor scenariu şi regizor Veaceslav Habailo. Prezentarea filmului a fost făcută de Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doina Cernica şi-a lansat vineri al doilea volum al cărţii „Ţara de Sus, de mai sus”, „un roman fluviu al culturii bucovinene”.
 Vizualizări articol: 2714 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doina Cernica şi-a lansat vineri al doilea volum al cărţii „Ţara de Sus, de mai sus”, „un roman fluviu al culturii bucovinene”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei