Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 14 oct 2016 - Anul XXI, nr. 241 (6354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Lansări de carte şi momente artistice, la Colegiul Naţional ,,Dragoş Vodă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biblioteca Municipală Câmpulung Moldovenesc a organizat miercuri, 12 octombrie, în parteneriat cu Colegiul Naţional ,,Dragoş Vodă” din localitate, o dublă lansare de carte, ,,Zbucium", de Elena Alina Andruhovici, şi ,,Şirag de nestemate din vechime adunate", de Filon Lucău. Evenimentul cultural a avut loc la sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” şi a cuprins, la final, şi un scurt program artistic. Prof. Silviu Petrică Ciulei, directorul Bibliotecii Municipale Câmpulung Moldovenesc, ne-a spus că aproape săptămânal instituţia pe care o conduce organizează astfel de evenimente culturale.

Miercuri a fost o zi dedicată soţilor Alina Elena Andruhovici şi Filon Lucău. Alina Elena Andruhovici şi-a lansat volumul de debut, ,,Zbucium”, o carte inspirată din vremuri de tristă amintire - ocupaţia nordului Bucovinei şi refugiul multor români din calea năvălitorilor, surghiunul în Siberia îngheţată a celor rămaşi dincolo de graniţă, întâmplări care au marcat copilăria autoarei, dar şi a altor copii. Cu o viaţă spirituală bogată, după cum ne-au spus despre autoare prof. Silviu Ciulei şi prof. Artemisia Ignătescu, la care au contribuit lecturile încă din primii ani de şcoală, călătoriile prin ţară şi prin lume, prilej cu care a cunoscut şi multe personalităţi istorice, Alina Andruhovici-Lucău a oglindit în carte şi trăirile sale în aceste împrejurări. „Prin cele descrise, într-un stil limpede, îngrijit, autoarea depăşeşte limitele particularului, vorbind de fapt de suferinţele unui neam, de bucuriile şi trăirile multor semeni ai săi”, a completat prof. Artemisia Ignătescu. Cartea semnată de Alina Elena Andruhovici a fost prezentată de publicistul Gheorghe Dolinschi, fost elev al autoarei, care descrie în cartea amintită, cu multă căldură, şi perioada petrecută ca dascăl în frumoasa comună suceveană, Arbore.

 

Mărturisiri şi mulţumiri

Cunoscut ca om de cultură, cercetător şi etnograf care luptă să nu se piardă tradiţiile, să se păstreze valorile inestimabile din folclorul românesc, obiceiurile străvechi din satele noastre, prof. Filon Lucău a venit în faţa cititorului cu o nouă carte, ,,Şirag de nestemate din vechime adunate”. Despre cartea lui Filon Lucău a vorbit, făcându-i o analiză pertinentă, prof. dr. Luminiţa Ţăran, care ne-a încântat citând şi frumoase versuri populare din carte. Cuvinte calde, de apreciere bine meritată, au spus la adresa celor doi autori confraţii prof. Paraschiva Abutnăriţei, cea care prefaţează şi cartea Alinei Elena Andruhovici, prof. Artemisia Ignătescu, Ion Grămadă etc., cărora li se adaugă cuvintele scrise în carte, pline de conţinut ale scriitorului Ion Filipciuc, prezent în sală împreună cu alţi oameni ai scrisului, printre care George Bodea, preot dr. Ilie Macar, Tucu Moroşan etc.

Moderată de prof. Silviu Petrică Ciulei, directorul Bibliotecii Municipale, completată de mărturisirile şi mulţumirile celor doi autori faţă de publicul ales care a înfruntat vremea rea şi a venit la această manifestare, faţă de toţi cei care au sprijinit nu numai apariţia cărţilor, ci şi întâmplările, faptele descrise în carte, manifestarea s-a încheiat cu un scurt dar frumos program artistic prezentat de solista Felicia Oblezniuc şi Fanfara Clubului Copiilor, condusă de profesorii Niţă Bârsă şi Romeo Grosu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansări de carte şi momente artistice, la Colegiul Naţional ,,Dragoş Vodă”.
 Vizualizări articol: 1335 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Lansări de carte şi momente artistice, la Colegiul Naţional ,,Dragoş Vodă”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei