Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 sep 2016 - Anul XXI, nr. 207 (6320)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   15 imagini |   ø fişiere video

La Biblioteca Bucovinei

Festivitate de premiere, aniversare și predarea funcţiei onorante de președinte la Fundaţia Culturală a Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava a găzduit vineri un dublu eveniment Festivitatea de decernare a premiilor Fundaţiei Culturale a Bucovinei (FCB) și aniversarea președintelui Fundaţiei, ec. Dumitru Cucu, la împlinirea vârstei de 80 de ani.

 

„Un Mecena al Bucovinei. Dumitru Cucu la 80 de ani”

La manifestarea care s-a deschis cu rugăciunile citite de pr. prof. dr. Gheorghe Brădăţanu - la început de an religios și pentru sănătatea președintelui Dumitru Cucu, au participat oameni de cultură și artă, membri ai Fundaţiei și invitaţi la cea de-a XXII-a ediţie de premiere pentru activitatea de creaţie din anul 2015.

Prezentată și moderată de vicepreședintele FCB, ec. dr. Vasile Rusu, manifestarea a fost dedicată în prima parte evenimentului aniversar, marcat și prin prezentarea volumului „Un Mecena al Bucovinei. Dumitru Cucu la 80 de ani”, editat de prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, ec. dr. Vasile Rusu, pr. dr. Gheorghe Brădăţanu și dr. Alis Niculică.

I-au adresat urări de sănătate și la mulţi ani președintelui Fundaţiei, vicepreședintele ec. dr. Vasile Rusu, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, dr. Alis Niculică, monahia Elena Simionovici, dr. Ioan Ieţcu, conf. univ. dr. Mihai Lazăr și poeta Viorica Petrovici, urări care, împreună cu aprecierile și referinţele din volumul omagial, reflectă respectul și preţuirea faţă de cel care a fost apreciat ca „un Mecena al zilelor noastre”, „un om pentru oameni”, „un bancher generos”, „omul care sfinţește locul”…

 

Patru Premii de Excelenţă și un Premiu Opera Omnia

În cea de-a doua parte a evenimentului, vicepreședintele ec. dr. Vasile Rusu a dat citire Procesului-verbal de jurizare (juriul acestei ediţii a fost alcătuit din Dumitru Cucu - preşedinte, Vasile Rusu și Mihai Iacobescu - vicepreşedinţi, Nicolae Cârlan și Vasile Păvăleanu - membri) și a înmânat diplomele și premiile Fundaţiei.

Au fost conferite patru Premii de Excelenţă, un Premiu Opera Omnia și paisprezece premii pe diverse secţiuni.

Premiile de Excelenţă au fost acordate prof. univ. dr. Constantin Ungureanu („pentru contribuţia fundamentală la cunoaşterea istoriei învăţământului din Bucovina”), dr. în ştiinţe istorice Alis Niculică („pentru întreaga activitate desfăşurată în cadrul Fundaţiei Culturale a Bucovinei şi pentru colaborarea la publicaţiile Fundaţiei”), dr. în ştiinţe medicale Ioan Ieţcu („pentru activitatea deosebită desfăşurată atât în domeniul medical, cât şi în cel al culturii”) și scriitorului Cezar Straton („inginerul silvic care transformă, într-o formă originală, realitatea cotidiană în poem, înălţând imnuri unice iubirii, sentiment analizat în diferitele sale forme, din toate unghiurile vieţii”).

Laureatul Premiului Opera Omnia a fost scriitorul Marcel Mureşeanu - „pentru laborioasa activitate literară şi jurnalistică desfăşurată pe plaiurile bucovinene şi nu numai”.

 

Premiile pe secţiuni, cuvânt de mulţumire și...predare de funcţie

Celelalte premii au vizat secţiunile Proză - Mălina Aniţoaei (pentru volumul „Inocenţa în stare de sclavie”), Proză memorialistică - Alexa Paşcu (pentru cartea „Pelerin în Ţara Sfântă”), Poezie - Vasile Cristea („Evoluţii la trapez”), Lingvistică - Ion Popescu-Sireteanu („Termeni păstoreşti pentru vase, unelte şi instrumente, boli şi leacuri”), Etnologie - pr. Nicolae Cojocaru („Cercetări de cultură populară, etnografie istorică şi mitologie”) și Mihai Camilar („Dicţionar etnologic bucovinean”), Ediţie îngrijită - Liviu Papuc şi Olga Iordache („Deceniul limpezirii 1906-1916. Bucovina sub lupa Neamului Românesc a lui N. Iorga”), Genealogie - Haralambie Enache („Album de familie”), Monografie - Vasile Diacon („Codrul secular Slătioara, perlă pe Suha Bucovineană”), Istoria medicinei în Bucovina - dr. Mihai Ardeleanu, dr. Ioan Ieţcu, ec. Vasile Rîmbu (pentru editarea volumului „File din istoria Spitalului Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” şi pentru înfiinţarea publicaţiei „Bucovina medicală” serie nouă), Volum de arheologie - Bogdan Petru Niculică („Epoca Bronzului în Podişul Sucevei”), Publicistică - Paraschiva Abutnăriţei („Bucovina sub zodia cuvântului”), Volum bibliografic - Elena Pintilei și Adriana Chindriş („Crai nou” 1989-1991), Promovarea patrimoniului românesc - Muntean Claudia (Colecţionarii de artă).

Președintele FCB. ec. Dumitru Cucu, a rostit emoţionat la final un cuvânt de mulţumire pentru urările adresate și a încheiat spunând:„predau această funcţie onorantă ilustrului dr. în economie Vasile Rusu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivitate de premiere, aniversare și predarea funcţiei onorante de președinte la Fundaţia Culturală a Bucovinei.
 Vizualizări articol: 2542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 4 voturi
Festivitate de premiere, aniversare și predarea funcţiei onorante de președinte la Fundaţia Culturală a Bucovinei2.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Diresală ( rețeta mamei Olga Smucilă din Vama) Este o supă deasă țărănească de prin Bucovina, unde generații de copii rumeni în obrăjori se pot lăuda că au crescut sănătoși și zdraveni cu așa ceva. Preparatul poate părea banal, dar este consistent, foarte gustos, încălzește și... Citeşte