Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 aug 2016 - Anul XXI, nr. 202 (6315)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Proiecte artistice

Ansamblul Studenţesc „Arcanul USV” a promovat tradiţiile bucovinene în Portugalia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Membri ai Ansamblului Artistic Studenţesc “Arcanul USV” au dus tradiţiile bucovinene la mii de kilometri distanţă, tocmai până în Lisabona şi în regiunea Algarve, din sudul Portugaliei, unde au susţinut programe artistice în cadrul a trei evenimente care au vizat tocmai promovarea tezaurului folcloric al românilor, cea mai de preţ moştenire.

“Promovarea României adevărate în Portugalia”, proiect finanţat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Primăriei Suceava şi al Consiliului Judeţean Suceava, a dus comorile inestimabile ale ţării, tradiţiile şi obiceiurile româneşti, atât în mijlocul publicului portughez, cât şi printre numeroşii turişti străini care vizitează Algarve, dar fără a neglija diaspora românească.

Potrivit dr. ing. Sorin Pohoaţă, coordonatorul Ansamblului Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, “acest proiect a fost câştigat în cadrul unei sesiuni de proiecte a Institutului Cultural Român, prin programul de finanţare CentenArt, prin care se aniversează 100 de ani de la Marea Unire. Evenimentul a avut loc la începutul lunii august, în oraşul Boliqueime, regiunea Algarve. <Arcanul USV> a avut un program de o oră şi jumătate. După un cântec de grup, <Cântă cucu-n Bucovina>, şi o doină din cobză, la primul cântec de veselie portughezii au ieşit la joc, mai apoi la hore şi sârbe”.

Pohoaţă a mai mărturisit că portughezii au gustat din plin momentul oferit de ansamblul sucevean, cântecele populare, unele acompaniate de cobză, sau jocurile populare, reacţia publicului fiind una pe măsură.

Spectacolul de folclor a fost dublat de organizarea unui stand expoziţional de prezentare a unor creaţii populare româneşti cu realizări de excepţie ale meşterilor populari, materiale informative, broşuri, pliante etc.

 

“Acasă la Bucovineni” în Lisabona

Ambasada României în Republica Portugheză şi Institutul Cultural Român de la Lisabona au derulat pe parcursul mai multor luni proiectul serile „Acasă”, acesta fiind reluat la începutul lunii august cu invitaţii de la „Arcanul USV” - Sorin Pohoaţă, Manuela Pohoață, Călin Brăteanu, Daniela Brăteanu, Ioan-Ilie Nemţoi şi Alina Nemțoi.

Cei şase amfitrioni le-au spus românilor adunaţi la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona o frumoasă poveste despre un ţinut binecuvântat, despre dulcea Bucovină. „Proiectul a fost demarat cu sprijinul fostului ambasador al României în Portugalia şi continuat de noua ambasadoare, Ioana Bivolaru. Este un eveniment pentru românii de acolo, sunt serile ce îi reunesc pe românii de acolo cu cei din ţară. Ansamblul <Arcanul USV> a prezentat filmul <Bucovina, file de poveste>, le-am vorbit despre ansamblu, despre Universitatea <Ştefan cel Mare>, după care a urmat programul artistic”, a povestit Sorin Pohoaţă, acesta menţionând că invitaţii au avut ocazia să încerce şi bunătăţi din bucătăria bucovineană. La eveniment au participat români de pe ambele maluri ale Prutului, fiind prezent şi ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia – Dumitru Socolan. Reacţia publicului a fost frumoasă, emoţionantă, iar participarea numeroasă.

 

Diplome de excelenţă drept recunoştinţă

Al treilea eveniment la care membrii „Arcanul USV” au fost invitaţi a fost posibil datorită ambasadoarei Ioana Bivolaru, care a dorit ca românii din sudul Portugaliei, din localitatea Almancil, zonă unde s-au stabilit peste 1.700 de compatrioţi, să-i asculte şi să-i vadă pe artiştii suceveni.

Spectacolul a avut loc în data de 7 august, în prezenţa a peste 300 de spectatori, a ambasadoarei Ioana Bivolaru, a ambasadorului României în Muntenegru - Ferdinand Nagy şi a altor invitaţi.

„Românii şi-au îmbrăcat copiii în costume populare, iar unii au stat la spectacol cu lacrimi în ochi”, a spus Sorin Pohoaţă.

În urma evenimentelor la care a luat parte în Portugalia, Ansamblul „Arcanul” a fost recompensat cu placheta de onoare a oraşului Almancil, diplomă de excelenţă din partea Ambasadei României din Portugalia „pentru promovarea folclorului şi tradiţiilor româneşti” şi diplomă de excelenţă din partea Asociaţiei „Doina Algave” pentru promovarea României adevărate.

Regia artistică a spectacolelor a fost semnată de Călin Brătianu, coordonator artistic al ansamblului.

 

„Dansând în ţinutul lui Aristotel”

Ansamblul Artistic Studenţesc “Arcanul USV” va reprezenta România, alături de Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timişoara, la Festivalul Mondial al Dansurilor Tradiţionale „Dansând în ţinutul lui Aristotel”, eveniment ce se va desfăşura în perioada 14-21 septembrie, în Grecia.

Peste 450 de participanţi din 230 de ţări vor lua parte la eveniment. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ansamblul Studenţesc „Arcanul USV” a promovat tradiţiile bucovinene în Portugalia.
 Vizualizări articol: 2545 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Ansamblul Studenţesc „Arcanul USV” a promovat tradiţiile bucovinene în Portugalia3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei