În după-amiaza zilei de sâmbătă, 16 iulie, în cadrul evenimentului „Sub semnul Lovineștilor”, înscris în calendarul „Zilele municipiului Fălticeni”, la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a avut loc o triplă lansare de carte: “Însemnări la apusul soarelui”, autor dr. Roxana Cristian, “Strigături și chiuituri fălticenene”, autor prof. Vasile Gh. Popa, și “Emigranții”, autor dr. Vasile V. Popa.
Pe lângă prezentarea de carte, invitații au ținut publicului select care a participat la această întrunire prelegeri interesante privind unicitatea celui omagiat în cultura și spiritualitatea românească, criticul literar, dramaturgul și filosoful esoteric român Vasile Lovinescu, care a trecut la veșnicie pe 14 august 1984.
Cele trei cărți au tangență cu problematica tradițională și conțin observații și interpretări menite să evidențieze și să aducă în actualitate concepte și idei așa cum au fost acestea înțelese de discipolii lui Vasile Lovinescu, Roxana Cristian, Vasile G. Popa și de cărturarul Vasile V. Popa
Fire nevăzute, puternic legate între autorii cărților
În prezentarea făcută celor trei cărți, profesoara Eleonora Bulboacă a plecat de la convingerea că, deși surprinzător, între cei trei autori există niște fire nevăzute, puternic legate, dincolo de legăturile biografice dintre profesorul Vasile G. Popa și fiul său, medicul Vasile V. Popa, dincolo de legăturile de formație spirituală între Vasile Lovinescu, inițiatul, și Roxana Cristian, unul dintre discipolii învățatului. Pe aceeași filieră găsim o legătură cu Vasile V. Popa, care l-a cunoscut personal pe Vasile Lovinescu, fiind din aceeași familie spirituală.
Culegerea de “Strigături și chiuituri fălticenene”
Culegerea de “Strigături și chiuituri fălticenene” este o lucrare pregătită pentru tipar în 1969, între coperțile cărții regăsindu-se rodul a 20 de ani de acțiuni de culegere științifică, profesionistă a folclorului din 40 de localități din zona geografică din jurul Fălticeniului.
„Profesorul Vasile G. Popa și-a demonstrat spiritul științific, rigoarea și disciplina metodică în felul în care a așezat cele 13 capitole, strigăturile după tematică și glosarul în care a explicat termenii cu sens excesiv regional pentru a nu exista nici un dubiu în transpunerea și înțelegerea sensurilor. Printre culegători întâlnim pe viitorul poet Nicolae Labiș, pe atunci elev la Colegiul «Nicu Gane» din Fălticeni. Prin strigăturile și chiuiturile pe care le conține, această carte sancționează defectele umane cum ar fi lenea, urâțenia morală, minciuna, lipsa bunului-gust și o listă întreagă de defecte pe care ar trebui să le sancționeze și acum comunitatea care are o puternică funcție educativă. Găsim valorificate virtuți, de la milostenie la hărnicie, de la iubirea sub semnul cununiei sacre la petrecerea orânduită și îngăduită de Dumnezeu, ca mod de trăire sub acoperământul ceresc”, a spus profesoara Eleonora Bulboacă.
„Emigranții” oferă trei direcții de lectură
În “Emigranții”, autorul, dr. Vasile V. Popa, este prezentat drept un pasionat de istorie, un autodidact, care parcurge un lung drum al istoriei migrației de la jumătatea celui de-al doilea mileniu, vorbește apoi despre alte episoade dramatice din istoria altor neamuri pentru ca mai apoi să vorbească despre emigrare în istoria românilor cu date identificabile în pagini de mare dramatism, cu tușe satirice, cu adevăruri crunte de mare îndrăzneală.
În partea a doua a cărții, autorul construiește un fel de roman sentimental.
“Însemnări la apusul soarelui”
“Însemnări la apusul soarelui” este o carte publicată de dr. Roxana Cristian. Este o culegere de studii hermeneutice publicate de-a lungul a peste două decenii. O mare parte din aceste studii au fost publicate în revistele de specialitate de tip mistic sau strict reviste care publică studii cu conținut creștin ortodox. Dincolo de aceste studii publicate în alt timp și alt loc sunt și câteva studii pe care autoarea le-a prezentat și la Fălticeni.
“Cartea cuprinde o listă de lecții despre virtuți, iertare, smerenie, recunoștință, milostenie, nădejde și mai presus de toate, iubire. Continuă cu o sumă de lecții despre libertate și despre fapta creștinească, cu învățături despre cum să privim o icoană, despre cum să ne situăm în spațiul sacru al bisericii, față de obiectele sacre, lecții despre sfinții părinți, despre marile sărbători, este o carte despre semne și sensuri închise în cuvântul divin care nu se dezvăluie decât după o pregătire prealabilă”, a mai spus prof. Eleonora Bulboacă.
Cele trei publicații au fost prezentate de prof. Eleonora Bulboacă, prof. Mihaela Grădinaru, prof. Nicolae Cârlan, prof. Ioan Țicalo și preotul Gheorghe Brădățanu.
La finalul introducerilor care au durat aproape trei ore, autorii Vasile V. Popa și Roxana Cristian au mulțumit tuturor celor care au contribuit la aparițiile editoriale pentru profesionalism, implicare și solicitudine și în mod deosebit fălticenenilor care le-au fost alături la această lansare.
În încheiere, participanții la eveniment au fost încântați de un microrecital la flaut și pian susținut de prof. univ. Nicolae Maxim alături de pianistul Laur Hreniuc.