Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 iul 2016 - Anul XXI, nr. 171 (6284)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Lansarea cărţii “Suflet de orfan”, la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Municipală “Eugen Lovinescu” a avut loc vineri, 15 iulie, în deschiderea manifestărilor culturale din cadrul programului Zilelor Municipiului Fălticeni, lansarea cărţii “Suflet de orfan”, a profesoarei pensionare Saveta Vărăreanu. Au dorit să-i fie alături distinsei profesoare poeţi şi scriitori din comunitatea locală, foşti colegi de catedră şi foşti elevi, fiica şi nepoţii, oameni de cultură din urbea de pe Şomuz.

Manifestarea a început cu imnul naţional, “un mod de a demonstra respectul faţă de ţară” cum a subliniat Saveta Vărăreanu, şi cu prezentarea unui film cu imagini cu locurile care i-au marcat existenţa şi cu membrii familiei sale, primii fiind bunicii “datorită cărora sunt ceea ce sunt”.  

Pentru preotul profesor Bogdan Feştilă această lansare a fost un moment de maximă emoţie pentru că Dumnezeu a îngăduit să cunoască ce înseamnă acest cuvânt, orfan, nu din relaţia pe care o are cu elevii la şcoală sau cu fiii duhovniceşti la Capela <Sfântul Nicolae> unde slujeşte, ci din faptul că la vârsta de trei ani a rămas fără tată.

„Cartea este un volum de memorialistică, împărţit în trei părţi bine gândite, este o carte care se învârte în jurul unui motiv literar central: omul. Este dorinţa de a deveni om şi statutul dobândit, acela de a fi om mare. Practic a fi om este unul dintre lucrurile cele mai dificile pentru noi. Lecţia pe care o primim în această carte este lecţia de dăruire şi jertfă. Mi-a plăcut că în această carte domnia sa nu se autocenzurează şi face o hartă conceptuală a vieţii sale, a drumului parcurs până în prezent. Este o carte complexă, în care doamna Saveta face trimitere la orice eveniment real care i-a marcat viaţa, la oamenii pe care i-a cunoscut şi la întâmplările pe care le-a trăit”, a precizat preotul Bogdan Feştilă.

Şi scriitoarea Coca Maria Udişteanu a rămas orfană în urma războiului, la vârsta de 9 ani, reuşind cu lacrimi în ochi să facă o paralelă între viaţa Savetei Vărăreanu şi viaţa sa de copil orfan de tată, precizând că „în general orfanii îşi scriu amintirile pentru că aceste amintiri nu au cum să fie uitate”. Coca Udişteanu a citit mici fragmente ilustrative cu ceea ce s-a întâmplat cu acest copil, Saveta Vărăreanu, rămas de mic fără mamă şi fără tată, iar în încheiere a citit testamentul doamnei Vărăreanu, o mărturisire făcută celor cu care a respirat acelaşi aer, cu care a împărţit aceleaşi necazuri şi bucurii.

Scriitoarea Lenuţa Rusu, membră a Cenaclului Literar „Eugen Lovinescu” din Fălticeni, a precizat că cele 400 de pagini, structurate în trei mari părţi, „Suflet de orfan”, „Vei fi un om mare în viaţa ta” şi „Omul cel mare” sunt pentru autoare un  prilej de analiză, autocunoaştere şi învăţătură. Publicistul Alexa Paşcu a vorbit despre o carte bine realizată atât din punct de vedere al redactării, cât şi al dezvoltării subiectelor. El a precizat că această apariţie editorială este o carte autobiografică, cu valoare documentară, în care se arată dragostea faţă de oameni, dragostea faţă de ţară, dragostea pentru viaţă, cu toate problemele ei.

„Ştim cu toţii că înainte, dar şi astăzi orfanii sunt priviţi într-un  anume fel. Iată că orfanii au dovedit că sunt oameni peste oameni faţă de cei care au avut de toate, cu un sentiment deosebit de a iubi oamenii, de a iubi locurile, de a iubi ţara. Cartea este bine scrisă, cu trăire, fără înflorituri şi forţări, lucrurile fiind redate cum au fost. În partea a treia se vede lupta autoarei de a nu ceda în faţa unor impuneri anormale, reuşind să fie o învingătoare”, a spus Alexa Paşcu. 

Un alt scriitor fălticenean, Vasile Moroşanu, a scos în evidenţă munca Savetei Vărăreanu la catedră, aducând “pe linia de plutire” şi apoi învăţând carte clase de elevi romi sau repartizarea ca dirigintă la clasele a IX-a în care elevii au fost admişi cu note de 1, 2 şi 3 la examen şi predomina absenteismul, totul petrecându-se  într-un mediu semiostil, la Oneşti, dar şi performanţele elevilor îndrumaţi de dumneaei la Colegiul „Mihai Băcescu”.

Scriitorul Gabriel Todică a prezentat „Suflet de orfan” ca un album de familie, în carte regăsindu-se numeroase fotografii, „nişte portaluri, nişte chei spre filmele vieţii, filme care sunt amintirile autoarei”.

 

Trăirile unui orfan sunt intense

„Cu tot sufletul şi din tot sufletul mi-am iubit ţara şi i-am fost recunoscătoare pentru că m-a făcut om. Este un capitol în carte, <Doamne, cum le aranjezi pe toate>. În acel capitol povestesc despre amprenta lăsată de degetul mare al bunicului pe Diploma de absolvire. Dumnezeu le aranjase pe toate pentru că atunci m-am întâlnit pentru ultima dată cu bunicul şi acea diplomă era munca mea de aproape 20 de ani, era munca orfanei, erau speranţele bunicului, poate erau şi speranţele ţării puse în mine. Dar, dacă bunicul, Ion Zelezneac,nu ar mai fi ajuns să pună degetul în loc de semnătură pe acel carnet de note, munca mea de până atunci şi dorinţa mea de a-i educa şi sprijini copiii ar fi fost spulberată. Când spun că îmi iubesc ţara nu sunt o făţarnică, sunt fiica acestei ţări şi îi mulţumesc ţării pentru tot ceea ce aţi făcut pentru mine. Vă mulţumesc dumneavoastră, cititorilor, pentru că acordaţi vieţii mele timp din viaţa dumneavoastră”, a spus Saveta Vărăreanu, un model de român patriot.

Manifestarea s-a încheiat cu un recital de muzică veche românească susţinut de prof. interpret de muzică populară Lenuţa Rusu, acompaniată la vioară de profesor pentru învăţământul primar Lidia Zugravu.   

Saveta Vărăreanu a fost profesor de limba şi literatura română peste 30 de ani, predând la Oneşti şi la Liceul “Mihai Băcescu” din Fălticeni, iar acum, la pensie, a ales să aştearnă pe hârtie o parte din amintirile plăcute sau mai puţin plăcute care i-au marcat copilăria, adolescenţa şi tinereţea. Orfană de ambii părinţi în urma epidemiei de tifos din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Saveta Vărăreanu a fost crescută la Casa de copii Botoşani de la vârsta de doi ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansarea cărţii “Suflet de orfan”, la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Lansarea cărţii “Suflet de orfan”, la Fălticeni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei