Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 iun 2016 - Anul XXI, nr. 147 (6260)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

„Sărbătorile Memoriei”

Ecouri valahe şi lansare de carte la Biblioteca Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” din municipiul Suceava s-a derulat joi un nou episod al manifestării cu genericul „Sărbătorile Memoriei”, activitate organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Centrul Cultural Bucovina împreună cu biblioteca publică judeţeană.

 

„O colecţie de memorie muzicală” şi „o colecţie de înţelepciune”

Evenimentul, care s-a desfăşurat în ajunul sărbătorii de Sânziene, a circumscris un concert de muzică veche şi o lansare de carte. Este vorba de o nouă premieră a „Zicălaşilor” şi de cel de-al doilea volum cu titlul „Luminile pleiadei”, care poartă semnătura octogenarului Gheorghe Scântei, „o colecţie de memorie muzicală”, aşa cum a spus la deschidere moderatorul manifestării, scriitorul Ion Drăguşanul, care s-a însoţit armonios cu „o colecţie de înţelepciune”.

„Zicălaşii”, recuperatorii memoriei muzicale din arealul bucovinean, muzicienii Narcis Rotaru (primaş), Răzvan Mitoceanu (braci), Petru Oloieru (ţambal) şi Ionuţ Chitic (gordună), „feciorii mei” aşa cum i-a numit Ion Drăguşanul (care i-a năşit şi i-a scos la rampă, sub umbrela Centrului Cultural Bucovina, cu cel mai fabulos proiect de recuperare a muzicii vechi din Ţara Fagilor), au susţinut un concert cu ecouri valahe, sonorităţi străvechi recuperate şi rearanjate muzical, interpretând în trei reprize 15 cântece vechi, din cele circa 60 pe care ni le-a lăsat ca tezaur Ion Andrei Wachmann.

 

O carte care conţine „crâmpeie de adevăr absolut”, care constituie „un instrument de cizelare personală” pentru oricine

Cartea, editată de Centrul Cultural Bucovina - Secţia pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, îl readuce la biblioteca suceveană în calitate de autor pe distinsul jurist pensionar, care, cu un an în urmă, încurajat de Ion Drăguşanul, s-a prezentat pentru prima oară „la ghilotină”, aşa cum spune el, adică în faţa publicului cititor.

Culegător de vorbe de spirit, Gheorghe Scântei a adunat cu grijă „nestemate” pe care le etalează acum în „vitrina” cărţilor sale.

„Nici măcar nu mi-am putut imagina - scrie Ion Drăguşanul în textul introductiv al cărţii - că, undeva, pe lume, nu doar în vecinătatea propriilor mele nelinişti, s-ar fi durat un altar viu al cărţilor, al rostirilor definitive, care înfruntă cu măreţie vremurile, izbândind împotriva timpului, asupra acestei ireparabile erori a imaginaţiei omeneşti, care stabileşte trecerea şi irosirea”.

O carte care conţine „crâmpeie de adevăr absolut”, aşa cum a remarcat graficianul Mihai Pânzaru PIM, o culegere de înţelepciune care constituie „un instrument de cizelare personală” pentru oricine.

 

„Au cântat nişte zicale / Până au ieşit... Scântei”

Aşa cum scrie autorul într-un „Cuvânt înainte”, „poate unor cititori ai acestor rânduri o să li se pară exagerare, dar în naivitatea mea, citind frazele cu o construcţie literară deosebită, maximele şi cugetările rostite, în timp, de către Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Emil Cioran, Lucian Blaga, Voltaire, Victor Hugo, W. Shakespeare, Mark Twain, Aristotel şi Confucius... aveam senzaţia că-i ascult pe aceşti corifei ai literaturii naţionale şi respectiv universale”.

Mărturisind la final că s-a apucat de căutat nestemate la vârsta a treia, Gheorghe Scântei le-a mulţumit celor care l-au sprijinit să-şi vadă împlinit visul publicării acestor cărţi, precum şi celor care au răspuns invitaţiei de a fi alături de el la lansare.

Un eveniment pe care Ion Drăguşanul l-a încheiat cu un catren ticluit ad-hoc: „Zicălaşii, mai cu jale / Mai cu patos şi temei / Au cântat nişte zicale / Până au ieşit... Scântei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ecouri valahe şi lansare de carte la Biblioteca Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1879 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ecouri valahe şi lansare de carte la Biblioteca Bucovinei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei