Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 iun 2016 - Anul XXI, nr. 141 (6254)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Reîntâlnire

Scriitorul Florentin Haidamac a dus, ieri, ”Copiii din tren” la o revedere plină de emoţii cu siretenii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romanul scriitorului sucevean Florentin Haidamac ”Copiii din tren coboară la prima” a ajuns, ieri, la Siret, acolo unde eroul principal al cărţii, omul de afaceri Cornel Manaz, a urmat cursurile Colegiului Tehnic ”Laţcu Vodă”, ca elev venit din sistemul de protecţie a copilului.

Lansarea cărţii a avut loc în cadrul unui eveniment organizat de conducerea liceului, la Primăria Siret, cu ocazia înmânării certificatelor de participare la un proiect ERASMUS unui număr de 29 de elevi care au fost în stagii de pregătire în industria auto de top din Germania şi Italia. Preocupaţi de pregătirea reală a elevilor pentru piaţa muncii, directorii Doina Puiu, Jeaneta Maidaniuc şi prof. Aspazia Olar au accesat un proiect cu finanţare europeană care le-a permis elevilor să capete abilităţi şi competenţe practice care să le faciliteze drumul spre competenţă profesională. De altfel, unul dintre elevii care au fost în Germania în practică, Adrian Dulgheru, a reuşit, pe baza celor învăţate practic în atelierele auto din Germania, să obţină locul I la Olimpiada Naţională de Tehnologie, specializarea mecanică.

Cei 29 de elevi care s-au pregătit în Germania şi Italia sunt Marius Chirilă, Ioan Cruţ, Ionuţ Florescu, Andrei Haucă, Vasile Ștefan Iaţec, Vasile Sebastian Ilaş, Dumitru Ionel Istrati, Andrei Daniel Mihăilescu, Sorin Gabriel Nastasoi, Constantin Gabriel Obreja, Alexandru Petrescu, PetricăGabriel Prelucă, Gabi Andrei Tomăscu şi Adrian Traci, din clasa a X-a, învăţământ profesional, calificarea mecanică auto, şi Robert Sebastian Abouriţei, Cătălin Constantin Acsanei, Vlăduţ Iulian Aştefănoaie, Valentin Ovidiu Boiciuc, Fănel Buliga, Florin Cernuşcă, Adrian Dulgheru, Ruben Marian Foca, Dragoş Vasile Miron, Alexandru Olaru, Bogdan Cătălin Sacaliuc, Ilie Claudiu Sacaliuc, Iulian Andrei Schipor, Gabriel Ungureanu şi Ștefan Ursachi, din clasa a XI-a,profil tehnic, specializarea tehnician în transporturi, învăţământ liceal.

Odată cu diplomele, fiecare elev a primit în dar câte un roman ”Copiii din tren coboară la prima”, cu autografe din partea autorului Florentin Haidamac, a eroului principal Cornel Manaz şi a jurnalistului Tiberiu Avram, redactorul-şef al cotidianului ”Monitorul de Suceava”, autorul prefaţei, precum şi un volum al acestuia, ”Întâmplări care se uită greu”, colecţie de reportaje, de asemenea cu autograf.

 

Ionuţ Florescu, abandonat de părinţi, l-a luat ca model pe eroul romanului, Cornel Manaz

Despre roman a vorbit Tiberiu Avram, care a subliniat forţa cu care autorul reuşeşte să facă cititorul să se identifice în timpul lecturii cu Cornel, cu emoţiile şi sentimentele acestuia pe drumul început în maternitatea din Botoşani, unde a fost abandonat, şi continuat apoi prin orfelinatele din Botoşani, Dorohoi, Gura Humorului, liceul din Siret şi Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava şi până astăzi, când este un om de afaceri de succes. ”Un manual despre cum să învingi”, a concentrat Avram cele aproape 300 de pagini de roman.

Adolescenţilor şi tinerilor prezenţi în sală, autorul le-a amintit norocul pe care îl au pentru că pot merge la şcoală şi au pe cineva care are grijă de ei şi i-a invitat să nu uite că pentru ceea ce au şansa să primească au responsabilitatea de a nu dezamăgi. ”Mereu trebuie să aveţi forţa să mergeţi mai departe. E uşor să aluneci pe panta cealaltă, să cazi. Mult mai greu este să ridici mereu capul sus, să refuzi blocajul. Iar alternativa la blocaj este o poveste frumoasă, cum este cea a lui Cornel. Să nu credeţi că este o poveste care inspiră milă. Nu. Este o poveste motivaţională, o poveste de succes”, a  spus scriitorul.

Cornel Manaz, cel pentru care în orfelinate ”timpul se măsura în felii de pâine”, s-a adresat tot tinerilor din sală şi îndeosebi lui Ionuţ Florescu, unul dintre cei 29 de adolescenţi care au fost la stagiile de formare în străinătate. La 14 ani, Ionuţ a fost trimis de părinţi la Centrul de plasament ”Alma Mater” din Siret. ”Nu m-au mai vrut şi m-au trimis aici. Am fost admis în proiectul ERASMUS şi pentru mine asta a fost o mare şansă”, a spus tânărul. ”Ionuţ, dacă stăteam acasă poate aveam parte de fel de fel de abuzuri şi astăzi nu eram aici. Ai şansa să înveţi, să munceşti, să-ţi faci viaţa frumoasă. Chiar dacă suntem asistaţi social, să nu uităm că acolo, sus, este cineva care le vede pe toate şi are grijă de fiecare dintre noi. Șansa ta e în mâinile tale. Nu urî şi nu-ţi plânge de milă. Nu asta-i calea”, i-a spus Cornel băiatului.

 

Franţuzoaica Regine Lager traduce romanul în limba franceză pentru a-l face accesibil unui public cât mai larg

Despre Cornel şi perioada când acesta a fost elev la Siret au povestit primarul oraşului, Adrian Popoiu, şi directorul adjunct al liceului, Jeaneta Maidaniuc. ”A fost unul dintre prietenii mei”, a spus primarul rememorând anii când l-a cunoscut pe Cornel.

”Băieţelul care avea mereu întrebări, care în clasa a X-a mi-a spus că s-a săturat să fie doar un număr, că el vrea să fie Cornel Manaz. Atunci nu am înţeles ce vrea să spună. Mai târziu am aflat că în sistemul de asistenţă socială copiii erau identificaţi cu numere, nu cu nume”, a spus cu emoţie profesoara.

În timpul sesiunii de autografe, o franţuzoaică, Regine Lager, profesoară de franceză şi germană şi autoare de piese de teatru, a venit cu o ofertă surprinzătoare: impresionată de povestea lui Cornel, ea a spus că va traduce gratuit cartea în limba franceză pentru a o face accesibilă nu doar în România. Ea a spus că acest roman este atât de impresionant şi emoţionant încât ”trebuie să ajungă la un număr cât mai mare de oameni. Vreau să contribui şi eu cu ceva la acest proiect”. Regine Lager a venit prima dată în România în anul 2004. De trei ani este voluntar la Siret; predă limbile germană şi franceză la CT ”Laţcu Vodă” şi colaborează cu fundaţia umanitară ”O nouă viaţă” din oraş.

Reamintim că romanul ”Copiii din tren coboară la prima” poate fi achiziţionat de la Librăriile Alexandria, distribuitor exclusiv. Poate fi comandat şi online pe www.librariilealexandria.ro şi www.librariilealexandria.net. Florentin Haidamac i-a cedat drepturile de autor lui Cornel Manaz, care a decis ca 10% din încasările din vânzarea acestei cărţi să fie donate Organizaţiei ”Salvaţi Copiii” pentru un proiect derulat la Centrul de Plasament din Solca.

De asemenea, un aspect mai puţin cunoscut de publicul larg este că motivul pentru care doctorul Florentin Haidamac a devenit scriitorul Florentin Haidamac a fost acela de a cumpăra medicamente pentru pacienţii nevoiaşi, bătrâni şi copii, din comuna Șerbăuţi, unde lucrează ca medic de familie. Banii de pe cărţile vândute au mers în medicamente, lapte praf şi alte lucruri strict necesare acestor categorii de pacienţi. După fiecare carte publicată, nu doar cititorii, ci şi criticii au remarcat că doctorul Florentin Haidamac este un scriitor talentat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scriitorul Florentin Haidamac a dus, ieri, ”Copiii din tren” la o revedere plină de emoţii cu siretenii.
 Vizualizări articol: 3038 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scriitorul Florentin Haidamac a dus, ieri, ”Copiii din tren” la o revedere plină de emoţii cu siretenii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Rulouri de pui cu nuci și cascaval Sunt delicate, delicioase și ușor de făcut. Pe orice masă, fie ea festivă sau doar în familie, vor arăta bine și vor cuceri definitiv aprecierile pofticioșilor prezenți.Avem nevoie de:Un piept de pui, un pumn de miez de nucă, 3 felii de... Citeşte