Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 iun 2016 - Anul XXI, nr. 133 (6246)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Scris-terapie

Copilul poet Sebastian Crăciun şi-a lansat la Suceava cel mai recent volum de versuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai cunoscut copil poet din judeţul Suceava, Sebastian Remus Crăciun, şi-a lansat cel mai recent volum de versuri, ”Numărătorul de paşi”, luni, la Muzeul de Istorie din Suceava. La numai 13 ani, Sebi este deja la al patrulea volum prin care tânărul autor oferă publicului încă ”o bucată de suflet”, după cum a mărturisit la lansare. În cazul lui, sintagma ”literatura ca terapie” capătă noi valenţe deoarece munca la care s-a angajat ca scriitor îi permite să-şi plătească o parte dintre şedinţele de terapie de care are nevoie pentru a învăţa să meargă. Cărţile pe care le-a scris şi le-a vândut i-au permis copilului să se ridice din scaunul cu rotile în care l-a imobilizat tetrapareza spastică de care suferă, boală cumplită pe care o învinge pas cu pas, cu răbdarea lui şi a familiei şi a celor care îi admiră străduinţa şi optimismul şi au ales să-l susţină în acest efort. De la primii care i-au fost alături - poetul Sorin Poclitaru, colegii noştri de la Intermedia TV, mobilizaţi de jurnalista Adriana Dascălu Bulină, echipa mobilă a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, prin Brînduşa Bialy şi Nicoleta Daneliuc, artistul plastic Mihai Pânzaru -PIM, echipa din jurul lui Sebi creşte constant. Concomitent, lângă el au venit şi alţi copii cu nevoi speciale care acum beneficiază de ajutor şi suport moral. De asemenea, Sebi a fost invitat de onoare al revistei Școlii Gimnaziale Nr.1 din Suceava, iar la lansarea de luni au fost profesorul de limba română Luminiţa Căşuneanu împreună cu trei elevi ai acestei şcoli, care i-au făcut copilului-poet plăcuta surpriză de a pune în scenă pentru el un scurt moment teatral despre puterea cuvântului, despre ”cuvântul care poate schimba vieţi”.

 

Sebastian Crăciun, 13 ani: ”Eu scriu pentru a merge”

Cu francheţea şi maturitatea care îl caracterizează, Sebi a mărturisit că deşi a avut momente foarte grele, în care a crezut că ”trăim într-un timp al nimănui”, ”într-o lume în care ne interesează doar de noi”, prezenţa numeroasă, în sala de conferinţe a muzeului a celor care au venit să-l asculte, îi demonstrează că s-a înşelat, că ”mai sunt oameni care au disponibilitate pentru lansările de carte”.

”Eu scriu pentru a merge. Nu pot merge în mâini, cu mâinile scriu, dar n-am să merg nici în picioare dacă oamenii nu-mi cumpără cărţile. În acest volum, <Numărătorul de paşi>, a curs speranţa mea în voi, optimismul meu, gândurile şi nostalgia mea. Sper că v-am convins să-l cumpăraţi. E mai avantajos să cumpăraţi o carte decât snacks-uri, măcar pentru că nu e cancerigenă”, a spus tânărul poet, după ce a recitat câteva poezii din noua carte.

Sebastian Remus Crăciun este elev în clasa a VI-a la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc. Până acum a suferit mai multe intervenţii chirurgicale la o clinică din Chişinău şi face în mod permanent terapie de recuperare. Datorită acestui complex terapeutic, a reuşit să se desprindă de scaunul cu rotile şi să meargă pe plan drept. Următoarea etapă  este să reuşească să se deplaseze pe plan înclinat sau accidentat; Sebi şi toţi cei care îl cunosc sunt convinşi că va reuşi. 

Cărţile lui Sebi - ,,Freamăt de speranţă”, „To be or not Toby”, „Cu cartea pe carte călcând” şi acum ”Numărătorul de paşi” - au fost cărămizi în procesul de recuperare, nu doar fizică, ci şi psihică pentru că prin scris ”am prins putere să lupt cu boala şi să nu-mi plâng de milă”, după cum a spus curajosul şi talentatul copil.

„Astăzi păşesc datorită vouă, celor mulţi, care aţi avut încredere în mine şi mi-aţi cumpărat cărţile”, a declarat Sebi şi a demonstrat că într-adevăr acum poate păşi. Nu doar pe podea, ci şi spre un viitor bun, pe măsura talentului, inteligenţei şi determinării de care dă dovadă. Cu fiecare carte cumpărată îl puteţi sprijini. Sebi poate fi contactat prin intermediul paginii de Facebook a mamei sale https://www.facebook.com/anca.craciun.5, redacţiilor Intermedia TV sau Monitorul de Suceava. Cărţile sale pot fi achiziţionate de la mama sa sau prin redacţia Intermedia TV. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copilul poet Sebastian Crăciun şi-a lansat la Suceava cel mai recent volum de versuri.
 Vizualizări articol: 2514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Copilul poet Sebastian Crăciun şi-a lansat la Suceava cel mai recent volum de versuri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei