Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mai 2016 - Anul XXI, nr. 115 (6228)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Reuşită

Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” a obţinut Trofeul Festivalului „Pe fir de baladă” de la Târgu Jiu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” şi copiii de la cercurile de artă populară de la Clubul Copiilor Vatra Dornei au obţinut numeroase premii şi Trofeul celei de-a 40-a ediţii a Festivalului „Pe fir de baladă” desfăşurat la Târgu Jiu, în perioada 13-15 mai 2016.

Concursul naţional de folclor şi meşteşuguri tradiţionale „Pe fir de baladă” este cel mai longeviv festival de folclor şi tradiţii din ţară care se adresează elevilor, la ediţia din anul acesta fiind prezenţi copii şi adolescenţi din judeţele Argeş, Bihor, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Neamţ, Olt, Timiş, Sălaj, Suceava şi Vâlcea. Proiectul este inclus în Calendarul Activităţilor Educative Naţionale al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Cele două comisii de jurizare au fost alcătuite din specilişti în domeniul folclorului şi artei populare, preşedintele comisiei de folclor fiind conf. univ. dr. Gabriela Rusu Păsărin, de la Universitatea din Craiova, redactor-şef şi realizator coordonator al emisiunilor folclorice la Radio Oltenia Craiova. Comisia secţiunii de meşteşuguri a fost prezidată de cercetător prof. dr. Corina Mihăescu, de la Centrul Naţional al Patrimoniului Bucureşti.

 

Prezenţa reprezentanţilor folclorului bucovinean la Târgu Jiu a fost remarcabilă

Judeţul Suceava şi zona etnofolclorică Bucovina au fost reprezentate de Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” şi copii de la cercurile de artă populară de la Clubul Copiilor Vatra Dornei. Spectacolul prezentat de elevii dorneni pe scena festivalului a cuprins două suite de jocuri populare, solişti instrumentişti şi vocali, iar în cadrul concursului de meşteşuguri au fost realizate cusături şi ouă încondeiate. Prezenţa reprezentanţilor folclorului bucovinean la Târgu Jiu a fost remarcabilă, la deschiderea festivităţii de premiere prof. Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor Târgu Jiu, subliniind faptul că „aproape toate premiile celei de-a 40-a ediţii a Festivalului <Pe fir de baladă> pleacă la Suceava”.

Ansamblul „Plaiurile Dornelor” a primit Trofeul Festivalului, soliştii instrumentişti Daniel Ţăran – fluier, Marius Ţăran – clarinet, Robert Florea –trompetă au obţinut locul I, iar solista Ana Maria Chiloti a primit menţiune.

„Prin premiile obţinute, Ansamblul <Plaiurile Dornelor> a reeditat succesul de la ediţia a 35-a, din anul 2011, atunci când a obţinut aprecierea unanimă a juriului festivalului de la Târgu Jiu, câştigând trofeul acelei ediţii”, a precizat prof. Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei.

La concursul de meşteşuguri toate cele patru eleve de la Clubul Copiilor Vatra Dornei au obţinut locul I: Cristina Ungureanu şi Ionela Lupescu - la secţiunea cusături, Diana Bogoş şi Marilena Spânu - la secţiunea încondeiat ouă.

Activitatea ansamblului folcloric este coordonată de prof. Dorin Pardău şi prof. Vasile Moroşan, cercurile de artă populară fiind coordonate de prof. Vasilica Ştefănel şi prof. Mirela Nedelea, la filiala Dorna Candrenilor.

Pe parcursul turneului de la Târgu Jiu, elevii dorneni au vizitat şi au apreciat obiective reprezentative pentru istoria, cultura şi identitatea poporului român: Cetatea Deva, Mănăstirea Lainici şi Complexul Monumental „Constantin Brâncuşi”.

La sfârşitul acestei luni, în perioada 27-31 mai, formaţia de dansuri din cadrul Ansamblului „Plaiurile Dornelor” va participa la Kiev – Ucraina, la Festivalul internaţional de dansuri şi tradiţii populare pentru copii şi tineri „The Sunny Chestnut”, eveniment care se va desfăşura în cadrul amplelor manifestări cultural artistice prilejuite de Zilele Oraşului Kiev.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” a obţinut Trofeul Festivalului „Pe fir de baladă” de la Târgu Jiu.
 Vizualizări articol: 3010 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dornelor” a obţinut Trofeul Festivalului „Pe fir de baladă” de la Târgu Jiu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prune murate în oţet Dacă aţi cumpărat de la supermarket nişte prune superbe, dar v-a dezamăgit faptul că nu sunt prea coapte şi nu prea au gust, dacă vă întrebaţi cumva dacă se mai poate face ceva cu ele ori ar trebui să renunţaţi la poftă şi la bani în... Citeşte