Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 mai 2016 - Anul XXI, nr. 109 (6222)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Roadele pasiunii

„Şezătoarea de la Dorna”, sau de la Facebook, la atelierul de lucru...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Dialogul Artelor”, proiectul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava din cadrul Centrului Cultural Bucovina, care, într-o formulă itinerantă, încearcă să aducă în atenţia publicului patrimoniul material şi imaterial din zonele etnografice ale judeţului Suceava, arta sub toate formele ei, asigurând cadrul unui dialog permanent între artiştii consacraţi şi creatorii amatori, a înregistrat, la ediţia care s-a desfăşurat cu câteva săptămâni în urmă la Căminul Cultural Neagra Şarului, o prezenţă inedită.

 

S-au cunoscut pe Facebook şi au găsit loc de întâlnire şi condiţii adecvate de lucru la Muzeul Etnografic din Vatra Dornei

Este vorba de prezenţa pitorească a doamnelor care se întrunesc în fiecare sâmbătă în odăile ţărăneşti ale Muzeului Etnografic din Vatra Dornei pentru a coase cămăşi populare, pe care le împodobesc cu modele tradiţionale.

Protagonistele acestei şezători săptămânale, cu profesii diferite dar având aceeaşi pasiune pentru conservarea şi promovarea costumului popular românesc, s-au cunoscut pe Facebook şi, la sugestia şi cu sprijinul muzeografei Minorica Dranca, au găsit loc de întâlnire, condiţii adecvate de lucru şi consiliere avizată la Muzeul Etnografic din Vatra Dornei, secularul Muzeu al Ţării Dornelor, găzduit de la înfiinţare (1897) în Palatul Comunal în care funcţionează Primăria municipiului Vatra Dornei.

 

Şi-au expus cămăşile cusute de ele, dar au adus şi câteva piese vechi, colecţionate şi păstrate cu grijă

La Căminul Cultural Neagra Şarului, „Şezătoarea de la Dorna” s-a prezentat cu prima expoziţie în care au fost etalate roadele pasiunii celor care au constituit acest nucleu păstrător şi transmiţător de tradiţii şi meşteşug.

Aşa că, Adriana Gavril, Lorica Bota, Nicoleta Irimescu, Paraschiva Abutnăriţei, Marcella Drăgan... şi-au expus cămăşile cusute de ele, dar au adus şi câteva piese vechi, colecţionate şi păstrate cu grijă (unele salvate în ultima clipă de la distrugere), cărora li s-au alăturat în expoziţia de la Neagra Şarului ouă încondeiate şi alte lucruri realizate de unele dintre ele, dar şi de alţi participanţi la manifestare.

Prof. Adriana Gavril, care a lăsat Constanţa pentru a se stabili în Bucovina de care s-a îndrăgostit iremediabil, a venit cu cămăşi cusute cu fir de aur şi argint, aşa cum erau împodobite cămăşile domniţelor de odinioară.

 

„Au reuşit să reconstituie costumul popular vechi, cu fluturi de argint, cu fir de aur şi argint cu care-şi coseau domniţele straiele”

Aşa cum a remarcat muzeografa Minorica Dranca, cea care a prezentat la „Dialogul Artelor” expoziţia realizată de membrele „Şezătorii de la Dorna”, meritul lor este că „au reuşit să reconstituie costumul popular vechi, cu fluturi de argint, cu fir de aur şi argint cu care-şi coseau domniţele straiele”.

Jurnalista Marcella Drăgan, membră a „Şezătorii de la Dorna”, a prezentat activitatea acestei inedite grupări într-unul din numerele revistei „Vacanţe la ţară”, material pe care-l încheie cu o provocare:„Iar dacă vreţi să vedeţi pe viu cum se coase o cămaşă, şi treceţi prin Vatra Dornei, şi e o zi de sâmbătă şi nu e sărbătoare, puteţi intra pe la Muzeul de Etnografie, care e în clădirea Primăriei, chiar în centrul oraşului, şi să vedeţi doamnele care readuc la viaţă cămăşile populare”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Şezătoarea de la Dorna”, sau de la Facebook, la atelierul de lucru....
 Vizualizări articol: 2260 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Şezătoarea de la Dorna”, sau de la Facebook, la atelierul de lucru...5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tarta rapidă cu șarlotă Este foarte ușor de făcut această tartă, necesită ingrediente puține și prepararea ei este rapidă. Este un desert ideal pentru o masă obișnuită în familie, dar dacă este decorată inspirat, poate servi cu succes drept minunată surpriză dulce și... Citeşte