Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 apr 2016 - Anul XXI, nr. 101 (6214)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

În Depresiunea Dornelor

„Dialogul Artelor”, la Căminul Cultural Neagra Şarului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina - Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CCPCT) Suceava, având ca parteneri Primăria şi Consiliul Local Şaru Dornei, şcolile Neagra Şarului şi Şaru Dornei, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Societatea Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, Asociaţia Culturală „Muntenii Broştenilor” şi Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, au organizat joi manifestarea cu genericul „Dialogul Artelor”, la Căminul Cultural Neagra Şarului.

 

Copaci înfloriţi şi munţi albiţi de zăpadă la Şaru Dornei

Iniţiat cu trei ani şi jumătate în urmă, „Dialogul Artelor”, care îşi propune, într-o manieră itinerantă, să aducă în atenţia publicului patrimoniul material şi imaterial din toate zonele etnografice ale judeţului Suceava, arta sub toate formele ei asigurând cadrul unui dialog între artişti consacraţi şi artişti amatori, a reunit în Căminul Cultural din Neagra Şarului, localitatea de reşedinţă a comunei Şaru Dornei, toată suflarea administrativă şi cultural-artistică a zonei.

Avându-l ca moderator pe Călin Brăteanu, directorul CCPCT Suceava, evenimentul salutat la deschidere de primarul comunei, Ioan Cătălin Iordache, şi de consilierul judeţean Ioan Abutnăriţei, s-a desfăşurat în climatul unei timide primăveri, în care, aşa cum a remarcat moderatorul, erau deopotrivă „înfloriţi” copacii, dar şi munţii albiţi de zăpadă.

Şi dacă darul adus de organizatorii şi promotorii „Dialogului Artelor” a constat în cărţi, într-o expoziţie de artă fotografică (marca Victor T. Rusu), dar şi în prezenţa şi evoluţia artistică deosebită pe scenă care le-a dat imboldul localnicilor de a nu fi nici ei mai prejos, se poate spune că evenimentul de la Căminul Cultural Neagra Şarului a împlinit atât intenţiile şi dorinţele oaspeţilor, cât şi aşteptările şi speranţele gazdelor.

 

Animaţi de aceeaşi dorinţă de a păstra, prelua şi transmite mai departe tradiţii şi obiceiuri

Aşa că, în această comună din Depresiunea Dornelor (care nu s-a circumscris Bucovinei istorice, ci a rămas în acele vremuri sub administraţia moldovenească), pe teritoriul căreia se află Rezervaţia biologică Tinovul Mic din Parcul Naţional Retezat, au răsunat cântecele şi s-au rânduit jocurile mai multor grupuri folclorice, s-au prezentat cărţi şi s-au rostit vorbe cu miez şi simţire.

Acolo, „la sat, în locul în care s-a născut veşnicia, şi la munte, în locul în care s-a aşezat statornicia”, aşa cum a spus Călin Brăteanu, au urcat pe scenă şi au evoluat într-un spectacol spontan, fără o regie prestabilită, oameni din generaţii diferite, cu grade diverse de instruire, dar animaţi de aceeaşi dorinţă de a păstra, prelua şi transmite mai departe tradiţii şi obiceiuri.

S-au întâlnit în acest spectacol tinerii din grupul „Perpetuum Folk” (coordonaţi de prof. Alina Tiniuc) şi cei din grupul vocal „Bujorelul” din Şaru Dornei (instructor Nicoleta Căilean), cu cei din grupul vocal „Flori de primăvară” din Poiana Stampei (instructor prof. Dorina Paicu), dar şi cu tinerii folkişti din cadrul Asociaţiei Culturale „Muntenii Broştenilor” (instructor prof. Paula Bondar), au făcut să vibreze scena şi interiorul Căminului Cultural dansatorii şi membrii tarafului „Dor” de la Moara (instructor Constantin Irimia) şi au cântat pricesne fetele din grupul „Cetina Călimanilor” (instructor Vasilica Dascălu). Acestora li s-au alăturat Călin Brăteanu, care nu s-a limitat doar la rolul de prezentator, ci a evoluat vocal acompaniindu-se la cobză, dar şi părintele Constantin Hrehor, care a pus mâna pe vioară şi a cântat cu „găluştile” lui „badea Costan de la Moara, vătaful lăutarilor din Bucovina”.

 

Surprizele de la Şaru Dornei

Cărţile prezentate au venit atât de la Suceava („Dicţionar etnologic bucovinean” - Mihai Camilar, „Ghidul iubitorilor de folclor”, nr.6/2016 - Constanţa Cristescu, „Iraclie şi Ciprian Porumbescu”, vol.2 - Leca Murariu), cât şi de la Vatra Dornei („Puterea cuvântului” - Gruia Ungurian, „Agora 60” - Jenica Romanică, „Scara mireselor” - Gheorghe Patza, „Bucovineni sub zodia cuvântului” - Paraschiva Abutnăriţei), dar a existat şi o surpriză locală.

Este vorba de comandorul (r) dr. Ioan Juncu (ofiţer tehnic de aviaţie, licenţiat în sociologie, conf. univ. dr. la Academia de Înalte Studii Militare), acum pensionar şi, aşa cum spune el, „scriitor popular”, revenit la matcă în comuna natală Şaru Dornei, unde trăieşte a doua tinereţe, întrucât a „descoperit frumuseţea cuvântului scris”. Cărţile cu care a venit şi pe care le-a dăruit tuturor celor interesaţi se intitulează „Noosofie - A fi sau a avea” şi „Puterea spiritului asupra materiei”.

Şi a mai fost o surpriză la „Dialogul Artelor” de la Căminul Cultural Neagra Şarului: Şezătoarea de la Dorna, căreia câteva doamne „cu sufletul şi inima tinere ca ale celor din poveste” (cum spune chiar una dintre ele, jurnalista Marcella Drăgan) i-au dat viaţă - după ce s-au cunoscut pe reţelele de socializare - la Muzeul de Etnografie din Vatra Dornei, beneficiind de sprijinul şi consilierea avizată a muzeografei Minorica Dranca. Prezenţa câtorva dintre ele (Adriana Gavril, Lorica Boca, Nicoleta Irimescu, Paraschiva Abutnăriţei, Marcella Drăgan...) şi expoziţia cu cusături, ouă încondeiate şi alte lucruri realizate în cadrul şezătorii săptămânale de la muzeul dornean a fost apreciată de toţi cei prezenţi.

 

„Un spaţiu impregnat de mitologie”

Un „Dialog al Artelor” în Depresiunea Dornelor, „un spaţiu impregnat de mitologie”, aşa cum a remarcat părintele Constantin Hrehor, care a prezentat cartea monumentală semnată de etnograful humorean Mihai Camilar, „Dicţionar etnologic bucovinean”, „o carte de onoare a Bucovinei, care ar merita recunoştinţa Academiei Române”.

O manifestare la care, prin grija muzicologului Constanţa Cristescu, s-a ascultat „Balada” lui Ciprian Porumbescu, dar şi o miniatură aparţinând compozitorului bucovinean, „O seară la stână”, într-o transcriere pentru fagot şi pian.

Şi dacă vă închipuiţi că după ce s-a încheiat manifestarea s-au pus instrumentele-n cui, vă înşelaţi. Chiar dacă, la ceas de seară, publicul a plecat, taraful şi dansatorii ansamblului „Dor” de la Moara, cu badea Costan la vioară, căruia i s-au alăturat Călin Brăteanu (cobză) şi părintele Constantin Hrehor (vioară), au mai tras o cântare cu joc la despărţirea de oamenii buni şi frumoşi din Şaru Dornei, cu gândul deja la „Dialogul Artelor” care va urma. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Dialogul Artelor”, la Căminul Cultural Neagra Şarului.
 Vizualizări articol: 2462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Dialogul Artelor”, la Căminul Cultural Neagra Şarului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei