Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 mar 2016 - Anul XXI, nr. 72 (6185)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Ziua Francofoniei

Festivalul „Soyons francophones!”, de la Gura Humorului, a reunit peste 300 de elevi din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din 2014 nu există martie fără ca oraşul Gura Humorului să nu sărbătorească Ziua Internaţională a Francofoniei. Ideea inspectorului şcolar pentru limbi moderne, profesor dr. Constantin Tiron, de a desfășura „o paradă a bucuriei, a muzicii, a dansului şi a teatrului în limba franceză” s-a materializat în Festivalul Județean „Soyons francophones!”. Inițiativa Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava a fost îmbrăţişată cu entuziasm de Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, care a organizat toate cele trei ediții ale festivalului. Festivalul s-a bucurat și de sprijinul Centrului Cultural din Gura Humorului, care a găzduit această manifestare artistică.

În acest an, a III-a ediţie a festivalului „Soyons francophones!” a avut loc duminică, 20 martie. În debutul spectacolului, cei doi prezentatori, Beatrice Ghiula şi Ionuţ Gheorghiu, i-au invitat în scenă pe inspectorul şcolar general, prof. Gheorghe Lazăr, şi pe inspectorul şcolar pentru limbi moderne, prof. dr. Constantin Tiron, pentru a adresa câteva cuvinte publicului. Gheorghe Lazăr s-a declarat bucuros că poate participa la cea de-a treia ediție a festivalului, remarcând interesul crescut al profesorilor de limba franceză de a se implica în număr din ce în ce mai mare în desfășurarea acestui eveniment cultural. Mai mult decât atât, acesta a precizat că este foarte important pentru tineri să cunoască cât mai multe limbi străine.

După un scurt discurs în limba franceză, insp. Constantin Tiron a precizat că, în jurul datei de 20 martie, se sărbătorește în aproximativ 80 de țări Săptămâna Francofoniei prin diverse manifestări cultural-artistice. Francofonia este termenul introdus de Onésime Reclus și este definit de totalitatea teritoriilor în care limba franceză este limbă maternă, oficială sau de învățământ. Legat de acest eveniment, Constantin Tiron şi-a manifestat bucuria de a putea participa la această ediție a festivalului, menționând că nu se dorește transformarea festivalului în concurs, acest eveniment dând astfel posibilitatea tuturor elevilor să se exprime.

Din cele peste 40 de școli gimnaziale și licee înscrise, au participat 19 şcoli gimnaziale și 16 licee, în total 35 de instituții școlare: Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza” Suceava, CT „Petru Muşat” Suceava, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, CN „Petru Rareş” Suceava, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, CN de Informatică „Spiru Haret” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, CT de Industrie Alimentară, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu" Suceava, CN „Ştefan cel Mare” Suceava, Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Liceul Tehnologic „Nicanor Moroşan” Pârteştii de Jos, Liceul Tehnologic Cajvana, Liceul Tehnologic „Tomşa-Vodă” Solca, CN „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului şi şcolile gimnaziale Vatra Moldoviței, „N. Popinceanu” Mihoveni, „Teodor V. Ştefanelli” Câmpulung Moldovenesc, „Miron Costin” Suceava, Cacica, Nr. 3 Baia,Dărmăneşti, „Iorgu G. Toma” Vama, Preuteşti, „Ciprian Porumbescu” Ciprian Porumnbescu, „Ion Irimescu” Fălticeni, „Teodor Balan” Gura Humorului, „Vasile Tomegea” Boroaia, Stulpicani, „Bogdan Vodă” Capu Codrului, Buda - Zvoriștea, ,,Bogdan-Vodă" Câmpulung Moldovenesc, Nr. 4 Suceava, Todirești.

Cei peste 300 de elevi participanți au fost pregătiți de 53 de profesori de franceză, de muzică și de dans. Muzica, dansul, teatrul și poezia i-au încântat timp de aproape şase ore pe cei peste 200 de spectatori dornici să celebreze acest moment francofon.

„Ce i-a adus pe toţi aici? Ce i-a mobilizat? Pentru ce au muncit? Pentru ce au investit energie şi timp? Un singur răspuns: pasiunea pentru <limba lui Voltaire>,  pasiune adusă la dimensiunea unui eveniment marcant al spiritului francofon. Festivalul se doreşte a deveni un eveniment definitoriu al activității Colegiului <Alexandru cel Bun> și o tradiție la nivel județean”, au transmis organizatorii evenimentului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul „Soyons francophones!”, de la Gura Humorului, a reunit peste 300 de elevi din judeţ.
 Vizualizări articol: 2175 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Festivalul „Soyons francophones!”, de la Gura Humorului, a reunit peste 300 de elevi din judeţ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura ”Cartof” Pentru cei trecuți de prima tinerețe, această prăjitură readuce cumva, în simplitatea ei desăvârșită, amintirea cofetăriilor de odinioară. Este foarte ușor de făcut, chiar și un copil o poate reuși, dar este delicioasă.Avem nevoie de:500... Citeşte