Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 feb 2016 - Anul XXI, nr. 46 (6159)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

„Curiozităţi şi superlative româneşti”, pe mărci poştale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai recent proiect Romfilatelia, „Curiozităţi şi superlative româneşti”, ne propune un univers alcătuit dintr-o serie de realizări şi descoperiri naţionale speciale, care impresionează prin ingeniozitate, măiestrie şi caracterul lor unic.

Cele patru timbre ale emisiunii înfăţişează exemplare din domenii diverse: numismatică, artă, bogăţii naturale şi performanţă meşteşugărească, care uimesc prin dimensiuni, forme spectaculoase şi poveşti ce stârnesc interesul.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,00 lei este ilustrată cea mai mică bancnotă din lume (conform World Records Academy), bancnotă care a apărut ca o necesitate în anul 1917, în plin război mondial, fiind emisă de Ministerul de Finanţe al vremii. Având valoarea de 10 bani şi dimensiunile de 27,5 mm, respectiv 38 mm, bancnota are culorile verde şi portocaliu, având imprimat pe avers chipul Regelui Ferdinand I, iar pe revers, Stema României.
Un punct de atracţie deosebit pentru cei care călătoresc prin Munţii Apuseni este Colecţia mineralogică din Brad, cunoscută sub numele de Muzeul Aurului, prezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei. Este singurul muzeu al aurului din România, unde pot fi văzute cele mai frumoase forme în care găseşte aurul din adâncurile pământului, replici incredibile ale unor obiecte, plante sau animale.
Pe marca poştală cu valoarea nominală de 5,00 lei este reprezentată cea mai mare orgă mecanică din România, una dintre cele mai mari din Europa: Orga Buchholz, din Biserica Neagră din Braşov. Construită între anii 1836-1839 de meşterul Carl August Buchholz din Berlin, orga se află şi acum în condiţia sa originală, cu 3.993 de tuburi distribuite pe 84 de rânduri, 63 de registre sonore şi 76 de manete. Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numele registrelor sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă.
Cea mai mare sculptură în piatră din Europa este reprodusă pe marca poştală cu valoarea nominală de 14,50 lei. Este vorba despre chipul ultimului rege al Daciei, Decebal, realizat de sculptorul italian Mario Galeotti, la iniţiativa privată a omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan. Acesta se află pe malul stâncos al Dunării, în apropiere de oraşul Orşova, şi atinge 42,9 m înălţime şi 31,6 m lăţime.
Cele patru mărci poştale ale emisiunii sunt completate de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre şi minicoala de 5 timbre + 1 vinietă şi manşetă ilustrată.
Începând de miercuri, 24 februarie, emisiunea de mărci poştale „Curiozităţi şi superlative româneşti” poate fi procurată din magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Curiozităţi şi superlative româneşti”, pe mărci poştale.
 Vizualizări articol: 1674 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Curiozităţi şi superlative româneşti”, pe mărci poştale5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui la abur, cu hrișcă Este unul dintre puținele feluri care seamănă cu un pilaf, dar pot fi consumate și de diabetici, de persoane cu intoleranță la gluten sau de cei ce țin diete drastice – cu acordul medicului, desigur. Mâncarea delicioasă se pregătește... Citeşte