Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 feb 2016 - Anul XXI, nr. 42 (6155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Editura Muzeului Bucovinei

„Epoca Bronzului în Podişul Sucevei” - „un omagiu adus tuturor celor care au slujit şi slujesc Arheologia şi Muzeul de Istorie din Suceava”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Editura „Karl A. Romstorfer” a Muzeului Bucovinei a scos recent de sub tipar un volum de peste 600 de pagini (din care circa 100 alcătuiesc secţiunea ilustrată), cu titlul „Epoca Bronzului în Podişul Sucevei”, volum care are la bază lucrarea de doctorat (susţinută în anul 2006 la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, sub coordonarea prof. univ. dr. Laszlo Attila), dar prezentată într-o formă revizuită şi adăugită, a arheologului dr. Bogdan Petru Niculică. 

 

„În comparaţie cu teza de doctorat, cartea de faţă reprezintă o dezvoltare pe multiple planuri...”

Girată de referenţii ştiinţifici conf. univ. dr. Mircea Ignat, dr. Roxana Munteanu şi dr. Vasile Diaconu, lucrarea arheologului sucevean este structurată în VII capitole, cărora li se adaugă „Concluziile”, un rezumat în limba engleză şi extrem de bine întocmita şi sugestiva secţiune cu ilustraţii, precum şi o „Bibliografie” bogată, în care se remarcă o serie de studii la care autorul a avut acces, cu câţiva ani în urmă, când, ca bursier al Academiei Române, s-a perfecţionat în Germania, la Deutsches Archaeologisches Institut din Berlin, unde a avut ca temă de cercetare „Depunerile de bronzuri în spaţiul carpato-nistrian”.

Aşa cum remarcă în textul introductiv conf. univ. dr. Mircea Ignat, „în comparaţie cu teza de doctorat, cartea de faţă reprezintă o dezvoltare pe multiple planuri, constituindu-se într-o amplă tratare monografică”, o lucrare care-şi accentuează originalitatea „prin publicarea unui material arheologic inedit, provenit din cercetări personale efectuate de-a lungul anilor”.

 

„O bine-venită contribuţie la istoria comunităţilor umane de pe parcursul Epocii Bronzului”

„Din punct de vedere cronologic - accentuează dr. Bogdan Petru Niculică în capitolul cu concluzii - pe baza materialului arheologic descris şi analizat în această lucrare, putem afirma că în Podişul Sucevei cultura Noua, de-a lungul celor două faze, are o durată de aproximativ 300-500 de ani, aproximativ între sec. XVI/XV - prima jumătate a secolului al XII-lea a.Chr.”.

Volumul, aşa cum scrie dr. Roxana Munteanu în textul de susţinere a lucrării, „constituie o bine-venită contribuţie la istoria comunităţilor umane de pe parcursul Epocii Bronzului”, în care autorul „prezintă argumente solide, concrete, legate de cronologie, societate, dinamică teritorială”, într-un „limbaj clar, logic, de nivel academic, respectând normele cele mai severe ale unei editări moderne”.

O carte care, aşa cum mărturiseşte autorul, constituie „un omagiu adus tuturor celor care au slujit şi slujesc Arheologia şi Muzeul de Istorie din Suceava, cu dăruire, pasiune şi sacrificiu personal, oameni dedicaţi, cunoscuţi sau mai puţin cunoscuţi, care, de-a lungul deceniilor marcate de diverse transformări sociale, au rezistat prin cultură, colegi şi prieteni, care merită întreaga noastră recunoştinţă, a tuturor celor care beneficiază de eforturile lor colective”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Epoca Bronzului în Podişul Sucevei” - „un omagiu adus tuturor celor care au slujit şi slujesc Arheologia şi Muzeul de Istorie din Suceava”.
 Vizualizări articol: 2923 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
„Epoca Bronzului în Podişul Sucevei” - „un omagiu adus tuturor celor care au slujit şi slujesc Arheologia şi Muzeul de Istorie din Suceava”4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Straja va fi sfinţită duminică Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din comuna Straja va fi sfinţită duminică, 21 februarie.  Sfânta Liturghie şi Slujba de Sfinţire a bisericii va avea loc începând cu ora 9.00 şi va fi oficiată de... Citeşte