Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 feb 2016 - Anul XXI, nr. 35 (6148)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiune de mărci poştale dedicată „doctorilor pădurii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia dedică o emisiune de mărci poştale unor păsări interesante şi îndrăgite, emisiune realizată cu sprijinul Institutului de Biologie al Academiei Române, al Parcului Naţional Călimani şi al fotografilor Daniel Petrescu, Cristian Mihai, Silviu Matei şi Dan Grigoroaea.

Emisiunea de mărci poştale „Ciocănitori” prezintă pe cele patru timbre ale sale specii de ciocănitori întâlnite în avifauna din România.

Ciocănitorile sau „doctorii pădurii” sunt printre primele păsări sălbatice cu care luăm contact încă din anii copilăriei, amuzându-ne de obiceiurile lor de viaţă care însufleţesc şi aduc un dram de veselie în pădure chiar şi în zilele de iarnă.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,00 lei este ilustrată Picoides tridactylus (Ciocănitoarea de munte), o specie întâlnită în pădurile de conifere, care consumă predominant insecte, dar care se hrăneşte şi cu seva copacilor.
Picus viridis (Ghionoaia verde) este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, o specie care preferă porţiuni de pădure mai deschise, livezi cu pomi fructiferi, lizierele pădurilor şi pajiştile împădurite, hrănindu-se în mod exclusiv din furnici şi cu larvele acestora, care sunt procurate în mod obişnuit prin distrugerea muşuroaielor.
Dryocopus martius (Ciocănitoarea neagră) se regăseşte pe timbrul cu valoarea nominală de 5,00 lei, fiind larg răspândită în pădurile de foioase, de amestec şi conifere. Este o specie sedentară şi preferă trunchiurile înalte şi bătrâne ale pădurilor, iar hrana sa constă în insecte şi larvele acestora de sub scoarţa arborilor.
Jynx torquilla, cunoscută şi sub numele de Capîntors sau Sucitoare, este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei. Poate fi întâlnită în toate zonele împădurite de foioase cu arbori bătrâni, iar în perioada migraţiei poate fi observată în parcuri şi grădini. Aspectul şi coloritul brun-cenuşiu-pestriţ fac ca această pasăre să semene şi chiar să fie confundată cu sturzii, culoarea asigurându-i însă un bun camuflaj, fiind aproape imposibil de observat atunci când stă pe crengi sau pe scoarţa copacilor.
Cele patru mărci poştale ale emisiunii „Ciocănitori” sunt completate de un set de patru maxime şi un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + vinietă şi blocul de 4 timbre (în album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 245 de exemplare, album echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii şi plicul „prima zi”.
Emisiunea filatelică „Ciocănitori” poate fi procurată din data de 9 februarie, din magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiune de mărci poştale dedicată „doctorilor pădurii”.
 Vizualizări articol: 1154 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Emisiune de mărci poştale dedicată „doctorilor pădurii”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ruladă de pui (fără coacere) Preparatul este foarte apreciat de copii, pe care îi ”păcălește” să consume doua alimente sănătoase simultan – brânza de vacă și pieptul de pui.Avem nevoie de:Trei sferturi de pachet unt de bună calitate, un piept mare... Citeşte