Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 feb 2016 - Anul XXI, nr. 31 (6144)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Horodnic de Sus

Lansare de carte la „Hanul Voievozilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La „Hanul Voievozilor” din Horodnic de Sus a avut loc, pe 4 februarie, lansarea volumelor „Vizitele regilor României în a Doua Republică Poloneză (1923-1937) şi „Polonezii din România (1918-1980) de la regat la republica socialistă”, lucrări semnate de prof. dr. Daniel Hrenciuc.

 

Autorul nu şi-a invitat acum pentru prima oară cititorii la hanul situat la marginea localităţii Horodnic de Sus

Autorul lucrărilor, care nu şi-a invitat acum pentru prima oară cititorii la hanul situat la marginea localităţii Horodnic de Sus (cu doi ani în urmă, în aceeaşi locaţie pusă la dispoziţie cu generozitate de familia Lia şi Adrian Popescu, Daniel Hrenciuc a lansat un volum dedicat minorităţii evreieşti din oraşul de baştină - „O istorie care se stinge: Evreii din Rădăuţi”), i-a avut alături de el, pentru prezentarea şi comentarea avizată a cărţilor, pe prof. univ. dr. Florin Pintescu, prodecanul Facultăţii de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, şi pe lectorul univ. dr. Radu Bruja.

„Autor al unor monografii bine cotate consacrate minorităţilor etnice din Bucovina”, aşa cum a remarcat prof. univ. dr. Florin Pintescu, istoricul Daniel Hrenciuc a scos de sub tipar, încă din anul 2003, un volum care vizează relaţiile româno-polone în perioada interbelică: „România şi Polonia 1918-1931 - Relaţii politice, diplomatice şi militare”.

După doi ani, în 2005, a publicat la Editura Universităţii Suceava cartea „România şi Polonia 1932-1939 - Relaţii politice şi diplomatice”, iar în volumul „Istoria minorităţilor naţionale din România” (manual auxiliar pentru profesorii de istorie, apărut anul trecut la Editura Didactică şi Pedagogică) Daniel Hrenciuc şi conf. univ. dr. Florin Pintescu sunt coautorii unei sintezei dedicate minorităţii poloneze.

Preocuparea prof. dr. Daniel Hrenciuc pentru minoritatea poloneză din perimetrul bucovinean s-a concretizat şi cu editarea cu câţiva ani în urmă a unei cărţi grele, la propriu şi la figurat (peste 550 de pagini), volum intitulat „Un destin pentru istorie: Polonezii în Bucovina 1774-2008”, o lucrare care se integrează genului monografic şi categoriei publicaţilor de documente, o radiografie complexă asupra evoluţiei istorico-sociale a comunităţi etnice poloneze din arealul bucovinean.

 

De mai bine de zece ani, Daniel Hrenciuc s-a „consacrat cercetării istoriei polonezilor”

Subliniind faptul că „polonezii au valorizat şi valorizează poporul”, spre deosebire de români „care au încercat să valorizeze statul”, prof. univ. dr. Florin Pintescu a făcut o prezentare pe capitole a volumului „Vizitele regilor României în a Doua Republică Poloneză (1923-1937)”, „o lucrare izbutită”, care se încheie cu un capitol „cu concluzii interesante şi sugestive”.

La rândul său, lectorul univ. dr. Radu Bruja, care s-a referit la volumul „Polonezii din România (1918-1980) de la regat la republica socialistă”, a spus că acesta „contribuie substanţial la cunoaşterea comunităţii poloneze din România”, semnalând structura cărţii, care, în capitole clar conturate, urmăreşte istoria polonezilor din ţara noastră, de la Marea Unire din 1918 până în perioada regimului naţionalist-comunist al lui Nicolae Ceauşescu.

Prof. dr. Daniel Hrenciuc, care în cuvântul său a subliniat rolul important al arhivelor în documentarea pentru cărţile sale, a spus că, de mai bine de zece ani, s-a „consacrat cercetării istoriei polonezilor”, cercetări în care „fiecare pas” l-a condus pe „piste noi”, care i-au oferit „informaţii mai consistente”.

El a spus că a descoperit o serie de lucruri inedite şi interesante, cum ar fi faptul că actorul Colea Răutu era basarabean de origine poloneză, că un etnic polonez, Victor Dombrowski, a fost primarul general al Bucureştiului sau că, în perioada disoluţiei statului polonez, senatorul Tytus Czerkawski (originar din Bănila pe Siret), din Parlamentul României, era singurul parlamentar polonez activ din Europa.

*

Evenimentul a avut parte şi de o secţiune de „gânduri mărturisite şi comentarii”, la care au intervenit poetul şi jurnalistul Roman Istrati, fostul primar al oraşului Rădăuţi Mihai Frunză sau gazda evenimentului, Adrian Popescu.

Un moment aparte a fost cel în care pr. paroh Mihai Cobziuc, de la Biserica Sf. Ilie Dărmăneşti II, care l-a felicitat pe autorul lucrărilor pentru că, prin cercetările sale, „face mult pentru cultura din Bucovina”, a interpretat „Ave Maria”, de Schubert, şi a cântat „Tatăl Nostru”, pe muzica lui Ciprian Porumbescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansare de carte la „Hanul Voievozilor”.
 Vizualizări articol: 1704 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Lansare de carte la „Hanul Voievozilor”5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu smântână, la cuptor (reţetă rapidă) Este o mâncare delicioasă, care se face în mai puţin de o oră şi pe care o poate reuşi orice începător. Trebuie servită însă imediat, caldă, pentru că nu mai este la fel de gustoasă după ce s-a răcit şi nu poate fi... Citeşte