Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 feb 2016 - Anul XXI, nr. 29 (6142)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cartea cu caricaturi

„Balcano pamflete”, ilustrate de COV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Gheorghe Gh. Bostancă, autorul mai multor volume de poezie şi proză, despre care Constantin Dram scria că prin antologia intitulată „Entropii poetice” (Editura Tipo Moldova - colecţia Opera Omnia - poezie contemporană, 2015) „şi-a arătat (şi ne arată sugestiv) adevărata măsură”, a scos de sub tipar, în tandem cu graficianul satiric sucevean Viorel Corodescu COV, „un volum mic de prăpăstii”, aşa cum remarcă Adrian Grăjdeanu, intitulat „Balcano pamflete” (Editura PIM, Iaşi, 2015).

 

Un tandem de „doctori în traumatologie socială”

Gheorghe Gh. Bostancă, un autor despre care scriitorul, criticul literar şi umoristul Cornel Udrea spune că „oferă posibililor cumpărători o marfă contradictorie, pamfletul”, se combină cu  Viorel Corodescu COV pentru ca pamfletele sale să beneficieze de „condimentul specializat al graficei satirice”.

„Tandemul de doctori în traumatologie socială”, aşa cum îi califică el pe cei doi colaboratori, „a construit o carte mică, dar sensibilă”, în care pamfletele „amare la gust” sunt însoţite de amăreala grafică a poantelor.

Intitulate „traume” şi numerotate de la 1 la 30, pamfletele lui Gheorghe Gh. Bostancă şi desenele lui COV alcătuiesc un hibrid care „se detaşează cu o anume aroganţă, motivată, în peisajul publicistic-literar-artistic” din Balcanii contextualizaţi într-un „Flash prin istorie şi prin context” ca fiind „un spaţiu al hârjoanei teritoriale, cu două puteri: una culturală, alta militară şi învecinat cu o putere mesianică”.

 

„Mai devreme sau mai târziu, valoarea va pune pe fiecare la locul lui...”

„Un spaţiu - aşa cum îl scanează Gheorghe Gh. Bostancă - în care cei mici nu au putut să-i înghită pe cei mari, unii aducându-şi, după caz, nemţi pentru a-i conduce o vreme”.

Un spaţiu în care „Taclalele curg / Sub zgomot persistent / De ness frecat / De către o vecină / Dintr-un birou / De tranziţie // Strivit de acest / Uriaş val / De nepăsare – neputinţă / Nu fac decât / Să tac copleşit”.

Şi o „Addenda”: „Dincolo poate de exclamări, mirări, amărăciuni, contestări, revoltă, un zâmbet, poate mai multe, în mod sigur se poate conchide: Mai devreme sau mai târziu, valoarea va pune pe fiecare la locul lui, în condiţiile în care ADN-ul dăinuieşte de-a pururea în firesc”.

„Peste câteva decenii - scrie Cornel Udrea în textul introductiv intitulat „Mercurial civic” - aceste traume şi desene, ce îi istovesc, vor fi folosite, să sperăm, nu numai în biblioteci, ci şi ca bibliografie despre prezentul de acum”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Balcano pamflete”, ilustrate de COV.
 Vizualizări articol: 1166 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Balcano pamflete”, ilustrate de COV5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă de burtă (din burta prefiarta) Este printre preferatele românilor. În special bărbații o adoră. Dacă în versiunea sa clasică este dificil și neplăcut de preparat, din cauza complicatului procedeu de curățare a burții de vită, acum, după apariția în comerț... Citeşte