Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 ian 2016 - Anul XXI, nr. 10 (6123)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La Cernăuţi

Manifestări culturale prilejuite de Ziua Culturii Naţionale şi Zilele "Mihai Eminescu"

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consulatul General al României la Cernăuţi, împreună cu revistele de limba română şi societăţile culturale româneşti, organizează la Cernăuţi, în perioada 14-16 ianuarie 2016, mai multe manifestări culturale prilejuite de Ziua Culturii Naţionale şi Zilele "Mihai Eminescu" la Cernăuţi. Numele marelui nostru poet este puternic legat de Cernăuţi, aici Eminescu făcând o parte din studii sub îndrumarea profesorului de limba română Aron Pumnul.

Aşa cum am aflat de la Nicolae Hauca, directorul publicaţiei Euromedia Bucovina, vor avea loc întâlniri cu redactorii ziarelor şi revistelor de limbă română din Cernăuţi, depuneri de flori la monumentul poetului Mihai Eminescu, la mormântul profesorului Aron Pumnul, o vizită la fosta moşie a familiei Hurmuzachi de la Cernăuca, unde se află mormântul istoricului şi omului politic Eudoxiu Hurmuzachi, o vizită la Toporăuţi, satul de baştină al domnitorului Moldovei Miron Barnovschi.

Pe 14 ianuarie va avea loc o vizită la Reşedinţa Mitropoliţilor Bucovineni, urmată de mai multe întâlniri ale scriitorilor şi iubitorilor de literatură din România şi Ucraina la Editura „Alexandru cel Bun”, redacţia revistei „Glasul Bucovinei”, biblioteca „Glasul Bucovinei”. Întărirea relaţiilor culturale între nordul şi sudul Bucovinei va fi şi subiectul principal al întâlnirii participanţilor la manifestările dedicate lui Eminescu cu Eleonora Moldovan, consulul general la României la Cernăuţi şi funcţionarii de la Consulatul General al României la Cernăuţi.

În dimineaţa zilei de 15 ianuarie, la Casa “Aron Pumnul”, viitorul Muzeu “Mihai Eminescu”, vor avea loc depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu, după care vor fi depuse coroane şi buchete de flori la monumentul lui Mihai Eminescu din centrul oraşului Cernuţi.

 

”Liviu Rebreanu - ctitorul romanului românesc modern”

Tot cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chişinău, în colaborare cu Consulatul General al României la Cernăuţi şi Societatea Culturală „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, organizează la ora 11.00, la sediul Societăţii Culturale „Mihai Eminescu”  vernisarea expoziţiei “Liviu Rebreanu - ctitorul romanului românesc modern”.

“Alcătuită din 24 de bannere de dimensiuni 0,95 x 2,05 m, ampla expoziţie aduce în prim plan o serie de documente de arhivă, facsimile, fotografii de familie, date biografice, articole, fragmente de proză, extrase din presa vremii, aprecieri ale criticilor referitoare la opera şi personalitatea marelui scriitor roman”, ne-a precizat Nicolae Hauca.

Vernisajul va fi deschis de Eleonora Moldovan, consul general al României la Cernăuţi. Vor participa la eveniment liderii societăţilor culturale româneşti din Cernăuţi. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 15 ianuarie – 15 februarie 2016.

 

Expoziţie de grafică Mihai Eminescu şi Veronica Micle

Celebrarea lui Eminescu la Cernăuţi include şi o inedită expoziţie de artă plastică organizată de Muzeul literar-memorial „Mihai Eminescu” din Cernăuţi şi găzduită de Muzeul etnografic regional. Vernisajul expoziţiei de grafică şi acuarelă a cunoscutei pictoriţe Constanţa Abalaşei-Donosă din Brăila, organizată cu sprijinul Fundaţiei Culturale „Casa Limbii române” şi al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, va avea loc tot pe 15 ianuarie, la ora 14,30.

„Expoziţia cuprinde 23 lucrări de grafică în peniţă şi acuarelă în care sunt surprinse aceleaşi chipuri dragi nouă tuturor – Mihai Eminescu şi Veronica Micle, – majoritatea dintre ele compoziţii realizate de pictoriţă în baza versurilor eminesciene sau a celor semnate de Veronica Micle donate recent Muzeului <Mihai Eminescu> prin intermediul Fundaţiei Culturale de Binefacere <Casa Limbii Române> din Cernăuţi", a declarat Nicolae Hauca.

În cadrul expoziţiei de compoziţii grafice vor fi prezentate noi apariţii editoriale cu tematică eminesciană intrate recent în fondurile Muzeului  "Mihai Eminescu".

 

Spectacolul extraordinar „Dintr-o casă-n altă casă”

De la ora 14,00, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi organizează în Sala de spectacole a Centrului Regional pentru educaţie estetică „Tineretul Bucovinei”, spectacolul extraordinar „Dintr-o casă-n altă casă”, o trecere în revistă a activităţii culturale şi artistice  a Şcolii Populare de Artă şi Civilizaţie Românească Cernăuţi. Printre invitaţi se numără cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică populară din nordul şi sudul Bucovinei.   

Pe 16 ianuarie, “Recitalul de Poezie Mihai Eminescu”, cu participarea elevilor şcolilor româneşti din regiunea Cernăuţi, sărbătorirea lui Mihai Eminescu la Radio Ucraina Internaţional (ora 16,30), „Dialogul între generaţii”, o întâlnire cu scriitorii şi oaspeţii de la Institutul Cultural Român, printre care se numără vicepreşedintele ICR, Nagy Mihály Zoltán şi directorul Centrului Naţional al Cărţii, Bogdan Popescu, sunt evenimentele care vor încheia Zilele "Mihai Eminescu" de la Cernăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Manifestări culturale prilejuite de Ziua Culturii Naţionale şi Zilele "Mihai Eminescu".
 Vizualizări articol: 1368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Manifestări culturale prilejuite de Ziua Culturii Naţionale şi Zilele "Mihai Eminescu"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bulz Bulzul este mâncarea cea mai solicitată de turiștii care vizitează stânele turistice. Boțul de mămăligă umplut cu brânză se face în multe variante, I se pot adăuga fel de fel de ”îmbunătățiri”, dar cea mai... Citeşte