Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 ian 2016 - Anul XXI, nr. 10 (6123)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

Festivalul literar „Mihai Eminescu”

A XXV-a călătorie prin lumea eminesciană a început ieri, la Suceava, în prezenţa unor distinşi oameni de cultură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A XXV-a călătorie prin lumea eminesciană a început ieri, la Suceava, în prezenţa unor distinşi oameni de cultură. Festivalul literar „Mihai Eminescu” a debutat la Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, cu vernisajul expoziţiei de grafică „Ilustraţii din opera lui Mihai Eminescu”, semnată de artistul plastic Mihai Pînzaru PIM. Cele 20 de lucrări de grafică au fost expuse pe holul Colegiului Tehnic, unde vor sta până la sfârşitul acestei luni, pentru ca un număr cât mai mare de elevi să le poată privi şi studia. „Am ales câteva texte din opera poetului naţional Mihai Eminescu şi am realizat 20 de ilustraţii. Cu cât geniu, cu câtă uşurinţă aborda Eminescu teme fundamentale! Ce operă de patrimoniu a lăsat poetul! Plecând de la câteva texte scrise de el, am făcut aceste ilustraţii, pentru mine fiind un gest de bucurie, care sper să-i îndemne pe tineri să citească opera lui Eminescu”, a spus artistul plastic Mihai Pînzaru PIM.

 

„Sub semnul Poetului”

„Sub semnul Poetului”, Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ediţia a XXV-a, a avut-o ca moderator pe poeta Carmen Veronica Steiciuc, managerul Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, preşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, coordonatoarea festivalului literar, care a spus că „an de an, Suceava dă startul, începând cu 13 ianuarie, prin Festivalul literar <Mihai Eminescu>, evenimentelor dedicate poetului naţional Mihai Eminescu”. Festivalul literar „Mihai Eminescu” Suceava se diferenţiază de celelalte acţiuni dedicate poetului naţional Mihai Eminescu, a mai spus poeta Carmen Veronica Steiciuc, prin faptul că la Suceava se premiază cărţile de exegeză eminesciană pe 2015. „În fiecare ianuarie, simţim o aură eminesciană proaspătă, avem invitaţi de seamă care ne vor confirma că Festivalul literar <Mihai Eminescu> scrie o nouă pagină în literatura românească”, a spus coordonatoarea festivalului. Printre invitaţii festivalului aflaţi ieri în sala de festivităţi unde a debutat evenimentul cultural s-au numărat Nicolae Georgescu („Din misterele literaturii române. Ediţia princeps Eminescu”, Editura Bibliotheca, Târgovişte, 2015), Virginia Blaga („Intertextualitatea în opera lui Mihai Eminescu”, Iași, Ed. Junimea, 2015), Christian Crăciun („Ucronia eminesciană. Eseu despre timp și imagine în Memento mori”, Cluj-Napoca, Ed. Eikon, 2015).

 

Juriu. Premii

Juriul Festivalului literar „Mihai Eminescu”, ediţia a XXV-a, a fost format din Theodor Codreanu – preşedinte, Vasile Spiridon, Adrian D. Rachieru, Mircea A. Diaconu, Cristian Livescu – membri. Cele mai bune volume de exegeză eminesciană vor primi <Premiul de excelenţă Mihai Eminescu>, acordat de Societatea Scriitorilor Bucovineni, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, premiu în valoare de 1.000 de lei, şi un Premiu special, finanţat de Societatea Scriitorilor Bucovineni. Decernarea celor două premii „Mihai Eminescu” pentru exegeză eminesciană pe 2015 se va face astăzi, la Mănăstirea Putna.

 

Recitaluri de muzică, poezie, lansări de carte

Momentele artistice din prima zi a festivalului au fost oferite de Adela Şulea, surpriza evenimentului de ieri, care la vârsta de 7 ani a recitat poemul Călin (file din poveste) fără greşeală, de Edi Hanuseac, de Cozmin Mariciuc (a interpretat o piesă - compoziţie proprie, pe versuri de Eminescu) şi de Ştefan Lupu, ultimii trei coordonaţi de profesorul Valentin Ianoş. Edi Hanuseac a interpretat piesa „Eminescu” de Doina și Ion Aldea Teodorovici, acompaniat la chitară de Ştefan Lupu. A fost un moment emoţionant pentru publicul numeros care a ales să comemoreze şi să promoveze imaginea poetului Mihai Eminescu în preajma zilei de naştere a acestuia, 15 ianuarie. Programul artistic a fost completat de câteva recitaluri de poezie eminesciană, în interpretarea elevilor Răzvan Lepărdă, Bianca Pintilie, Ioana Jugariu. Tot ieri au avut loc mai multe lansări de carte, mai precis au fost lansate cele mai noi apariţii editoriale din anul anterior despre viaţa şi opera poetului naţional. De la ora 15.00, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava a fost prezentată Revista „Bucovina Literară” nr. 11-12/ 2015 şi s-au lansat mai multe volume: Nicolae Georgescu, „Din misterele literaturii române. Ediţia princeps Eminescu”, Editura Bibliotheca, Târgovişte, 2015; Christian Crăciun, „Ucronia eminesciană. Eseu despre timp și imagine în Memento mori”, Cluj-Napoca, Ed. Eikon, 2015; Virginia Blaga, „Intertextualitatea în opera lui Mihai Eminescu”, Iași, Ed. Junimea, 2015. Lansări de carte au avut loc ieri, de la ora 18:00, şi la Centrul Cultural Gura Humorului – Casa de Cultură: Nicolae Georgescu, „Din misterele literaturii române. Ediţia princeps Eminescu”, Editura Bibliotheca, Târgovişte, 2015; Christian Crăciun, „Ucronia eminesciană. Eseu despre timp și imagine în Memento mori”, Cluj-Napoca, Ed. Eikon, 2015; Virginia Blaga, „Intertextualitatea în opera lui Mihai Eminescu”, Iași, Ed. Junimea, 2015. Editura invitată: Eikon. Prezentare Valentin Ajder.

 

Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ziua a II-a

Astăzi, 14 ianuarie, Festivalului literar „Mihai Eminescu” continuă după următorul program: la ora 9.00 vor fi depuse coroane de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din municipiul Suceava; ora 10.00, Călineşti Cuparencu – Şcoala din Călineşti Cuparencu – Manifestări culturale dedicate poetului naţional – Recital-spectacol susţinut de elevi ai şcolilor din Călineşti Cuparencu, Şerbăuţi şi Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava; ora 13.00, Mănăstirea Putna – Depunere coroană omagială la bustul poetului Mihai Eminescu; Decernarea premiilor „Mihai Eminescu” pentru exegeză eminesciană pe 2015; Microrecital susţinut de elevi ai Şcolii Gimnaziale Putna. Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ediţia a XXV-a, este organizat de Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Primăria Gura Humorului, Centrul Cultural Gura Humorului, Primăria comunei Şerbăuţi, Mănăstirea Putna şi Primăria comunei Putna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A XXV-a călătorie prin lumea eminesciană a început ieri, la Suceava, în prezenţa unor distinşi oameni de cultură.
 Vizualizări articol: 1587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
A XXV-a călătorie prin lumea eminesciană a început ieri, la Suceava, în prezenţa unor distinşi oameni de cultură5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Bulz Bulzul este mâncarea cea mai solicitată de turiștii care vizitează stânele turistice. Boțul de mămăligă umplut cu brânză se face în multe variante, I se pot adăuga fel de fel de ”îmbunătățiri”, dar cea mai... Citeşte