Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 dec 2015 - Anul XX, nr. 279 (6091)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   28 imagini |   ø fişiere video

Manifestări

Ziua Bucovinei şi 1 Decembrie, sărbătorite şi la Cernăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Perioada 27 noiembrie – 1 Decembrie a fost una de sărbătoare pentru românii din nordul şi sudul Bucovinei.

Vineri, 27 noiembrie, la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, situat pe una dintre cele mai cunoscute străzi din fosta capitală a Bucovinei, Olga Kobyleanska, au avut loc lansări de carte, vernisajul unei expoziţii de pictură şi un spectacol de muzică folk.

Bucuria reîntâlnirii oamenilor de cultură de o parte şi de alta a graniţei a fost manifestată prin depănarea unor amintiri legate de istoria zbuciumată a bucovinenilor, prin lecturi publice şi momente “picante” oferite de participanţi sub formă de epigrame.

Amfitrionii manifestării au fost preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, poetul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, şi avocatul Eugen Patraş. Prezent la Cernăuţi a fost şi deputatul Alexandru Băişanu, însoţit de o delegaţie de consilieri judeţeni şi prieteni, care au ţinut să ia parte la activităţi, mai ales că iniţiatorul Legii prin care Parlamentul României a decretat ziua de 28 noiembrie Ziua Bucovinei este însuşi deputatul Băişanu.

Romeo Istrati a oferit bucovinenilor ultima sa apariţie editorială, intitulată „D’Istrati: Jupânii”, volum care conţine date şi poveşti ale unor oameni de renume din Suceava. Cu ajutorul tablourilor, pictorul Vasile-Anghel Siminiuc a adus o parte din sudul Bucovinei la Cernăuţi. Vocea inconfundabilă a Mihaelei Popescu, fostă membră a Cenaclului Flacăra, a stârnit emoţie şi chiar lacrimi, mai ales că versurile cântecelor sale aparţin unor poeţi iubiţi de românii din ambele părţi ale Bucovinei (Mihai Eminescu, Adrian Păunescu, Ion Cozmei). Alte apariţii editoriale au fost oferite cernăuţenilor de Ştefan Alexandru Băişanu – Antologia „Sol Omnibus Lucet”, Carmen Antoneta Marcean – „Lumini şi umbre între Coperte” şi Radu Economu – „Unirea Bucovinei 1918”, o carte de referinţă pentru istoria Bucovinei.

La manifestările de la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” au mai participat președintele Consiliului Regional Cernăuți, Mihai Găiniceru, reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuţi - diplomat Lucian Ionuţ Indreiu, preşedinţi ai societăţilor culturale româneşti din regiune. 

 

Ziua Bucovinei la “Zorile Bucovinei”

La sediul publicaţiei în limba română “Zorile Bucovinei” a fost marcată sâmbătă, 28 noiembrie, Ziua Bucovinei. Este al treilea an consecutiv în care se sărbătoreşte aici Unirea Bucovinei cu România, însă primul în care manifestarea are girul Parlamentului României. Vremea ploioasă nu i-a împiedicat pe cei care simt româneşte să se adune în număr mare la sediul redacţiei pentru a-şi împărtăşi trăirile. Pentru bucovinenii din Cernăuţi, ploaia căzută sâmbătă a reprezentat lacrimile de bucurie ale Unirii, ale reîntâlnirii fraţilor, dar şi lacrimi de durere pentru durata scurtă în care bucovinenii au fost împreună (aproximativ 20 de ani). Ajunsă la ora fixată pentru începerea manifestărilor, ora 11,00, monahia Elena Simionovici de la Mănăstirea Voroneţ le-a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură românească, arătând faptul că limba română este liantul pentru comunitatea românilor din Cernăuţi şi cea care ne ţine ca neam. Domnia sa nu a venit cu mâna goală, ci cu o carte despre oameni, dedicată oamenilor – “Oameni la Sfânta Mănăstire Voroneţ”.

Alături de jurnalişti şi oamenii de cultură din Cernăuţi, cum ar fi Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, folcloristul şi istoricul Dumitru Covalciuc,ziariştii Felicia Toma, Ilie Tudor Zegrea, a fost şi o delegaţie de scriitori din sudul Bucovinei condusă de scriitoarea Doina Cernica, ce a adus spre citire cărţi apărute în România. Gazda întâlnirii, Nicolae Toma, redactorul-şef al ziarului „Zorile Bucovinei” şi preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Români Independenţi din regiunea Cernăuţi, a mulţumit delegaţiei sucevene pentru stăruinţa de a fi ajuns şi în acest an la marea sărbătoare.

Un moment emoţionant l-a constituit intrarea în incinta redacţiei a corului “Dragoş Vodă”, dirijat de Dumitru Caulea, bucovineni care au adus cu ei şi steagul tricolor. Alţi rapsozi renumiţi din regiune, printre care s-a numărat şi unicul învăţător emerit al Ucrainei profesor de limba română din regiunea Cernăuţi, Nicolae Mintencu, au interpretat cunoscute melodii patriotice.

 

Conferinţa Internaţională “Foametea provocată de bolşevici” 

Duminică, 29 noiembrie, Societatea pentru Cultura Românească “Mihai Eminescu” din Cernăuţi a găzduit conferinţa anuală organizată de Societatea “Golgota” a românilor de pe teritoriul Ucrainei. Această societate a fost înfiinţată în urmă cu 25 de ani şi are rolul de a readuce în atenţia celor prezenţi momente tragice din istoria bucovinenilor, cum ar fi foametea din 1941, urmată de cea din 1946-1947, deportările, astfel încât acele lucruri odioase să nu se mai repete. Conferinţa a fost condusă de preşedintele Societăţii „Golgota”, Octavian Bivolaru, cel care a făcut şi o prezentare a temei întâlnirii. Prezentările susţinute de istorici şi universitari cernăuţeni, dar şi mărturiile unor oameni simpli care au asistat cum părinţii şi bunicii rămâneau fără grâne şi roadele pământului, sau drumul lung parcurs spre Siberia, au fost subiecte de dezbatere.

Prezentarea făcută de istoricul şi scriitorul Dumitru Covalciuc a stârnit interesul publicului, datele prezentate de acesta fiind demonstrate cu exemple concrete.

Suferinţa a fost alinată de cei mai mici membri ai Ansamblului folcloric pregătit de Iurie Levcic la Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Păstrarea Tradiţiilor Româneşti. Iurie Levcic a prezentat şi două cărţi recent apărute, „Bucovina cea furată”, de Pandelica Radeş, şi „Mareşalul Antonescu, victimă a trădării de la palat din 23 august 1944”, autor Nicolae Lupan.

La toate manifestările organizate de Ziua Bucovinei au participat reprezentanţi ai Consulatului României la Cernăuţi, ministrul consilier Ionel Ivan, consulul diplomat Edmond Neagoe şi diplomat Lucian Ionuţ Indreiu.

 

1 Decembrie, Ziua Naţională a României, la Cernăuţi

Românii din Regiunea Cernăuţi au sărbătorit prin mai multe manifestări organizate de Consulatul General al României la Cernăuţi Ziua Naţională a României. Marţi, 1 Decembrie, la ora 11,00, la Muzeul Regional de Artă din Cernăuţi a fost vernisată expoziţia “Portrete”, realizată de maestrul fotograf Vasile Paladean. O oră mai târziu au fost depuse flori la monumentele lui Mihai Eminescu şi al lui Taras Şevcenko, ambele situate în centrul oraşului. De la ora 13,00, la Filarmonica Regională din Cernăuţi a avut loc un Concert Extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României, urmat de spectacolul de operă “Luceafărul”, pus în scenă în cadrul unei colaborări între Filarmonica din Cernăuţi şi Teatrul Muzical “Nae Leonard” din Galaţi. Seara, Consulatul General a organizat o Recepţie Oficială.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Bucovinei şi 1 Decembrie, sărbătorite şi la Cernăuţi.
 Vizualizări articol: 1366 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Ziua Bucovinei şi 1 Decembrie, sărbătorite şi la Cernăuţi3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Chifteluțe din pâine (de post) Vă amintiți de chifteluțele de la cantinele din trecut, pufoase și picante, despre care se spunea în glumă că-s făcute din ”pâiniță de purcel”? Erau, adesea, chiar aceste chiftele de post, din care lipseau însă carnea... Citeşte