Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 nov 2015 - Anul XX, nr. 275 (6087)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Artişti suceveni prezenţi la Zilele Culturii Tradiţionale Româneşti, la Cernăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 19-22 noiembrie, în nordul Bucovinei, cu prilejul Zilei Naţionale a României, pentru a noua oară consecutiv, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi şi Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească din Cernăuţi (fondată prin proiect cofinanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE a României), în parteneriat cu Asociaţia culturală „Vatra Satului” Suceava, Centrul Cultural Bucovina al Consiliului Judeţean Suceava, Centrele Judeţene pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava şi Iaşi şi postul teritorial TVR Iaşi, au organizat Zilele Culturii Tradiţionale Româneşti. Evenimentul a fost sprijinit de Consiliului Judeţean Iaşi, Primăria municipiului Iaşi şi Administraţia Regională de Stat Cernăuţi, cu participarea Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

 

Lansări de carte

În cadrul evenimentului s-au desfăşurat mai multe acţiuni, fiecare dintre ele bucurându-se de interes din partea publicului. A fost marcată ediţia a VI-a a Simpozionului "Vatra dulce strămoşească", dedicat problemelor cercetării, culegerii  şi păstrării folclorului. Nu au lipsit lansările de carte românească. Astfel, s-au lansat 17 titluri de carte românească ale mai multor autori din întreaga Bucovină, printre care Dumitru Covalciuc, Vasile Tărâţeanu, Ioan Camilar, Paraschiva Abutnăriţei, Constanţa Cristescu, Ioan Filipciuc. De asemenea, au fost prezentate numeroase volume de specialitate în domeniul etnografiei, muzicologiei şi folclorului, editate de Centrul Cultural Bucovina, Centrele Judeţene pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, Iaşi şi Bistriţa-Năsăud.

Un punct de atracţie al evenimentului de la Cernăuţi a fost o expoziţie de artă fotografică realizată de artistul fotograf Victor Rusu din Suceava, dar şi o expoziţie de artă meşteşugărească cu articole realizate de discipolii Şcolii Populare de Artă şi Civilizaţie Românească din Cernăuţi, la secţiunile ”Încondeiere de ouă” şi ”Încrustare în lemn”.

La expoziţie au participat şi meşteri populari din Suceava şi Iaşi. Marea majoritate a obiectelor expuse vor fi donate copiilor de la şcoli speciale din ţinutul Cernăuţi. Un alt moment special al evenimentului a fost “Dialogul Artelor”, spectacol interactiv susţinut de Călin Brăteanu, alături de colegii săi de la Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava.

 

Festivalul de folclor românesc „Să-mi cânţi, cobzar”, ediţia a IX-a

Publicul s-a bucurat şi de spectacolul de gală al ediţiei a IX-a a Festivalului de folclor românesc „Să-mi cânţi, cobzar”, care este apogeul suitei de spectacole susţinute în opt localităţi ale Regiunii Cernăuţi de discipolii Şcolii Populare de Artă şi Civilizaţie Românească. Pe scena Centrului regional pentru educaţie estetică „Tineretul Bucovinei” din Cernăuţi au urcat peste 150 de artişti de toate vârstele. Printre ei s-au numărat formaţiile folclorice „Perla”, ”Sireţelul” a Centrului Bucovinean de Artă, Grupul folcloric „Ţărăncuţa”, din localitatea Marşinţi, raionul Noua Suliţa, Corul  ”Dragoş Vodă”, Ansamblul etnografic ”Mugurelul”, localitatea Pătrăuţii de Sus, raionul Storojineţ, recent creata Orchestră de muzică populară ”Mugurel” din cadrul Şcolii Populare de Artă şi civilizaţie Românească din Cernăuţi, tinerii solişti Diana Dugan, Rada Baran, Elena Patraucean, Ana-Maria Calancea, Emilia Nicorici, Odorica Bostan, Sabrina Palamariu, formaţii folclorice şi artişti consacraţi din România: Ansamblul etnofolcloric ”Stejărelul” al Liceului Tehnologic din comuna Cajvana, judeţul Suceava, Fanfara ”Trandafirul” din comuna Calafindeşti, Suceava, Fanfara din Chetriş, judeţul Iaşi. 

La finalul spectacolului, Călin Brăteanu şi Adriana Bucevschi au susţinut minirecitaluri, spre încântarea publicului.

 

Diplome de excelenţă

La „Caravana filmelor documentare” românii din Cernăuţi au avut posibilitatea să vizioneze în premieră sau să revadă cele mai bune producţii realizate în ultima perioadă în zona Moldovei şi în regiunile transfrontaliere. Este vorba de o selecţie de filme documentare realizate de TVR Iaşi  şi partenerii din cadrul proiectului ”TVR Iaşi 24”: Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, OWH Studio şi TV Moldova 1 din Chişinău.

Spectacolul „Dintr-o casă-n altă casă” a fost susţinut de artiştii care au participat la eveniment în sala de spectacole a Casei Raionale de Cultură Herţă. „Mai bine de trei ore, publicul spectator adunat într-un număr foarte mare în acest local de cultură, care devenise neîncăpător, a savurat cu plăcere momentele frumoase dăruite de interpreţii îndrăgiţi atât din ţinut, cât şi din ţară”, au spus organizatorii, amintind şi de spectacolul de folclor din cadrul proiectului transfrontalier „TVR Iaşi 24. Iaşi – Cernăuţi - Chişinău”.

„Un adevărat regal de zile mari au oferit publicului spectator şi telespectator din Regiunea Cernăuţi interpreţii de cântece populare româneşti: Sofia Vicoveanca, Viorica Macovei, Angelica Flutur, Alexandru Brădăţan, Nicu Mâţă, Iurie Levcic, Gheorghe Stratulat, Andreea Chisăliţă, Laura Erhan, Ana Apetrachioae, Ana-Maria Calancea şi Emilia Nicorici, acompaniaţi de Orchestra de muzică populară <Plai>, sub bagheta artistului emerit al Ucrainei, maestrul Nicolae Hacman. Tradiţional în cadrul Zilelor Culturii Tradiţionale Româneşti la Cernăuţi, pentru contribuţia deosebită la organizarea acţiunilor pentru promovarea patrimoniului cultural românesc şi pentru efortul depus în promovarea valorilor neamului peste hotarele ţării, Centrul Bucovinean de Artă a acordat, al cincilea an consecutiv, titlul <Omul anului>”, au completat organizatorii.

Anul acesta, diplome de excelenţă pentru acest titlu onorific au fost înmânate, în cadrul spectacolului de gală al Festivalului de folclor “Să-mi cânţi, cobzar...”, profesoarei Zvetlana Preoteasa, director general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni din Bucureşti, prof. Adrian Ardeleanu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, şi ing. Nicolae Bâzgan, directorul general al fabricii de instrumente muzicale SC Hora SA Reghin.

 

Sărbătoare de suflet pentru toţi românii

Evenimentele desfăşurate la Cernăuţi în perioada 19-22 noiembrie s-au transformat într-o sărbătoare de suflet pentru toţi românii şi s-au dovedit a fi o reuşită a organizatorilor, care le-au mulţumit interpreţilor, ambasadori ai culturii româneşti, pentru prestaţiile artistice care au transformat pentru câteva zile oraşul Cernăuţi într-o capitală a spiritului românesc.

Directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi, Iurie Levcic, a spus: „Cu prilejul Zilelor Culturii Tradiţionale Româneşti la Cernăuţi, spectatorilor prezenţi în sală şi organizatorilor le-au fost transmise mesaje de salut şi felicitări din partea ministrului-consilier Ionel Ivan de la Consulatul General al României la Cernăuţi, Victor Griga, a reprezentantului Direcţiei pentru cultură din cadrul Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Marian Clenciu, din partea preşedintelui Asociaţiei culturale <Pro Basarabia şi Bucovina>, Adrian Ardeleanu, a directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, şi din partea Zvetlanei Preoteasa, directorul general al Institutului <Eudoxiu Hurmuzachi> pentru românii de pretutindeni din Bucureşti, care a transmis şi mesajul lui Dan Stoenescu, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Artişti suceveni prezenţi la Zilele Culturii Tradiţionale Româneşti, la Cernăuţi.
 Vizualizări articol: 1347 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Artişti suceveni prezenţi la Zilele Culturii Tradiţionale Româneşti, la Cernăuţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura aromată de iarnă (de post) Este foarte simplu de făcut această prăjitură, dar savoarea ei combină sofisticat aroma de ”gingerbread” cu finețea gustului de fructe zemoase și nuci. Vorba unui amic gurmand, iese ”atât de bună, de-ți vine să... Citeşte