Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 sep 2015 - Anul XX, nr. 227 (6039)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pe 17 şi 18 octombrie

Târgul Mărului, Festivalul Fanfarelor şi Festivalul Naţional de Muzică Folk, la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În municipiul Fălticeni se vor desfăşura, în perioada 17-18 octombrie, a XII-a ediţie a Târgului Mărului, ediţia a III-a a Festivalului Naţional Concurs de Muzică Folk pentru Tineret „Nada Florilor” şi prima ediţie a Festivalului Fanfarelor.

Ediţia 2015 a Târgului Mărului este organizată de Primăria municipiului Fălticeni, în colaborare cu Asociaţia Pomicultorilor din Bazinul Pomicol Fălticeni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Asociaţia „Produs în Bucovina”, Centrul Cultural Bucovina şi Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Suceava.

Manifestarea se va desfăşura în Piaţa „Nada Florilor” din municipiul Fălticeni, loc unde vor expune pomicultori, furnizori de materiale şi produse specifice pentru agricultură, producători şi procesatori de lapte şi carne, piscicultori, apicultori, legumicultori, meşteri populari.

Festivalul Naţional Concurs de Muzică Folk pentru Tineret „Nada Florilor” este organizat de Primăria şi Consiliul Local Fălticeni în colaborare cu Asociaţia Pathos. Sâmbătă, 17 octombrie, de la ora 10,00, este programat, pe scena Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic”, concursul de interpretare, iar de la ora 16,00, pe scena din Piaţa “Nada Florilor”, un spectacol extraordinar cu solişti de muzică folk, printre care se numără şi Titus Walter Ghicolescu şi Mircea Vintilă. 

Duminică, 18 octombrie, tot de la ora 10,00, este programat concursul de compoziţie, iar seara, în Piaţa „Nada Florilor”, va avea loc Gala Laureaţilor Festivalului de Folk, urmată de recitalurile trupelor Icarus (câştigătorii de anul trecut) şi Taxi. 

Tradiţia muzicii de fanfară a fost păstrată la Fălticeni peste 100 de ani, până la transformarea Centrului de Instrucţie Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni în Şcoală de Subofiţeri Jandarmi. Fanfara Regimentului 16 Dorobanţi de la Fălticeni a constituit o prezenţă permanentă la sărbători naţionale, ceremonialuri militare, manifestări social-politice, culturale, momente de destindere şi recreere şi, nu în ultimul rând, în momentele fierbinţi ale istoriei, când nu a lipsit de lângă ostaşul cu arma în mână. Primele documente care ne furnizează informaţii despre existenţa la Fălticeni a unei fanfare formată din ostaşi “muzicanţi” datează din anul 1898, iar de la 1 Decembrie 1918 avem confirmarea din cronicile vremii că la Fălticeni s-a dansat Hora Unirii în acordurile fanfarei. Festivalul de Fanfare va aduce în atenţia publicului istorisiri şi faţete cu totul speciale ale oamenilor şi ale muzicii fără pereche din vetrele satelor româneşti 

 

Interes crescut pentru manifestările de la Fălticeni

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat: „În Piaţa <Nada Florilor> se vor desfăşura activităţi comerciale cu fructe şi legume şi spectacole folclorice în care vor evolua solişti din judeţ şi cele mai cunoscute fanfare. În cadrul expoziţiei de fructe din Piaţa <Nada Florilor>, pomicultori din bazinul Fălticeni – Rădăşeni vor prezenta soiurile de mere care se cultivă în această zonă, specialiştii din cadrul Direcţiei Agricole, APIA Suceava şi ai Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Fălticeni vor oferi consultanţă de specialitate. Pe lângă pomicultori şi-au anunţat prezenţa producători de material săditor, de utilaje agricole, firme care asigură substanţe pentru combaterea dăunătorilor, membri ai Asociaţiei <Produs în Bucovina>”.

Edilul a completat: „Concursul Naţional de Folk pentru Tineret <Nada Florilor> se adresează tinerelor talente, interpreţi sau grupuri, şi îşi propune descoperirea, lansarea şi mediatizarea unor autentice valori ale genului şi popularizarea creaţiei acestora. Anul trecut, la cele două probe din concurs, interpretare şi compoziţie, au participat concurenţi din judeţele Suceava, Neamţ, Botoşani, Bacău, Tulcea şi municipiul Bucureşti, ceea ce arată interesul crescut în rândul tinerilor pentru această manifestare.

Festivalul fanfarelor se doreşte a fi un festival anual de muzică de fanfară, ce urmează să se desfăşoare în municipiul Fălticeni în ultima zi a Târgului Mărului. Cele mai bune fanfare din judeţ şi din judeţele Iaşi şi Botoşani vor evolua pe scena din Piaţa <Nada Florilor> la această primă ediţie, demonstrând că muzica tradiţională este un giuvaer de mare preţ care luminează chipurile bătrânilor lăutari, muzicanţi din tată-n fiu, cum se autodefinesc. Festivalul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural <Bucovina>, şi va începe cu parada tuturor fanfarelor invitate”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul Mărului, Festivalul Fanfarelor şi Festivalul Naţional de Muzică Folk, la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Târgul Mărului, Festivalul Fanfarelor şi Festivalul Naţional de Muzică Folk, la Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei