Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 sep 2015 - Anul XX, nr. 213 (6025)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Românii în goana după happy-end”, la Dom Polski Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Casa Polonă (Dom Polski) Suceava a avut loc vineri, în cadrul manifestărilor circumscrise Zilelor Culturii Polone, lansarea cărţii cu titlul „Românii în goana după happy-end”, semnată de Bogumil Luft.

 

„O carte lucidă şi actuală despre identitatea naţională”

Evenimentul, aşa cum a fost apreciat de organizatori, a constituit „o întâlnire foarte specială”, întrucât autorul a fost ambasador al Republicii Polone în România (între anii 1993 şi 1999) şi în Republica Moldova (2010-2012).

Prezentată atât în ediţia în limba română (Editura Polirom, în colecţia „Ego-grafii”, în traducerea Anei Maria Luft), cât şi în ediţia poloneză (cu titlul „Rumun goni za happy endom”), cartea este o poveste cu o intrigă complexă despre întâlnirea a două popoare, polonez şi român, o carte despre care moderatoarea manifestării, Oana Strugaru, a spus că, pentru ea, a constituit „o trezire la realitate”.

O carte „intitulată ironic”, în care autorul „se apleacă asupra unor elemente esenţiale ale identităţii naţionale”, o poveste complexă în care „discursul creşte de la un registru subiectiv la un registru obiectiv”, „o carte lucidă şi actuală despre identitatea naţională”.

 

„Sunt foarte mulţi oameni care-au participat la întâlnirea mea cu România, întâlnire care durează deja de 30 de ani”

Tipărit cu sprijinul Institutului Polonez al Cărții - Programul de Traducere Poland şi prezentat elogios în presa poloneză, volumul s-a bucurat de succes şi a făcut obiectul unor lansări şi dezbateri care au avut loc la Varşovia, Cracovia sau Poznan.

Bogumil Luft, care a vorbit în limba polonă, a mărturisit că, în perioada în care a fost ambasador în România, s-a aflat adeseori „în faţa unor întrebări foarte concrete” şi de aceea a scris această carte, către care să-i îndrepte pe cei care-i vor mai adresa astfel de întrebări.

„Nu sunt impresii - a subliniat el - ci lucruri cu care m-am confruntat şi pe care-am încercat să le înţeleg”.

„Sunt foarte mulţi oameni care-au participat la întâlnirea mea cu România - a spus el în poloneză şi a continuat în limba română - întâlnire care durează deja de 30 de ani”.

 

„Îmi plac românii pentru curajul, imaginaţia şi isteţimea lor... pentru modul lor vesel de a fi...”

Autorul s-a arătat dispus să răspundă întrebărilor din sală, întrebări care au vizat situaţia actuală din Europa cu privire la refugiaţi, dar şi întrebări referitoare la ceea ce a învăţat în România.

La final, Bogumil Luft a citit ultimul capitol din cartea sa, capitul în care spune răspicat de ce îi plac românii.

„Îmi plac românii - scrie el - pentru curajul, imaginaţia şi isteţimea lor... pentru modul lor vesel de a fi...pentru umorul lor negru şi distanţarea faţă de propria persoană...”

Ziarist şi publicist, colaborator începând cu anul 1981 al revistei lunare „Więź”, Bogumil Luft a călătorit împreună cu Papa Ioan Paul al II-lea în Columbia, Argentina, Chile, Elveţia, Belgia, Franţa şi Cehia. În anul 1989 a publicat în săptămânalul „Tygodnik Solidarność”, iar în anii următori în „Spotkania”. În perioada 1999-2006 a fost redactor, publicist şi comentator politic la cotidianul „Rzeczpospolita” şi comentator radio şi TV. În anii 2001-2003 a fost corespondent al cotidianului „Rzeczpospolita” la Bucureşti şi Chişinău, a fost ambasadorul Republicii Polone în România între anii 1993 şi 1999, iar în anii 2010-2012, ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Românii în goana după happy-end”, la Dom Polski Suceava.
 Vizualizări articol: 1089 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Românii în goana după happy-end”, la Dom Polski Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei