Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 sep 2015 - Anul XX, nr. 213 (6025)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poştale „Descoperiţi România - Moldova”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Amplul proiect filatelic de promovare a tezaurului naţional desfăşurat sub genericul „Descoperiţi România” continuă cu emisiunea de mărci poştale dedicată Moldovei, locul în care acum 157 de ani apărea prima emisiune de mărci poştale româneşti „Cap de bour”.

Ca şi celelalte emisiuni filatelice înscrise în acest proiect, timbrele dedicate Moldovei ilustrează monumente reprezentative, simboluri şi personalităţi ale acestor meleaguri.

Ceramica Cucuteni şi Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni se găsesc ilustrate pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei. Muzeul din Piatra Neamţ constituie în prezent un unicat la nivel naţional prin tematica abordată, fiind în acelaşi timp un muzeu de istorie, dar şi de artă, ce adăposteşte cea mai importantă colecţie de artă eneolitică din sud-estul Europei.

Cetatea Neamţului şi portretul domnitorul Ştefan cel Mare sunt reprezentate pe timbrul cu valoarea nominală de 3,60 lei. Deşi cetatea a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea de Petru I, ea a fost fortificată în secolul al XV-lea sub domnia lui Ştefan cel Mare şi a făcut parte din sistemul grandios de fortificaţii construit în Moldova.

Timbrul cu valoarea nominală de 6,00 lei reproduce portretul mitropolitului Dosoftei şi imaginea Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc, unul dintre cele mai impunătoare lăcaşuri de cult din Iaşi. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, pentru o perioadă de câţiva ani (1677-1682), Biserica Sf. Nicolae Domnesc a îndeplinit rolul de catedrală mitropolitană şi a devenit o adevărată sursă de cultură românească. Dimitrie Bărilă, cunoscut sub numele monahal Mitropolitul Dosoftei, a fost unul dintre cei mai înzestraţi oameni de cultură din vremea sa, care a tradus şi a tipărit în grai românesc numeroase cărţi, devenind astfel ctitorul limbii româneşti în cultul Bisericii din Moldova.

Timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei este dedicat Palatului de la Ruginoasa şi domnitorului Al.I. Cuza. Palatul de la Ruginoasa a fost inaugurat în aprilie 1864, devenind reşedinţă de vară a domnitorului.

Cele patru mărci poştale sunt completate cu un plic „prima zi”, formele de machetare folosite fiind coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 viniete şi blocul de 4 timbre.
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat într-un tiraj limitat de 245 de exemplare şi echipat cu blocul emisiunii şi plicul „prima zi” cu ştampila aplicată în clar în folio aur.
Începând cu ziua de marţi, 8 septembrie a.c., emisiunea de mărci poştale „Descoperiţi România - Moldova” a intrat în circuitul filatelic prin toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poştale „Descoperiţi România - Moldova”.
 Vizualizări articol: 1033 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Emisiunea de mărci poştale „Descoperiţi România - Moldova”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei