Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 sep 2015 - Anul XX, nr. 211 (6023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Dom Polski Suceava

Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Polone şi a Simpozionului „Aspecte istorice şi culturale ale relaţiilor polono-române”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Dom Polski (Casa Polonă) Suceava a avut loc ieri dimineaţa deschiderea oficială a celei de-a XVII-a ediţii a Zilelor Culturii Polone şi a simpozionului internaţional cu genericul „Aspecte istorice şi culturale ale relaţiilor polono-române”.

 

„Un moment special pentru comunitatea poloneză din România”

Evenimentul, organizat de Uniunea Polonezilor din România, cofinanţat din Fondul pentru diaspora poloneză al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, a reunit oficialităţi, invitaţi şi participanţi - cu precădere din mediul universitar din România, Polonia şi Republica Moldova.

Aşa cum a spus deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, este vorba de „un moment special pentru comunitatea poloneză din România”, o manifestare care, sub deviza „Mai aproape unii de alţii”, vizează cultura şi tradiţiile polonezilor.

Remarcând prezenţa numărului mare de invitaţi, preşedintele Ghervazen Longher a subliniat faptul că organizarea Zilelor Culturii Polone, care au ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, „nu ar fi fost posibilă fără sprijinul unor oameni şi instituţii”, mulţumind pe această care Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone şi Ambasadei Poloniei la Bucureşti, Voievodatului Malopolska (Polonia Mică), primarului din Zakopane, Leszek Dorula, preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi, nu în ultimul rând, fostului ambasador al Republicii Polone în România şi în Republica Moldova, Bogumil Luft, prezent acum în calitate de autor al cărţii „Românii în goana după happy-end”.

 

„Relaţiile româno-polone contează foarte mult pentru noi, aici, la Suceava”

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, care i-a salutat pe participanţi în limba polonă şi le-a urat „Bun venit la Suceava!”, a accentuat faptul că „relaţiile româno-polone contează foarte mult pentru noi, aici, la Suceava” şi a apreciat activitatea deputatului Ghervazen Longher, „un parlamentar cu care ne mândrim”, care conduce o organizaţie „foarte activă”, cu „realizări importante”. Aducând în discuţie „un subiect extrem de fierbinte în spaţiul european - migraţia”, preşedintele Cătălin Nechifor s-a raportat la un moment sensibil din istorie, atunci când, în cel de-al II-lea Război Mondial, România le-a oferit „casă bună refugiaţilor polonezi”. El a felicitat comunitatea poloneză pentru activitatea pe care o desfăşoară, asigurându-i pe reprezentanţii acesteia că „vom fi întotdeauna parteneri de nădejde!”.

Invitat să ia cuvântul, Leszek Dorula, primarul oraşului Zakopane, le-a transmis celor prezenţi salutările goralilor din zona montană, exprimându-şi bucuria că există şi se dezvoltă relaţii bilaterale şi, invocând momente de istorie comună, a făcut mărturisirea unei legături personale, referitoare la originea familiei sale care se trage din aceste locuri.

„Important este - a încheiat el - că suntem o comunitate a lui Dumnezeu!”

 

„În lumea istoriei”, „În lumea culturii” şi „În lumea problematicii bucovinene”

Participanţii au fost apoi invitaţi să vizioneze expoziţia documentară care prezintă în imagini un sfert de veac de activitate a Uniunii Polonezilor din România, eveniment care s-a sărbătorit în acest an la începutul lunii iunie.

Lucrările simpozionului internaţional „Aspecte istorice şi culturale ale relaţiilor polono-române” s-au desfăşurat apoi pe secţiunile „În lumea istoriei” şi „În lumea culturii”, lucrări care vor continua şi astăzi cu dezbateri în cadrul secţiunii „În lumea problematicii bucovinene”. Tot astăzi vor fi lansate câteva volume, între care şi ediţiile poloneză şi română ale cărţii lui Bogumil Luft „Românii în goana după happy-end”. Seara, după ora 18.30, pe esplanada Casei de Cultură din municipiul Suceava, este programat spectacolul susţinut de Ansamblul Regional „Dolina Slomki”, din Stromie, iar mâine, la Soloneţul Nou, va avea loc „Sărbătoarea Roadelor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Polone şi a Simpozionului „Aspecte istorice şi culturale ale relaţiilor polono-române”.
 Vizualizări articol: 1101 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Deschiderea oficială a Zilelor Culturii Polone şi a Simpozionului „Aspecte istorice şi culturale ale relaţiilor polono-române”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei