Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 sep 2015 - Anul XX, nr. 209 (6021)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Sărbătorile Memoriei

„Roman Istrati 60” - „un regal de culoare, muzică şi cuvânt”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina şi Radio AS, împreună cu câţiva parteneri, între care şi Monitorul de Suceava, au organizat luni, la Lounge - „Spaţiu cultural adjudecat” din incinta Casei de Cultură Suceava, o nouă manifestare cu genericul „Sărbătorile Memoriei”, dedicată poetului şi jurnalistului Roman Istrati, cu prilejul aniversării vârstei de 60 de ani.

 

O sărbătoare între prieteni

Evenimentul, care l-a avut ca protagonist pe Roman Istrati, a reunit un număr însemnat de participanţi, prieteni şi colaboratori ai sărbătoritului, dar şi ai celor care, împreună cu el, au rotunjit această manifestare, poetul Adrian Moruzi, cantautoarea de muzică folk Mihaela Popescu şi artistul plastic Vasile Anghel Siminiuc.

O sărbătoare între prieteni, la care s-au lansat două cărţi („d'istrati: jupânii”, de Roman Istrati, şi „Căutarea de sine”, de Adrian Moruzi), cu excelente sonorităţi folk şi aplauze permanente pentru Mihaela Popescu (care, aşa cum a mărturisit „eliberată de poveri”, a revenit în muzică), având ca fundal expoziţia de grafică a lui Vasile Anghel Siminiuc („Somnul măştilor”, cu 33 de lucrări etalate pe şevalete). „Un regal de culoare, muzică şi cuvânt”, cum a sintetizat în scurta sa intervenţie, atunci când l-a felicitat pe sărbătorit, prof. univ. dr. Elena Brânduşa Steiciuc.

 

Portretele a 73 de „Jupâni de Salon”, creionate de Roman Istrati de-a lungul anilor

Prezentându-l pe Roman Istrati ca fiind „cel mai mare risipitor de sine”, scriitorul Ion Drăguşanul, iniţiatorul ciclului de manifestări cu genericul „Sărbătorile Memoriei” (care la fiecare ediţie au avut în centrul lor personalităţi remarcabile ale culturii sucevene), a apreciat volumul „d'istrati: jupânii” ca fiind „o fantastică pledoarie pentru cultură şi învăţământ”, realizată în proză, dar „cu mijloacele poetului”.

Cartea, care reuneşte portretele a 73 de „Jupâni de Salon” (creionate de Roman Istrati de-a lungul anilor în revista „Jupânu'”), are, aşa cum a subliniat Ion Drăguşanul, „valoare memorialistică”, întrucât păstrează pentru posteritate profiluri de „jupâni ai artelor” (Alexandru Arşinel, Radu Bercea, Iosif Csukat, Ştefan Petrescu, Lucia Puşcaşu, Vasile Anghel Siminiuc, Sofia Vicoveanca, Matei Vişniec...), precum şi „alţi jupâni” (Vasyli Boeciko, Gabriel Cărăbuş, Dumitru Cucu, Adrian Graur, Florin Hău, ÎPS Pimen, Constantin-Emil Ursu, Ioan Viorel Vîrlan...), care s-au învrednicit de această etichetă prin pana gazetarului Roman Istrati.

 

„Premiul Opera Omnia”, conferit de Centrul Cultural Bucovina „pentru creaţie şi pentru slujirea culturii”

Şi dacă în cuvântul lor prietenii (jupâni sau nejupâni) l-au felicitat pe autor, darurile l-au copleşit pe sărbătorit. De la bustul voievodului Petru I Muşat (bust realizat de sculptorul Narcis Tabarcea, oferit de consilierul Cornel Grosar, cu sprijinul unor sponsori, spre a împlini dorinţa lui Roman Istrati „de a conferi chip” Colegiului Tehnic „Petru Muşat”, acolo unde a fost profesor), la placheta simbolică adusă de Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi, sau portretul în ulei pe care i l-a făcut artistul plastic Mihai Pânzaru PIM. Daruri care s-au adăugat „Premiului Opera Omnia”, conferit de Centrul Cultural Bucovina „pentru creaţie şi pentru slujirea culturii”.

 

„Căutarea de sine”, momente muzicale şi câteva modificări pe canavaua unui poem de Omar Khayyam

Companionii lui Roman Istrati în rotunjirea acestei manifestări s-au bucurat la rândul lor de aprecierea publicului participant. Adrian Moruzi, cu origini locale dar fost primar al Braşovului între anii 1992-1996, s-a prezentat în calitate de autor de carte. Volumul „Căutarea de sine”, dedicat părinţilor săi „întru cinstirea, prin unic simţământ omenesc, a Dumnezeului Celui Preaînalt, Elion, şi a făptuirilor Lui prin profan”, cuprinde 197 de poezii. Emoţionat la lansarea cărţii, dar susţinut de Mihai Pânzaru PIM, care i-a creionat portretul pe coperta a IV-a, Adrian Moruzi şi-a mărturisit crezul şi a citit din poemele sale.

Şi dacă Mihaela Popescu a captat permanent aplauze întrucât evenimentul a fost presărat cu momente muzicale, artistul plastic Vasile Anghel Siminiuc a gustat discret bucuria de a fi ilustratorul coperţilor cărţii prietenului său Roman Istrati - căruia Constantin Horbovanu i-a dedicat la final câteva versuri, „brodând” doar două modificări pe canavaua unui poem de Omar Khayyam: „Când vioreaua-n haină de ametist apare / Iar roza la suflarea zefirului se-nvoaltă / Bea SKOL c-un trup alături, sculptat de-o fină daltă / Şi sparge apoi sticla cuprins de încântare”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Roman Istrati 60” - „un regal de culoare, muzică şi cuvânt”.
 Vizualizări articol: 1187 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Roman Istrati 60” - „un regal de culoare, muzică şi cuvânt”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei