Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 aug 2015 - Anul XX, nr. 199 (6011)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Aniversare

La Iacobeşti s-au sărbătorit 25 de ani de prietenie româno-franceză

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Membrii Asociaţiei Sucevene de Ajutor şi Prietenie (ASAP) au marcat, în intervalul 16-25 august, 25 de ani de prietenie între satul Sevrier, Franţa, şi satul Iacobeşti, comuna Grăniceşti, judeţul Suceava.

Acţiunile s-au desfăşurat în cea mai mare parte în satul Iacobeşti, unde a avut loc şi inaugurarea grupului sanitar din şcoala primară.

 

Punctul medical din Iacobeşti a fost construit cu sprijin financiar semnificativ din partea ASAP

ASAP, o asociaţie franceză constituită în baza unei legi din anul 1901, al cărei scop prevăzut în statut este „de a veni în sprijinul persoanelor care suferă sau au suferit prejudicii fizice sau morale, oricare ar fi cauzele lor, în limita mijloacelor, a posibilităţilor şi a competenţelor”, a stabilit primul contact cu locuitorii satului Iacobeşti în 1990, în cadrul operaţiunii „Salvaţi Satele Româneşti”. Astfel a început o frumoasă şi fructuoasă colaborare între satele Sevrier şi Iacobeşti, care s-a concretizat pe parcurs cu finanţarea unei burse SILC (Séjour d’Immersion Culturelle et Linguistique) la Universitatea „Ştefan cel Mare” (din anul 1998), renovarea sobelor şi a parchetului la școala din Iacobeşti şi procurarea de material pedagogic, finanţarea cadourilor din partea lui Pere Noël/Moş Crăciun pentru elevii care pregătesc momente artistice la serbarea de Crăciun.

Remarcabil este faptul că punctul medical din Iacobeşti a fost construit cu un sprijin financiar semnificativ din partea ASAP, iar în fiecare an sunt cumpărate diverse materiale, produse de curăţenie, consumabile, lemn pentru încălzire.

Asociaţia alocă totodată burse de studiu pentru tinerii din sat, organizează excursii pentru săteni (în România, în 2006, şi în Franţa, în 2014), iar tinerii din Iacobeşti (care cunosc limba franceză) beneficiază de burse SILC.

 

Beneficiarii direcţi ai grupului sanitar sunt copiii de grădiniţă, elevii claselor primare şi profesorii acestora

Cei 31 de francezi care au venit în intervalul 16-25 august a.c. la Iacobeşti au vizitat mănăstirile Voroneţ, Dragomirna, Agapia, Văratec, Cetatea Suceavei şi Muzeul Satului Bucovinean şi s-au bucurat de ospitalitatea şi de bucatele tradiţionale din Bucovina.

Zilele de sâmbătă şi duminică au fost rezervate integral satului Iacobeşti şi comunei Grăniceşti. Astfel, sâmbătă, 22 august, a avut loc inaugurarea grupului sanitar din Şcoala Iacobeşti în prezenţa primarului din Grăniceşti, Gheorghe Nuţu, a directoarei Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu”, Secstilia Gherasa, a viceprimarului comunei Sevrier, Bruno Lyonnaz, precum şi a preşedinţilor asociaţiei franceze, Jean-Marie Cardinet, şi române, Daniela-Irina Melisch.

Pentru grupul sanitar, ASAP a realizat proiectul de instalare a trei toalete în interiorul clădirii, cu chiuvete, instalaţie de încălzire a apei şi sobă pentru perioada de iarnă, izolarea peretelui exterior şi montarea de geam termopan.

Primăria Grănicești a contribuit cu fonduri pentru instalarea fosei septice şi a ţevilor de aducţiune şi deversare a apei. Beneficiarii direcţi ai acestei investiţii sunt copiii de grădiniţă, elevii claselor din ciclul primar şi profesorii acestora.

 

„ASAP demonstrează cum o adevărată prietenie rezistă în faţa timpului şi a distanţei”

Inaugurarea a fost încununată cu un program artistic pregătit de elevii şcolii, spectacol care a fost apreciat de membrii asociaţiei. Bucatele pregătite de gospodinele din sat şi atmosfera familială i-au bucurat atât pe membrii francezi ai asociaţiei, cât şi pe cei români.

Ziua a continuat cu un concurs de Maisons fleuries/Case cu flori, ocazie cu care vizitatorii francezi au intrat în contact cu viaţa obişnuită de la ţară şi au interacţionat cu sătenii. După prânzul cu sarmale, cozonac şi vin, membrii asociaţiei au jucat un meci de fotbal pe terenul din Grăniceşti, iar după efortul depus atmosfera de petrecere s-a instalat în sala de festivităţi din comună, cu muzică şi dansuri populare.

Duminică, oaspeţii şi gazdele lor au participat la slujba ortodoxă la Biserica din Iacobeşti. La prânz s-a organizat o masă câmpenească la o stână din Grăniceşti, iar cina a avut loc la Conacul Domnesc, unde amintirile şi voia bună au încheiat o săptămână frumoasă, care va rămâne în sufletul fiecărui membru ASAP.

Şi, la final, o concluzie pe care şi-o însuşesc cei care au participat la această aniversare: „ASAP demonstrează cum o adevărată prietenie rezistă în faţa timpului şi a distanţei”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Iacobeşti s-au sărbătorit 25 de ani de prietenie româno-franceză.
 Vizualizări articol: 2012 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La Iacobeşti s-au sărbătorit 25 de ani de prietenie româno-franceză0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei