Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 aug 2015 - Anul XX, nr. 191 (6003)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Eveniment cultural

Expoziţie documentară şi lansare de carte, menite să păstreze memoria şi identitatea comunităţii armene din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ca şi în anii anteriori, comunitatea armeană suceveană a întâmpinat marele praznic al Adormirii Maicii Domnului cu un eveniment cultural care a cuprins o expoziţie documentară şi lansarea unei cărţi menite să păstreze memoria şi identitatea acestei comunităţi.

 

Cartea „Şcoala Privată Naţională Armeană din Suceava” se adaugă celorlalte lucrări tipărite în ultimii ani

La evenimentul care s-a desfăşurat, în ajunul marelui praznic, în fosta Şcoală Armeană din Suceava au participat oaspeţi importanţi şi numeroşi pelerini veniţi să se închine la Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni din Sfântul Altar al Mănăstirii Hagigadar, în care a fost aşezată acum, pentru câteva zile, racla cu părticele din Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, adusă de la Catedrala Episcopală din Bucureşti.

Expoziţia documentară realizată de Corina Derla şi Asociaţia „Prietenii arhivelor din Bucovina” a adus în atenţie documente (prezentate în fotocopii) de mare însemnătate pentru comunitatea armeană suceveană, documente legate în primul rând de Orfelinatul Armean care a funcţionat la Suceava, obiectiv ridicat şi întreţinut de Fundaţiunea „Christea şi Mathilde Hagi”.

Prezentarea expoziţiei şi a cărţii intitulate „Şcoala Privată Naţională Armeană din Suceava”, carte editată de filiala locală a Uniunii Armenilor din România (UAR), care se adaugă celorlalte lucrări tipărite în ultimii ani - „Hagigadar - Împlinitoarea dorinţelor” (2012), „Turnu Roşu 500 - Hagigadar 501” (2013) şi „Ghidul spiritualităţii armeneşti din Bucovina istorică” (2014) - a avut loc în prezenţa PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, a Excelenţei Sale Hamlet Gasparian, Ambasadorul Republicii Armenia în România, a senatorului Varujan Vosganian, preşedintele UAR, şi a deputatului Varujan Pambuccian, liderul Grupului minorităţilor naţionale din Parlamentul României, dar şi a altor oaspeţi şi invitaţi.

 

„Arhivele, bisericile, cimitirele şi jurnalele de memorii sunt pline de mărturii pe care noi nu le-am scos încă la lumină”

Contextul organizării acestei expoziţii precum şi al lansării cărţii menţionate este semnificativ întrucât în acest an se împlinesc 160 de ani de la naşterea lui Christea Hagi (1855-1928), „unul dintre cei mai de seamă membri ai comunităţii armene din Suceava”, aşa cum a spus Corina Derla, care a accentuat faptul că „arhivele Bucovinei colcăie de informaţii despre armenii din această zonă”.

Referindu-se la expoziţia documentară şi la cartea care reproduce documente revelatoare cu privire la şcoala privată a armenilor din Suceava, preşedintele UAR, Varujan Vosganian, a subliniat faptul că „arhivele, bisericile, cimitirele şi jurnalele de memorii sunt pline de mărturii pe care noi nu le-am scos încă la lumină”.

Cartea (prelucrarea infomaţiilor Corina Derla) reproduce în loc de introducere ceea ce spunea, în perioada interbelică, unul dintre oamenii respectaţi în comunitatea armenilor bucovineni, avocatul din Ilişeşti dr. Cristea Saco („Fundamentul oricărei conştiinţe naţionale se creează prin şcoală şi biserică”) şi prezintă o serie de documente edificatoare despre şcoala privată armeană, care s-a construit în anul 1824 şi a funcţionat până în anul 1912. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie documentară şi lansare de carte, menite să păstreze memoria şi identitatea comunităţii armene din Suceava.
 Vizualizări articol: 2291 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţie documentară şi lansare de carte, menite să păstreze memoria şi identitatea comunităţii armene din Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei