Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 aug 2015 - Anul XX, nr. 178 (5990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a II-a

Tabăra naţională de artă plastică de la Păltinoasa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Casa de vacanţă din Păltinoasa a sculptorului Toader Ignătescu, unde s-a desfăşurat - în cea de-a doua decadă a lunii iulie - cea de-a XI-a ediţie a Taberei internaţionale a meşterilor populari, a găzduit în continuare o Tabără naţională de artă plastică.

 

Tabăra a reunit 12 participanţi, grupaţi în jurul unui nucleu de artişti din Constanţa

Tabăra, aflată la cea de-a II-a ediţie, iniţiată anul trecut la propunerea artistei plastice Maria Monica Goşoiu şi organizată de Casa Ignătescu şi Asociaţia „Eudemos”, a reunit un număr de 12 participanţi, grupaţi, ca şi în anul precedent, în jurul unui nucleu de artişti din judeţul Constanţa.

Alături de Toader Ignătescu şi de constănţenii Maria Monica Goşoiu, Ioana Călinescu, Nermin Susam Hogea,Vasile Munteanu şi mangalioţii Mariana Oleniuc şi Niculae Găgeanu au poposit în raiul înverzit de pe malul pârâului Bucovăţ artiştii plastici Petre Atonescu (Bucureşti), George Leteanu (Vaslui), Flora Răducan (Lugoj) şi Aftinia Neli Vasile (Tulcea). Ca tânără speranţă, rodată deja la ediţia de anul trecut, a fost invitată să participe Carla Ana-Maria Olaru, din municipiul Suceava.

 

„Peisajul este minunat, locaţia este grozavă, iar oamenii sunt ospitalieri”

Dacă o parte dintre artişti au revenit în acest an la Păltinoasa, câţiva dintre participanţi au descins acum pentru prima oară în Bucovina.

Flora Răducan (fiica pictorului Constantin Răducan), care a participat în acest an la un simpozion/tabără de artă plastică la Jibou (judeţul Sălaj) cu tema „Arta în grădină”, s-a arătat entuziasmată de tabăra de la Păltinoasa.

„Peisajul este minunat, locaţia este grozavă, iar oamenii sunt ospitalieri”, a spus ea, subliniind faptul că legătura ei subtilă cu această zonă este şi prin profesorii săi de la Timişoara, pictorii cu origini bucovinene Leon Vreme şi Constantin Flondor.

 

„Pictura este terapia sufletului meu”

Mariana Oleniuc, care a marcat o dublă premieră la Păltinoasa (a venit pentru prima oară în Bucovina şi participă la prima tabără de creaţie), şi-a mărturisit bucuria că a scăpat pentru câteva zile de „stresul urban şi de tehnologie”. Este manager de firmă privată, dar din anul 2000 s-a apucat să picteze ca autodidact, iar în 2013 a avut prima expoziţie personală la Mangalia.

„Pictura este terapia sufletului meu”, spune ea. În prezent urmează cursurile Şcolii Populare de Artă, la clasa prof. Ioana Călinescu. Este membru al Clubului Artelor „Solteris” din Constanţa şi vicepreşedinte al „Careului Doamnelor” din Liga Navală Mangalia. În toamna acestui an va expune la „Casa Verde”, din localitatea Şabla (Bulgaria) şi la Carrera (Italia).

 

„Am considerat că pictura este pentru mine un lucru secundar, deşi este o preocupare permanentă”

Aftinia Neli Vasile, preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici - Sucursala Tulcea, lucrează de 27 de ani la Biblioteca „Panait Cerna”, dar pictează de când era elevă de liceu. „Am considerat multă vreme - spune ea - că pictura este pentru mine un lucru secundar, deşi este o preocupare permanentă”.

Are deja 15 expoziţii personale, iar în 2014 şi-a trimis lucrările la o expoziţie la Veneţia.

Vasile Munteanu, acum pensionar, a lucrat ca specialist IT şi a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Constanţa în anul 2012. Pictează cu culori acrylice şi participă la saloanele organizate de filiala constănţeană.

Petru Antonescu s-a aflat şi el pentru prima dată în Bucovina. Este pictor monumentalist şi recent a terminat restaurarea unei biserici din anul 1742, în satul Bucşeneşti, comuna Corbeni (Argeş). Este liber profesionist şi dispune de un spaţiu în Bucureşti unde vrea să amenajeze un atelier şi un magazin. La Păltinoasa a apreciat „peisajul frumos şi oamenii de valoare din tabără”.

 

Artişti consacraţi, cu activitate susţinută, cu numeroase participări expoziţionale în ţară şi în străinătate

Maria Monica Goşoiu, Ioana Călinescu, Nermin Susam Hogea, Niculae Găgeanu şi George Leteanu au participat şi la prima ediţie a taberei de la Păltinoasa.

Sunt artişti consacraţi, cu activitate susţinută, membri ai mai multor grupări şi asociaţii artistice, cu numeroase participări expoziţionale în ţară şi în străinătate.

Maria Monica Goşoiu a avut luna trecută o expoziţie personală de pictură la Şabla, în Bulgaria. În august va participa la o tabără internaţională de pictură la Sebeş, va expune la Constanţa, iar în septembrie va fi la Craiova.

Ioana Călinescu, membru stagiar al Uniunii Artiştilor Plastici din România din toamna anului trecut, este şi ea invitată la tabăra de la Sebeş şi pregăteşte, pentru luna octombrie, o expoziţie personală de colaje.

 

„Sunt locuri minunate aici în Bucovina, oameni frumoşi şi multă curăţenie sufletească”

Nermin Susam Hogea, preocupată deopotrivă de pictură şi de literatură, are în agendă două invitaţii de participare în străinătate în această toamnă, la Baku (Azerbaidjan) şi Trabzon (Turcia), iar Niculae Găgeanu (onorat cu titlul „Omul Anului 2014” la vernisajul expoziţiei personale de acuarelă cu tema „Sclipiri de statornicie” în care a prezentat farurile de pe litoralul românesc) se pregăteşte pentru participarea la o tabără internaţională de creaţie organizată la Craiova de creatoarea de modă Ilinca Butucea, unde va merge şi pictorul vasluian George Leteanu. Pe acesta din urmă l-am întâlnit abia spre seară când s-a întors de la Gura Humorului, unde a găsit „peisaje de vis”.

„Sunt locuri minunate aici în Bucovina - a spus el - oameni frumoşi şi multă curăţenie sufletească”.

 

Participanţii au trăit momente de emoţie artistică autentică

Sejurul de la Păltinoasa a fost o adevărată bucurie pentru artiştii veniţi din sudul ţării, unde canicula a devenit insuportabilă.

Pârâul Bucovăţ, pădurea de brazi şi foioase din jurul casei, platoul cu iarba proaspăt cosită şi căpiţele înmiresmate de fân le-au oferit un cadru idilic pentru creaţie.

Fie că au lucrat la umbra copacilor şi a arbuştilor din grădina casei sau au ieşit cu şevaletele pe teren mergând către Gura Humorului sau spre Vârfu Dealului, participanţii acestei ediţii, care au mărturisit că au trăit în acest minunat cadru natural momente de emoţie artistică autentică, au realizat un corpus unitar de lucrări, decupând cu precădere secvenţe din peisajul bucovinean.

 

Expoziţie-blitz pe trepiedele Grupului „Domino”

Artiştii prezenţi în tabăra de la Păltinoasa s-au întâlnit şi au interacţionat într-una din zile cu membrii Grupului artistic independent „Domino” (pictorii Iosif Csukat, Iulian Dziubinski, Anghel Vasile Siminiuc, Radu Bercea şi subsemnatul), care au avut un atelier de lucru în aer liber în această zonă. Cu acest prilej a fost organizată şi o expoziţie-blitz cu lucrările lor reunite, etalate în premieră pe noile trepiede ale grupării artistice sucevene.

O expoziţie-blitz în care artişti din mai multe locuri din ţară, de etnii şi confesiuni diferite, care se manifestă în tehnici şi maniere de lucru diverse, au realizat un discurs vizual armonic şi unitar.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabăra naţională de artă plastică de la Păltinoasa.
 Vizualizări articol: 1789 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tabăra naţională de artă plastică de la Păltinoasa5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borș de vară cu bostănei (rețeta lui Radu Anton Roman) O după-amiază de vară, cândva pe la sfârşitul anilor '90. Aerul, deasupra asfaltului de capitală balcanică, tremura "blurat". Părea că păşesc pe cărbunii unui grătar întins cât o jumătate de ţară. Tălpile... Citeşte