Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 iul 2015 - Anul XX, nr. 170 (5982)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Mai mulţi artişti ai penelului s-au întâlnit la Straja, la cea de-a III-a ediţie a taberei de pictură

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mulţi artişti ai penelului s-au întâlnit la Straja, la cea de-a III-a ediţie a taberei de pictură care a avut ca locaţie reşedinţa din Straja a col. (r) farmacist Gheorghe Juravle. Întâlnirea artiştilor profesionişti şi amatori de la „Straja, gură de Rai”, după cum ne-a spus prof. Gheorghe Dolinski, s-a desfăşurat în perioada 1-10 iulie. Prof. Gheorghe Dolinski este cel care ne-a adus la cunoştinţă ceea ce s-a petrecut acolo pe perioada taberei. Dacă la primele două ediţii au fost 12 maeştri ai penelului în tabăra de la Straja, la actuala ediţie au fost 16, cărora li s-au adăugat şi două foarte tinere talente. “De-ndată ce-am intrat în minihotelul <Norvina>, locul de desfăşurare a taberei, am fost întâmpinat de amfitrion, parcă mai vesel ca niciodată. M-a asigurat că maeştrii sunt puşi în gardă şi că voi putea sta de vorbă cu fiecare, le voi putea admira picturile, pentru că şi de data aceasta au fost foarte harnici. Și-aşa era, pentru că, chiar de pe terasa de la intrarea în hotel, am fost întâmpinat de multe tablouri care se desfătau sub razele generoase ale soarelui, care deja începuse să dogoare”, ne-a relatat prof. Gheorghe Dolinski. 

 

Artistul plastic Ioan Burlacu: „Pe-o parte tabăra sfinţeşte artistic locul, pe de alta devenim prieteni, indiferent de unde venim”

Prin bunăvoinţa prof. Gheorghe Dolinski vă reproducem câteva impresii ale participanţilor în tabără. Pentru prima dată în tabăra de pictură de la Straja, Cristina Ciobanu s-a destăinuit: „Cer albastru, curat, munţii de un verde închis, pajiştile de un verde crud, fânul cu tonuri de ocru auriu, acoperişuri în roşu şi alb-argintiu, iar gândurile noastre zboară spre picturile murale de la Moldoviţa, Arbore şi Voroneţ. Straja - 2015, tabără de pictură în casa primitoare a domnului farmacist Juravle, un adevărat Mecena al picturii”.

Diana Ghicu s-a aflat la Straja în prima ei tabără de pictură. Încântată de tot ce a văzut şi simţit în aceste zile de iulie la Straja, ea a declarat: „Am întâlnit aici locuri deosebite şi oameni frumoşi. Îmi pare bine că i-am cunoscut. Pe o parte dintre maeştri îi ştiam din liceu. Pentru mine tabăra este o împlinire. Aici am stat la discuţii, am glumit. Eu fac peisaj decorativ şi studiu de obiect. Pictez în ulei. Două din tablourile mele vor rămâne aici. Sunt bucuroasă că-n fiecare zi învăţ ceva”.

Pentru a treia oară la tabăra de pictură de la Straja, artistul plastic Ioan Burlacu a spus că „este un lucru rotund pentru noi. Deja s-a format o idee de Straja. Pe-o parte tabăra sfinţeşte artistic locul, pe de alta devenim prieteni, indiferent de unde venim. Cred că fiecare tabără este o perfecţionare artistică. Suntem conştienţi de efortul care se face de către domnul Juravle pentru organizarea acestei tabere. Mă bucur c-am reuşit să aducem cinci artişti noi, pentru că fiecare aduce o nouă şcoală”.

Pictorul băcăuan Aurel Stanciu a declarat că a revenit cu mare bucurie la Straja. „Am observat în peregrinările mele prin ţară că ferestrele caselor ţărăneşti au un  limbaj anume. Pe timpuri, tinerii comunicau prin ferestrele caselor (o floare, un măr etc.). Sunt preocupat acum de ideea ferestrei la români. Pentru mine, o fereastră ascunde o mie de taine. Am obsesia lucrurilor trecute. Prezentul îl văd, viitorul îl voi vedea, dar ce-a trecut, mai ales dacă s-a distrus, trebuie să mi-l închipui. Ferestrele nu sunt frumoase, sunt expresive. O floare în fereastră parcă are suflet. Ferestrele pentru casă sunt ca ochii pentru om. Mă voi ocupa de obiectele vechi: greble, polonice, ţăpoaie etc. pe care le voi pune în valoare, pentru că ele au fost cândva utile omului”, a spus pictorul Aurel Stanciu.

 

Maestrul Ilie Boca: „Tabăra este întotdeauna o întâlnire de suflet a pictorilor”

Prof. Gheorghe Dolinski i-a smuls maestrului Aurel Stanciu promisiunea că-n toamna aceasta va veni la Rădăuţi cu o expoziţie de pictură, prilej cu care s-ar putea s-aducă şi lucrări de-ale copiilor, pentru că de la Straja a plecat într-o tabără cu 50 de copii din judeţul Bacău. Un alt artist, Sergiu Mazerschi, profesor la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu” din Bacău, a spus că „tabăra a fost un câştig. În Straja-i minunat. Într-o drumeţie am simţit că cerul şi norii sunt mai aproape de mine”. La rândul său, Ștefan Pristav a declarat că revine oricând cu dragoste şi plăcere la Straja, „locuitorii de aici au origine comună cu cei din Tătăruşii Iaşilor, de unde sunt eu. Ei au plecat din Straja cu istoria, portul şi vorba”. Elena Pruteanu - Sîmburic, venită de la Chişinău, a povestit că „Bucovina este ţara contrastelor: vremea, vântul, temperatura. Culorile sunt contrastante, foarte clare dimineaţa şi seara. Am constatat acelaşi lucru şi la lumina lunii. Peisajul este fantastic. Mi-am făcut foarte multe schiţe, pe care le voi termina acasă. Am reţinut mult şi în memorie.” Maestrul Ilie Boca, pictor peisagist, a apreciat gestul făcut de Gheorghe Juravle în organizarea acestei tabere. „Tabăra este întotdeauna  o întâlnire de suflet a pictorilor. Cu lucrările executate aici, la fel ca şi-n anii precedenţi, se va deschide o expoziţie la Bacău de ziua Unirii Bucovinei cu Patria-Mumă”. Iniţiatorul, organizatorul şi sponsorul total al acestei tabere a fost col. (r) farmacist Gheorghe Juravle, care, aşa cum a spus şi prof. Gheorghe Dolinski, este „cel care a dus pe umerii săi organizarea şi desfăşurarea, deocamdată, a trei ediţii, fiind ajutat în mobilizarea pictorilor de maestrul Ilie Boca, bucovinean de-al nostru”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai mulţi artişti ai penelului s-au întâlnit la Straja, la cea de-a III-a ediţie a taberei de pictură.
 Vizualizări articol: 1569 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Mai mulţi artişti ai penelului s-au întâlnit la Straja, la cea de-a III-a ediţie a taberei de pictură5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei