La Sala„ Pictor Aurel Băieșu” din cadrul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a avut loc duminică, 19 iulie, în cadrul Zilelor Municipiului Fălticeni, vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic Ion Grigore, profesor în cadrul Institutului de Arte din București,.
Despre personalitatea și opera lui Ion Grigore a vorbit Doina Cernica, un punct aparte al discursului fiind rezervat mărturiilor de la întâlnirile pe care scriitoarea le-a avut cu artistul.
Doina Cernica a făcut și un popas de suflet la biserica din Corni, pe care a vizitat-o în urmă cu câțiva ani, când Ion Grigore lucra la pictura interioară. Este biserica cea mai dragă artistului, fiind cel mai întâlnit lăcaș de cult în lucrările sale. Este biserica în care părinții săi s-au cununat, în care el a fost botezat, și lângă care părinții și-au găsit odihna veșnică.
„Domnul profesor avea toată energia sufletească, dar poate nu în întregime și energia fizică pe care o avea odinioară. A înfruntat timpul cu același curaj din totdeauna, lucra singur, singurul ajutor venea din partea pălimarului care pregătea amestecul de var cu câlți. Atunci mi l-am închipuit pe Ion Grigore ca un Michelangelo lucrând la Capela Sixtină. Domnul profesor Ion Grigore stătea pe o plută undeva aproape de cupolă, cu o găletuță cu vopsele și cu un reflector și picta o stea. Stăteam cu inima strânsă că acoperișul o să se desfacă, o să plutească și o să se piardă în zarea pe care o iubește atât de mult”, a descris Doina Cernica întâlnirea de la Corni.
Ion Grigore „creează vibrație dând viață fiecărui colț dintr-o lucrare”
Pictorul Gabrel Baban a vorbit despre dragostea pentru artă a celor născuți la Corni, Ion Grigore, Costin Neamțu, Liviu Gherghina, Cezar Petrescu, care s-a remarcat ca artist în Franța, făcând să se vorbească frumos despre acest sat în lumea artei.
Pictura murală, cultura populară și folclorul sunt factori ce au contribuit sau și-au pus amprenta în formarea lui Ion Grigore ca personalitate artistică.
Gabrel Baban a declarat: “Creația lui Ion Grigore este destul de diversă. În afară de arta parietală, arta monumentală, a practicat pictura de șevalet în care și-a îndreptat atenția asupra mai multor genuri, toate acestea fiind prezente în această expoziție. Expoziția este o secțiune din activitatea recentă a lui Ion Grigore în care vedem peisaj, natură statică, compoziții și portrete. Ne atrage atenția în mod deosebit peisajul, dar și compozițiile cu personaje inspirate tot din lumea satului care sunt extrem de interesante și captivante. Maniera în care lucrează nu o putem categorisi pentru că este tangentă și cu arta naivă și cu divizionismul și cu arta neoimpresionistă. Ion Grigore creează o anumită vibrație dând viață fiecărui colț dintr-o lucrare. În ceea ce privește cromatica, atrag atenția asupra calităților de a-și alege o temă coloristică încă de la început și de aceea, când am așezat lucrările în expoziție, am căutat să alternez lucrările în culori reci față de cele calde pentru a se pune în evidență unele pe celelalte. Observăm o abordare îndrăzneață în toate direcțiile, subiectul în sine determinând alegerea culorilor. Peisajele ne trimit într-o lume aproape metafizică prin observarea unei realități, dar cu alți ochi și dându-i acel mister pe care încercăm să-l descifrăm doar privind repetat lucrarea respectivă”.
Portretele sunt făcute cu simțul umorului, dar și cu o ușoară nostalgie, mai ales prin căutarea expresiei și a particularităților personajului prezentat. Portretele au ceva de transmis prin căutătura ochilor, prin gestul făcut.
Ion Grigore a dorit ca la acest vernisaj să fie o prezență discretă, ascultând cu atenție tot ceea ce s-a vorbit despre el și opera sa, iar la final a concluzionat că pictura trebuie să vorbească, și nu pictorul.
La finalul manifestării, profesorul universitar Nicolae Maxim și dr. Paul Mustață au oferit un mic concert de flaut și pian.
Profesorul universitar Ion Grigore va rămâne in istoria artelor plastice
Ion Grigore s-a născut în 1940 în satul Corni, județul Suceava, localitate în care a urmat școala primară, apoi la Suceava a studiat la Liceul “Ștefan cel Mare”. În 1964 a intrat la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, Secția de Artă monumentală, unde i-a avut profesori pe Ion Popescu Negreni, Gheorghe Popescu și Gheorghe Labin. A rămas la această instituție o lungă perioadă de timp, în calitate de cadru didactic. În paralel, Ion Grigore a realizat numeroase lucrări de pictură murală la biserici precum cele din satul natal, Corni, Valea Lupului, Săcele, Paraclisul Mănăstirii Dealu, Bâldana sau Biserica „Sfânta Înviere” din Suceava, dar și în instituții laice, cum ar fi Conservatorul din București, Liceul din Caracal, Muzeul Pompierilor din București, etc. Ion Grigore are lucrări în colecții de stat și particulare din România, Italia, Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Canada, Japonia, Israel, Anglia și a fost distins cu numeroase premii și diplome în țară și în străinătate.
Fiind un apropiat al maestrului Ion Irimescu, Ion Grigore a poposit des la Fălticeni după întoarcerea maestrului acasă, fie pentru a expune, pentru a sta de vorbă cu Ion Irimescu sau pentru a participa la numeroasele manifestări găzduite de muzeul de pe strada Mihai Eminescu.