Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 iul 2015 - Anul XX, nr. 169 (5981)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Expoziţie cu cele mai recente lucrări semnate de pictorul Ion Grigore

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Sala„ Pictor Aurel Băieşu” din cadrul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a avut loc duminică, 19 iulie, în cadrul Zilelor Municipiului Fălticeni, vernisajul expoziţiei de pictură a artistului plastic Ion Grigore, profesor în cadrul Institutului de Arte din Bucureşti,.

Despre personalitatea şi opera lui Ion Grigore a vorbit Doina Cernica, un punct aparte al discursului fiind rezervat mărturiilor de la întâlnirile pe care scriitoarea le-a avut cu artistul.

Doina Cernica a făcut şi un popas de suflet la biserica din Corni, pe care a vizitat-o în urmă cu câţiva ani, când Ion Grigore lucra la pictura interioară. Este biserica cea mai dragă artistului, fiind cel mai întâlnit lăcaş de cult în lucrările  sale. Este biserica în care părinţii săi s-au cununat, în care el a fost botezat, şi lângă care părinţii şi-au găsit odihna veşnică.

„Domnul profesor avea toată energia sufletească, dar poate nu în întregime şi energia fizică pe care o avea odinioară. A înfruntat timpul cu acelaşi curaj din totdeauna, lucra singur, singurul ajutor venea din partea pălimarului care pregătea amestecul de var cu câlţi. Atunci mi l-am închipuit pe Ion Grigore ca un Michelangelo lucrând la Capela Sixtină. Domnul profesor Ion Grigore stătea pe o plută undeva aproape de cupolă, cu o găletuţă cu vopsele şi cu un reflector şi picta o stea. Stăteam cu inima strânsă că acoperişul o să se desfacă, o să plutească şi o să se piardă în zarea pe care o iubeşte atât de mult”, a descris Doina Cernica întâlnirea de la Corni.  

 

Ion Grigore „creează vibraţie dând viaţă fiecărui colţ dintr-o lucrare”

Pictorul Gabrel Baban a vorbit despre dragostea pentru artă a celor născuţi la Corni, Ion Grigore, Costin Neamţu, Liviu Gherghina, Cezar Petrescu, care s-a remarcat ca artist în Franţa, făcând să se vorbească frumos despre acest sat în lumea artei.

Pictura murală, cultura populară şi folclorul sunt factori ce au contribuit sau şi-au pus amprenta în formarea lui Ion Grigore ca personalitate artistică.

Gabrel Baban a declarat: “Creaţia lui Ion Grigore este destul de diversă. În afară de arta parietală, arta monumentală, a practicat pictura de şevalet în care şi-a îndreptat atenţia asupra mai multor genuri, toate acestea fiind prezente în această expoziţie. Expoziţia este o secţiune din activitatea recentă a lui Ion Grigore în care vedem peisaj, natură statică, compoziţii şi portrete. Ne atrage atenţia în mod deosebit peisajul, dar şi compoziţiile cu personaje inspirate tot din lumea satului care sunt extrem  de interesante şi captivante. Maniera în care lucrează nu o putem categorisi pentru că este tangentă şi cu arta naivă şi cu divizionismul şi cu arta neoimpresionistă. Ion Grigore creează o anumită vibraţie dând viaţă fiecărui colţ dintr-o lucrare. În ceea ce priveşte cromatica, atrag atenţia asupra calităţilor de a-şi alege o temă coloristică încă de la început şi de aceea, când am aşezat lucrările în expoziţie, am căutat să alternez lucrările în culori reci faţă de cele calde pentru a se pune în evidenţă unele pe celelalte. Observăm o abordare îndrăzneaţă în toate direcţiile, subiectul în sine determinând alegerea culorilor. Peisajele ne trimit într-o lume aproape metafizică prin observarea unei realităţi, dar cu alţi ochi şi dându-i acel mister pe care încercăm să-l descifrăm doar privind repetat lucrarea respectivă”.  

Portretele sunt făcute cu simţul umorului, dar şi cu o uşoară nostalgie, mai ales prin căutarea expresiei şi a particularităţilor personajului prezentat. Portretele au ceva de transmis prin căutătura ochilor, prin gestul făcut.

Ion Grigore a dorit ca la acest vernisaj să fie o prezenţă discretă, ascultând cu atenţie tot ceea ce s-a vorbit despre el şi opera sa, iar la final a concluzionat că pictura trebuie să vorbească, şi nu pictorul.

La finalul manifestării, profesorul universitar Nicolae Maxim şi dr. Paul Mustaţă au oferit un mic concert de flaut şi pian.

 

Profesorul universitar Ion Grigore va rămâne in istoria artelor plastice

Ion Grigore s-a născut în 1940 în satul Corni, judeţul Suceava, localitate în care a urmat şcoala primară, apoi la Suceava a studiat la Liceul “Ştefan cel Mare”. În 1964 a intrat la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, Secţia de Artă monumentală, unde i-a avut profesori pe Ion Popescu Negreni, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Labin. A rămas la această instituţie o lungă perioadă de timp, în calitate de cadru didactic. În paralel, Ion Grigore a realizat numeroase lucrări de pictură murală la biserici precum cele din satul natal, Corni, Valea Lupului, Săcele, Paraclisul Mănăstirii Dealu, Bâldana sau Biserica „Sfânta Înviere” din Suceava, dar şi în instituţii laice, cum ar fi Conservatorul din Bucureşti, Liceul din Caracal, Muzeul Pompierilor din Bucureşti, etc. Ion Grigore are lucrări în colecţii de stat şi particulare din România, Italia, Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda, Canada, Japonia, Israel, Anglia şi a fost distins cu numeroase premii şi diplome în ţară şi în străinătate.

Fiind un apropiat al maestrului Ion Irimescu, Ion Grigore a poposit des la Fălticeni după întoarcerea maestrului acasă, fie pentru a expune, pentru a sta de vorbă cu Ion Irimescu sau pentru a participa la numeroasele manifestări găzduite de muzeul de pe strada Mihai Eminescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie cu cele mai recente lucrări semnate de pictorul Ion Grigore.
 Vizualizări articol: 1754 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţie cu cele mai recente lucrări semnate de pictorul Ion Grigore5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei