Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 iul 2015 - Anul XX, nr. 165 (5977)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cultural

“Fântâna” şi “Semne de întrebare”, două cărţi lansate de Zilele Fălticeniului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cadrul Zilelor Municipiului Fălticeni, la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni a avut loc vineri, 17 iulie, lansarea cărţilor “Fântâna” şi “Semne de întrebare”, ambele purtând semnătura profesoarei Lenuţa Rusu.

Prezent la eveniment, primarul Cătălin Coman a apreciat efortul depus de oamenii de cultură pentru a menţine vie viaţă spirituală a oraşului şi a felicitat-o pe profesoara şi solista de muzică populară Lenuţa Rusu pentru că reuşeşte, prin cărţile scrise şi melodiile interpretate, să încântate şi să bucure.

“Zilele Municipiului Fălticeni conţin manifestări culturale, artistice, religioase, competiţii sportive, manifestări pentru toate categoriile de oameni care doresc să petreacă la Fălticeni. Mă bucur că dumneavoastră aţi ales să începem aceste manifestări cu două activităţi culturale, una dedicată lui Eugen Lovinescu şi una dedicată cărţilor”, a precizat Cătălin Coman.

Cartea de 200 de pagini “Semne de întrebare” începe cu o motivaţie a autoarei privind apariţia acestei cărţi, urmată de poemul “Mirare” şi se termină cu un poem scurt “Ceasornic”. Aceste poeme sunt scrise “din dragostea pentru cuvânt” între 2010 şi 2014.

 

“Semne de întrebare”, o carte cu vers cadenţat

Constantin Ungureanu BOX a precizat că a citit de două ori această carte şi a însemnat-o pentru că i-a făcut o mare plăcere.

În prezentarea cărţii pictorul sucevean a pus accent pe idee, muzicalitatea cu sunete clare şi măsurabile şi ritmicitatea cărţii, Lenuţa Rusu fiind o versificatoare din categoria poeţilor clasici. Nici aspectul cadenţat al versurilor nu a fost neglijat, cu rimă cultivată, bogată, făcând din poezie un exerciţiu de pură virtuozitate, rima şi cadenţa dând impresia de unitate. 

„Lenuţa Rusu leagă arta verbală de vorbirea emoţională, discursul poetic îmbrăcând forme teatrale. În recitativ, versificatoarea scrie după cum vorbeşte, ca un orator, cu accente puternice, cu inflexiuni variate, intonaţie. Ea merge până a-şi cânta discursul. În scriitura autoarei există un cântec al limbajului, o muzică a discursului poetic şi care precizează în chip straniu generalitatea nedeterminată a conversaţiei curente. Intonaţia afectivă alcătuieşte împreună cu intonaţia logică viaţa discursului poetic, rezultând recitativul şi muzicalitatea versului care se trag chiar din vorbire prin simpla amplificare şi sistematizare a fenomenului vorbirii”, a spus Constantin Ungureanu BOX.

 

„Fântâna”, un volum scris sub semnul inspiraţiei

Ce-a de-a doua carte lansată vineri la Fălticeni, “Fântâna”, a fost prezentată de scriitorul Ioan Ţicalo, cel care a scos în evidenţă modestia autoarei.

“Lenuţa Rusu a scris un foarte interesant volum de proză, <Fântâna>, sub semnul inspiraţiei. Cartea are o tematică variată, de la istoria veche, istoria recentă, la viaţa de familie, familia prezentată fiind una tradiţională cu bunici, părinţi, copii, nepoţi în care educaţia este spartană, dar în care sânul bunicii miroase a busuioc întotdeauna aşa cum suntem obişnuiţi cei mai în vârstă, şi terminând cu chestiuni care pendulează între tragedie şi dramă, cum ar fi <Scrisoarea de adio>, pe care o începe un tânăr care nu şi-a cunoscut părinţii şi ajunge într-o situaţie limită”, a precizat Ioan Ţicalo.

Lenuţa Rusu a precizat că multe aspecte descrise în cartea “Fântâna” sunt inspirate din cazuri reale, aspecte care au fost îmbrăcate într-o formă descriptivă dată de imaginaţia autoarei.

Dubla lansare a avut loc în prezenţa unui numeros public iubitor de cultură, scriitori, artişti plastici, reprezentanţi ai administraţiei locale, scriitori locali, colegi şi prieteni ai scriitoarei, printre care s-a numărat şi profesoara  Carmen Lala, cea care a înlesnit debutul literar al Lenuţei Rusu în revista liceului, şi foşti elevi. Lenuţa Rusu şi-a prezentat ultimele apariţii editoriale, astfel numărul cărţilor scrise de distinsa profesoară apropiindu-se de 10.

Ea s-a adresat publicului cu „dragii mei” pentru că “de la un moment dat al vieţii de la fiecare dintre dumneavoastră am învăţat câte ceva şi la un anumit moment al vieţii m-aţi ajutat într-un fel sau altul. Prin cărţile care sunt astăzi prezentate eu sper să nu vă duc cu vorba”, a precizat autoarea. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Fântâna” şi “Semne de întrebare”, două cărţi lansate de Zilele Fălticeniului.
 Vizualizări articol: 1185 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
“Fântâna” şi “Semne de întrebare”, două cărţi lansate de Zilele Fălticeniului4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei