Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iul 2015 - Anul XX, nr. 161 (5973)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

Manifestări culturale

Dansul, muzica şi meşteşugurile populare româneşti, promovate la Cernăuţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai multe ansambluri şi grupuri folclorice, împreună cu artişti populari suceveni, au fost prezente, în zilele de 11 şi 12 iulie, la Cernăuţi – Ucraina, unde şi-au promovat tradiţiile, meşteşugurile, dansurile şi cântecele populare păstrate cu sfinţenie de sute de ani. În ziua premergătoare patronilor Cernăuţiului, Sf. Apostoli Petru şi Pavel, după Calendarul Vechi (Iulian), la „iarmarocul de Sânpetru”, cum îl numesc localnicii, sâmbătă şi duminică s-au desfăşurat la Cernăuţi ample activităţi culturale la care au luat parte şi artişti suceveni.

Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri bucovinene”, ediţia a XXVI-a, a reunit circa 500 de artişti amatori din mai multe ţări. Artiştii au prezentat în faţa publicului bogăţia cultural-populară bucovineană, aducând pe scenă momente coregrafice diverse, momente muzicale, dansuri, prezentând şi portul şi obiceiurile de pe plaiurile Sucevei. La Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri bucovinene” au evoluat, pe scena Teatrului de Vară din Cernăuţi, Grupul Folcloric „Măgura” din Berchişeşti, Grupul folcloric bărbătesc „Piatra Şoimului” din Câmpulung Moldovenesc şi Ansamblul Folcloric „Plaiurile Pojorâtei” din Pojorâta, sucevenii fiind aplaudaţi îndelung de public. În acest fel, după cum au precizat organizatorii, festivalul facilitează cunoaşterea reciprocă dintre membrii grupurilor artistice bucovinene, prezentarea valorilor Bucovinei, care se manifestă în buna înţelegere dintre oameni şi în respectul reciproc, în toleranţă interetnică şi în buna convieţuire, totul fiind un schimb de experienţă benefic pentru fiecare grup participant la festival, indiferent de ţara de care aparţine.

Festivalul a început cu o paradă a porturilor populare, pe traseul Primărie - Parcul „T. Şevcenko”. Apoi, fiecare ansamblu a urcat pe scenă, încercând să impresioneze publicul cu dansuri şi cântece populare.

 

Proiect

Tot în această perioadă, 11-12 iulie, la Cernăuţi s-a derulat o etapă a Proiectului „Historical and ethnographic heritage - part of the sustainable development of tourism in Bukovina (Heritage)”, MIS-ETC Code 829, proiect derulat de Universitatea Naţională “Yuriy Fedkovych” din Cernăuţi, ca aplicant principal, şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, ca partener. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin programul operaţional comun România – Ucraina - Republica Moldova 2007-2013, în contextul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat (IEVP).

Suceava a fost reprezentată la Cernăuţi, în cadrul proiectului „Heritage” (Moştenire), de Grupul folcloric vocal-instrumental „Obcina Stânișoarei” din Mălini, Ansamblul „Străjăncuța” din Straja, Grupul folcloric „Țara Dornelor” din Șaru Dornei şi mai mulţi meșteri populari: Rodica Bușcu (Vatra Dornei), Nicoleta Irimescu (Dorna Candrenilor), Elena Cecilia Ungurean (Iacobeni), Marilena Niculiță (Ciocănești), Mihai Țarcă (Vatra Dornei), Liviu Sahlean (Frasin), Bența Nucu (Fălticeni), Livia Băimăcean (Straja), Constantin Juravle (Straja), Livia Irinciuc (Straja), Raluca Lupescu (Ciocănești), Elena Juravle (Straja). Frumos îmbrăcaţi în costume populare, sucevenii au prezentat în cadrul târgului meşterilor populari ouă încondeiate, sculpturi, cusături, împletituri, costume populare în miniatură, toate obiectele tradiţionale fiind apreciate de localnici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dansul, muzica şi meşteşugurile populare româneşti, promovate la Cernăuţi.
 Vizualizări articol: 1279 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dansul, muzica şi meşteşugurile populare româneşti, promovate la Cernăuţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei