La Fălticenia avut loc luni, 15 iunie, Ziua Culturii Fălticenene, care a debutatcu o serie de evenimente cultural-religioase dedicate personalităților orașului care au plecat în lumea veșniciei.
Începând cu ora 12,00, în paraclisul de lângă Catedrala „Învierea Domnului” a fost oficiat de un sobor de preoți parastasul pentru personalitățile fălticenene urmat de o ceremonie de depunere de coroane de flori la mormintele marilor personalități, înhumate în cimitirele Grădini și Oprișeni, dar și la monumentul lui Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Ion Irimescu.
Expoziția de pictură “La steaua care-a răsărit”
Ziua a continuat cu vernisajul expoziției „La steaua care-a răsărit”, a pictorului Radu Bercea, și Concursul de recitare din lirica eminesciană la care au participat toți iubitorii de poezie din municipiu. Primul care a recitat versuri din lirica Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu, a fost profesorul Constantin Bulboacă, consilier local.
Cei prezenți la expoziția cu lucrările lui Radu Bercea au fost introduși în universul eminescian de profesorul Neculai Sturzu.
Pictorul Radu Bercea ne-a declarat: „La Fălticeni am găsit oameni deosebiți, calzi și prietenoși. Împreună cu preotul Liviu Mihăilă și profesorul Constantin Bulboacă am reușit să facem câteva lucruri interesante în acest oraș. Astăzi prezint publicului fălticenean câteva lucrări dintr-o expoziție de-a mea care s-a intitulat «Universul», lucrările expuse în această sală urmând a fi donate unor oameni minunați. Chiar dacă locuiesc în Gura Humorului, pentru mine Gura Humorului poate fi și la Suceava, și la Rădăuți, și la Fălticeni. Gura Humorului este pentru mine peste tot. Invit publicul fălticenean să vină sâmbătă la Gura Humorului, unde voi vernisa la Muzeul Obiceiurilor Populare o expoziție care a fost în Germania, Ungaria, Bulgaria și în câteva localități din România. Este o replică a expoziției mele de la Sighet, «Memoria retinei gulagului Românesc», o pagină din creația mea pe care am trăit-o de la 19 la 24 de ani. În cei mai frumoși ani ai mei am fost închis politic și de aceea doresc să transmit tinerilor un semnal pentru a nu se mai repeta ceea ce a fost”.
Concert la Muzeul de Artă “Ion Irimescu”
Programul zilei s-a încheiat cu un concert la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, susținut de soliști ai Operei Naționale Române din Iași și de Cvartetul „Passione” din București.
Pe parcursul zilei de luni, între orele 10.00-20.00, accesul vizitatorilor la Muzeul de Artă “Ion Irimescu” a fost gratuit, fiind un bun prilej pentru numeroși fălticeneni să revadă opera marelui artist.
Manifestările, ajunse la cea de-a cincea ediție, au fost organizate de Asociația „Fălticeni Cultural”, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Primăria municipiului Fălticeni și Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei.
În semn de respect pentru poetul Mihai Eminescu, Asociația „Fălticeni Cultural” a mai „îmbrăcat” o latură a fostului turn de apă al Filaturii de in și cânepă Fălticeni, turn aflat într-o stare avansată de degradare, cu o pânză imprimată cu portretul poetului național. Anul trecut, pe 1 Decembrie, aceeași asociație a pus pe una dintre laturi drapelul național de 260 de metri pătrați.