Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iun 2015 - Anul XX, nr. 137 (5949)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Evenimente

15 iunie, Ziua Culturii Fălticenene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Fălticenia avut loc luni, 15 iunie, Ziua Culturii Fălticenene, care a debutatcu o serie de evenimente cultural-religioase dedicate personalităţilor oraşului care au plecat în lumea veşniciei.

Începând cu ora 12,00, în paraclisul de lângă Catedrala "Învierea Domnului" a fost oficiat de un sobor de preoţi parastasul pentru personalităţile fălticenene urmat de o ceremonie de depunere de coroane de flori la mormintele marilor personalităţi, înhumate în cimitirele Grădini şi Oprişeni, dar şi la monumentul lui Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Ion Irimescu.

 

Expoziția de pictură “La steaua care-a răsărit”

Ziua a continuat cu vernisajul expoziţiei „La steaua care-a răsărit”, a pictorului Radu Bercea, şi Concursul de recitare din lirica eminesciană la care au participat toţi iubitorii de poezie din municipiu. Primul care a recitat versuri din lirica Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu, a fost profesorul Constantin Bulboacă, consilier local.

Cei prezenţi la expoziţia cu lucrările lui Radu Bercea au fost introduşi în universul eminescian de profesorul Neculai Sturzu.

Pictorul Radu Bercea ne-a declarat: „La Fălticeni am găsit oameni deosebiţi, calzi şi prietenoşi. Împreună cu preotul Liviu Mihăilă şi profesorul Constantin Bulboacă am reuşit să facem câteva lucruri interesante în acest oraş. Astăzi prezint publicului fălticenean câteva lucrări dintr-o expoziţie de-a mea care s-a intitulat <Universul>, lucrările expuse în această sală urmând a fi donate unor oameni minunaţi. Chiar dacă locuiesc în Gura Humorului, pentru mine Gura Humorului poate fi şi la Suceava, şi la Rădăuţi, şi la Fălticeni. Gura Humorului este pentru mine peste tot. Invit publicul fălticenean să vină sâmbătă la Gura Humorului, unde voi vernisa la Muzeul Obiceiurilor Populare o expoziţie care a fost în Germania, Ungaria, Bulgaria şi în câteva localităţi din România. Este o replică a expoziţiei mele de la Sighet, <Memoria retinei gulagului Românesc>, o pagină din creaţia mea pe care am trăit-o de la 19 la 24 de ani. În cei mai frumoşi ani ai mei am fost închis politic şi de aceea doresc să transmit tinerilor un semnal pentru a nu se mai repeta ceea ce a fost”.   

 

Concert la Muzeul de Artă “Ion Irimescu”

Programul zilei s-a încheiat cu un concert la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, susţinut de solişti ai Operei Naţionale Române din Iaşi şi de Cvartetul „Passione” din Bucureşti.

Pe parcursul zilei de luni, între orele 10.00-20.00, accesul vizitatorilor la Muzeul de Artă “Ion Irimescu” a fost gratuit, fiind un bun prilej pentru numeroşi fălticeneni să revadă opera marelui artist.

Manifestările, ajunse la cea de-a cincea ediţie, au fost organizate de Asociaţia „Fălticeni Cultural”, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Primăria municipiului Fălticeni şi Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei.

În semn de respect pentru poetul Mihai Eminescu, Asociaţia „Fălticeni Cultural” a mai „îmbrăcat” o latură a fostului turn de apă al Filaturii de in şi cânepă Fălticeni, turn aflat într-o stare avansată de degradare, cu o pânză imprimată cu portretul poetului naţional. Anul trecut, pe 1 Decembrie, aceeaşi asociaţie a pus pe una dintre laturi drapelul naţional de 260 de metri pătraţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 15 iunie, Ziua Culturii Fălticenene.
 Vizualizări articol: 1089 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
15 iunie, Ziua Culturii Fălticenene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Găina oltenilor din Corbu O mulţime de supoziţii şi câteva date istorice precise leagă Oltenia de Sicilia. Mai în glumă, mai în serios, prietenii mei sicilieni îşi numesc insula "Oltenia Italiei", şi asta în primul rând datorită... Citeşte