Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 iun 2015 - Anul XX, nr. 135 (5947)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Bacău

Analiza evoluţiei urbanistice a municipiului Suceava în ultimii 60 de ani, prezentată la Forumul Zonal de Arhitectură şi Urbanism „Moldova Reper 2030”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhitectul Ion Andriu, care a reprezentat, împreună cu arhitecţii Constantin Gorcea şi Doru Deacu, Filiala Teritorială Nord-Est a Ordinului Arhitecţilor din România la primul Forum Zonal de Arhitectură şi Urbanism „Moldova Reper 2030”, a prezentat, în cadrul lucrărilor circumscrise evenimentului, comunicarea intitulată „Pentru a şti unde vrem să ajungem, să privim şi în urmă, să înţelegem unde am greşit!”, o analiză a evoluţiei urbanistice a municipiului Suceava în ultimii 60 de ani.

 

Au participat personalităţi de anvergură din domeniile arhitecturii şi urbanismului din România şi Republica Moldova

Evenimentul, care s-a desfăşurat recent la Bacău, a oferit participanţilor un prilej de dezbateri profesionale care au evidenţiat şi au adus în atenţia opiniei publice, a specialiştilor şi a unor factori decizionali, aspecte fundamentale ale organizării teritoriale, ale strategiei de realizare a căilor de comunicaţie, de influenţare pozitivă a condiţiilor de mediu sau ale stării demografice a acestei zone geografice, considerată unul din polii sărăciei din Europa.

La Forumul Zonal de Arhitectură şi Urbanism „Moldova Reper 2030” au participat personalităţi de anvergură din domeniile arhitecturii şi urbanismului din România şi Republica Moldova, precum şi membri ai comunităţii de afaceri şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, care au analizat împreună posibilele soluţii pentru viitorul dezvoltării echilibrate a acestui teritoriu care cuprinde cca. 10 milioane locuitori.

Aşa cum ne-a spus arh. Ion Andriu, „s-au abordat în spirit critic şi în contextul actual idei şi viziuni constructive, considerate eficiente şi aplicabile, pentru ca zona Moldovei, cuprinsă în cele două state, să devină un reper al dezvoltării investiţionale într-un mediu curat, care să ofere un grad de confort aliniat nivelului de trai, la standardele actuale, comparabil cu regiunile europene dezvoltate”.

 

„Declaraţia de la Bacău”, un document programatic de mare utilitate

S-au analizat în spirit profesionist o serie de proiecte existente şi modul cum răspund acestea dorinţei de a crea condiţii de trai mai bune prin dezvoltarea mijloacelor de producţie, într-o infrastructură modernă, cu sisteme de transport eficiente.

S-au analizat strategii, posibile parteneriate, modul de implicare a factorilor decizionali la nivelul administraţiei locale şi centrale, pentru ca spaţiile publice să devină cât mai prietenoase, să existe o estetică funcţională a clădirilor, o organizare eficientă şi modernă a localităţilor.

S-au prezentat totodată soluţii şi strategii privind dezvoltarea urbană, infrastructura şi asigurarea fluenţei mijloacelor de transport privind municipiile Bucureşti, Iaşi, Bacău, Suceava, Galaţi, dar şi Chişinau, Orhei, Soroca - din Republica Moldova.

Aşa cum a subliniat arh. Ion Andriu, la forumul de la Bacău au fost prezentate la final expoziţiile cu panouri fotografice de la Bienala de Arhitectură de la Iaşi din 2013, o expoziţie de arhitectură din Republica Moldova şi o expoziţie de prezentare a operei arhitectului Nicolae Porumbescu.

Forumulde la Bacăua avut ca obiectiv concret elaborarea unui document programatic de mare utilitate nu doar pentru specialişti, ci şi pentru organismele administrative care vor avea la îndemână linii de orientare ştiinţifice şi profesionale pentru viitorul apropiat.

Ca urmare a acestei întâlniri s-a semnat, de către arh. Şerban Dragoş Ion Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, şi arh. Iurie Povar, preşedintele Uniunii Arhitecţilor din Republica Moldova, „Declaraţia de la Bacău”, document în care sunt identificate probleme şi soluţii comune, cu accent pe implicarea responsabilă a autorităţilor publice pentru stabilirea şi materializarea optimă a direcţiilor de dezvoltare rapidă şi echilibrată a acestei regiuni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Analiza evoluţiei urbanistice a municipiului Suceava în ultimii 60 de ani, prezentată la Forumul Zonal de Arhitectură şi Urbanism „Moldova Reper 2030”.
 Vizualizări articol: 1628 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Analiza evoluţiei urbanistice a municipiului Suceava în ultimii 60 de ani, prezentată la Forumul Zonal de Arhitectură şi Urbanism „Moldova Reper 2030”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei