Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 mai 2015 - Anul XX, nr. 106 (5918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

La City Gallery

„Iluminări”, sau despre „lumina dinăuntru” cu Manuell Mănăstireanu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La City Gallery, în incinta Shopping City Suceava, s-a deschis vineri expoziţia de pictură cu genericul „Iluminări”, realizată de artistul plastic ieşean Manuell Mănăstireanu.

 

Spectrul fluid dintre „Lumina văzută” şi „Iluminările” interioare marcate de o stranietate aparte

Manuell Mănăstireanu, care expune pentru a doua oară la Suceava, rămâne fidel preocupărilor sale dedicate luminii. Dacă în prima sa prezenţă la Suceava (în toamna anului 2011) artistul naviga, aşa cum remarca atunci scriitorul Vasilian Doboş, pe „două culoare de creaţie”, un culoar caracterizat prin „expresivitate dramatică” (considerat închis) şi altul pe care înainta către „lumea luminii”, în expoziţia de faţă expresivitatea (preponderent marcată de tragism) este iluminată parcă dinăuntrul chipurilor care stârnesc atenţia pictorului.

Aşadar, Manuell Mănăstireanu se poziţionează în galeria artiştilor care ne vizitează urbea în spectrul fluid dintre „Lumina văzută” (genericul expoziţiei anterioare) şi „Iluminările” interioare care transpar din fizionomiile marcate de o stranietate aparte.

 

Artist consacrat şi bine cotat în arealul ieşean „unde îşi desenează viaţa”

Artist consacrat şi bine cotat în arealul ieşean „unde îşi desenează viaţa”, aşa cum a spus la vernisaj prof. Emil Munteanu (care poartă blazonul „Alecart” - revista de atitudine culturală care antrenează talentele literare din trei colegii bine cotate din spaţiul moldav - Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, Colegiul Naţional Iaşi şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava), Manuell Mănăstireanu se impune prin propriul său stil pictural, prin care, aşa cum accentuează criticul de artă Valentin Ciucă, „pledează pentru ridicarea cortinei de pe nopţile sufletului şi scoaterea la iveală a luminii ce sălăşluieşte potenţial în fiecare dintre noi”.

Cele 56 de lucrări, panotate în grupaje conceptuale, alcătuiesc, aşa cum spune Emil Munteanu, „o poveste populată cu personaje celebre”, poveste în care peisajelor de la Balcic sau Muntele Athos li se alătură portretele lui Mihai Eminescu, Constantin Brâncuşi, Regele Mihai I, Eugen Ionescu, Emil Cioran sau Nichita Stănescu.

 

„O expoziţie care se înscrie ca un act major în viaţa culturală a Sucevei”

Povestea este însă şi o călătorie afectivă în universul picturii, univers în care artistul îşi inserează autoportretul pentru a se întâlni, fratern şi respectuos, cu Ştefan Luchian, călătorie care, aşa cum a accentuat coordonatorul ieşean al proiectului „Alecart” de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, ne propune totodată „lecţia întâlnirii cu noi înşine”.

O lecţie la care a aplicat şi artistul vizual Constantin Severin, pentru a remarca în creaţia lui Manuell Mănăstireanu „toate ingredientele capodoperei: expresivitate, intensitatea emoţiei şi complexitate”. „O expoziţie - a subliniat el - care se înscrie ca un act major în viaţa culturală a Sucevei”.

 

„Nimic nu respiră cu adevărat fără lumina dinăuntru”

Mi-am amintit că, în urmă cu câţiva ani, Vasilian Doboş îl asemuia pe  Manuell Mănăstireanu cu Caravaggio, remarcând faptul că artistul uzează de aceeaşi formulă ideală pentru obţinerea dinamicii ascendente în lucrările sale, conjugând expresivitatea chipurilor cu jocul dramatic al luminii.

Şi, ca şi atunci, când Manuell Mănăstireanu a spus la final că „nici o lumină adevărată nu se poate naşte fără a fi scos mai întâi la iveală nopţile tăcute, tăioase dinăuntrul nostru”, artistul şi-a mărturisit crezul spunând că „nimic nu respiră cu adevărat fără lumina dinăuntru”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Iluminări”, sau despre „lumina dinăuntru” cu Manuell Mănăstireanu.
 Vizualizări articol: 1570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Iluminări”, sau despre „lumina dinăuntru” cu Manuell Mănăstireanu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei