Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 28 iul 2014 - Anul XIX, nr. 172 (5681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Atelier de weekend

Pictură în aer liber, la Stupca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În paralel cu acțiunile din sfera artelor plastice organizate şi susţinute financiar de instituțiile publice sucevene în parteneriat cu organizaţiile de profil, tot mai multe iniţiative private dinamizează viaţa artistică a judeţului.

 

Iniţiative private, care se soldează cu rezultate palpabile

Dacă tocmai s-au încheiat cele două tabere de creaţie organizate la Rădăuţi de Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural Bucovina, Tabăra Internaţională de Creaţie Plastică „Lumina Nordului”, ajunsă la a IX-a ediţie, şi prima ediţie a taberei „Bucovina în artele vizuale contemporane” (care au antrenat împreună un număr total de 33 de participanţi), la Păltinoasa tabăra meşterilor populari şi artiştilor plastici, organizată din iniţiativa meşterului cioplitor Toader Ignătescu, şi-a desfăşurat, în a doua decadă la lunii iulie, cea de-a X-a ediţie, cu cca. 30 de participanţi.

Acestor acţiuni, care sunt pregătite şi promovate din timp, li se adaugă numeroase alte iniţiative private care antrenează grupuri mai mici de participanţi, dar care se soldează cu rezultate la fel de palpabile.

Semnalam, cu puţin timp în urmă, atelierul de weekend de la Dărmăneşti, de la casa de vacanţă a pictorului Gheorghe Ropciuc (la care, alături de gazdă, au participat artiştii plastici Iulian Dziubinski, Iosif Csukat şi subsemnatul), iniţiativă urmată sâmbătă de un atelier similar, care a avut loc la Stupca (de fapt Ciprian Porumbescu, dar toată lumea continuă să numească această localitate/comună aşa cum s-a numit ea din vremuri îndepărtate, până în anul 1954), la locuinţa pictorului Mihai Varzari.

 

Atelierul de weekend devine o iniţiativă care se extinde

Câţiva membri ai Asociaţiei de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG - Tonitza Art Group) şi-au instalat şevaletele în aer liber pe unul din dealurile înverzite ale localităţii şi, mai apoi, în grădina gazdei (vegheaţi de un cuplu de căţei, care-şi reclamau lătrând eliberarea din ţarc, şi de apaticul motan Terente) şi s-au exprimat neîngrădiţi de convenţii prin linie şi culoare.

Au pictat la Stupca Mihai Varzari şi Leonard Adrian Melisch (parteneri pe simeze anul trecut în expoziţia „Confluenţe plastice”), Ana Maria Ovadiuc - AMO şi Sophia Cristina Lauric (care a deschis săptămâna trecută la Iulius Mall Suceava expoziţia personală cu genericul „Exerciţii de atitudine plastică”).

S-au aflat alături de ei Loredana şi Ioana Varzari, Daniela-Irina Melisch şi, într-o vizită de documentare, Mihai Pânzaru PIM şi subsemnatul.

Atelierul de weekend devine o iniţiativă care se extinde pentru că şi pictorul fălticenean Gabriel Todică promite pentru toamnă o astfel de întâlnire lucrativă la Frumosu, lângă Vama.

Dar, până atunci, se mai anunţă o tabără de pictură la Casa Ignătescu de la Păltinoasa, la Iacobeni începe în această săptămână, organizat de Asociaţia „Artă şi Educaţie - Liviu Suhar”, Simpozionul Naţional de Pictură şi Desen „Iacobeni - particularităţi imagistice”, iar câţiva membri TAG pleacă în luna august într-o tabără de creaţie la Balcic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pictură în aer liber, la Stupca.
 Vizualizări articol: 2301 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Pictură în aer liber, la Stupca4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei