Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 iul 2014 - Anul XIX, nr. 166 (5675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

La Rădăuţi

Tabăra Internaţională de Creaţie Plastică „Lumina Nordului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a IX-a ediţie a Taberei Internaţionale de Creaţie Plastică „Lumina Nordului”, organizată la Rădăuţi, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, de Școala de Arte „Ion Irimescu” din cadrul Centrului Cultural Bucovina, în intervalul 14-20 iulie a.c., a reunit în acest an 21 de artişti de la şcoli de arte din ţară şi din Cernăuţi (Ucraina).

 

Chiar dacă vremea nu a fost tot timpul de partea lor, artiştii participanţi au lucrat intens...

Aşa cum ne-a spus directorul Școlii de Arte „Ion Irimescu” Suceava, Ion Băiţan, colectivul Taberei „Lumina Nordului” (care a avut ca locaţie Pensiunea Monte Carlo) a fost alcătuit din profesorii îndrumători Dumitru Rusu, Viorica Ana Moruz şi Mihai Şerbănescu şi artiştii (absolvenţi şi cursanţi) Cristina Anton (Bucureşti), Eduard Anton (Iaşi), Cristian Bădilă (Ploieşti), Andreea Bogde (Braşov), Loredana Horodnicu (Botoşani), Veronica Miron (Galaţi), Alina Cristina Necula şi Sabina Popovici Hantu (Piatra Neamţ), Vasilica Popescu (Timişoara), Simona Cătălina Rad (Târgu Mureş), Emilia Trandafir (Târgovişte), sucevenii Cecilia Leonte, Ştefana Petre, Cătălina Senciuc, Ana Maria Hreniuc Moroşan şi cernăuţenii Ludmila Bogdan şi Vladimir Tetu.

Chiar dacă vremea nu a fost tot timpul de partea lor, artiştii participanţi, care pe parcursul săptămânii au avut posibilitatea să-şi aleagă subiectele tablourilor din Rădăuţi sau din împrejurimi (au efectuat şi o vizită la Mănăstirea Putna), au lucrat intens şi şi-au onorat obligaţia de a realiza fiecare câte două lucrări, care vor rămâne în patrimoniul Centrului Cultural Bucovina.

Joi, înainte de ora prânzului, sub ameninţarea ploii, profesorii îndrumători, artiştii plastici Dumitru Rusu şi Viorica Ana Moruz, de la Școala de Arte „Ion Irimescu” Suceava, şi Mihai Şerbănescu, profesor la Universitatea „Valahia” şi la Şcoala de Arte „Octav Enigărescu” din Târgovişte, împreună cu ceilalţi membri ai taberei pictau în interiorul pensiunii gazdă.

 

„Aici, în Bucovina, locul este sfânt peste tot”

Artistul plastic Mihai Şerbănescu, singurul dintre membrii taberei care a participat la toate cele nouă ediţii, ne-a spus (referindu-se la faptul că în fiecare an tabăra se desfăşoară într-o altă locaţie) că „aici, în Bucovina, locul este sfânt peste tot”.

Mihai Şerbănescu, care la una din ediţiile precedente mărturisea că zilele petrecute în Bucovina sunt pentru el ca „o mângâiere pe suflet”, a venit dintr-o tabără de la Sighişoara şi urmează să plece în alte două acţiuni similare, la Sf. Gheorghe, în Delta Dunării, şi la Balcic, pe malul Mării Negre, în Bulgaria.

Preocupat mereu de atmosfera care domneşte în colectivul de creatori, Mihai Şerbănescu ne-a spus că de data aceasta „nu a existat nici un spirit negativ”, care să tulbure buna desfăşurare a taberei.

Emilia Trandafir, care este cursantă în anul II la Şcoala de Arte „Octav Enigărescu” din Târgovişte, licenţiată în psihologie dar îndrăgostită de pictură, a realizat o lucrare care-l înfăţişează pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Revenită în ţară după aproape 14 ani din Spania, Emilia Trandafir, care se află pentru prima oară în Bucovina, a declarat entuziasmată că şi-a satisfăcut dorinţa de a vizita Mănăstirea Putna, unde a văzut mormântul voievodului. „Aş fi suferit enorm - a spus ea - să vin de la circa 500 de kilometri şi să nu pot vedea locul în care a fost înmormântat Ştefan cel Mare”.

 

„Bucovina oferă o privelişte de rai”

Vasilica Popescu, din Timişoara, a mai participat la una dintre ediţiile taberei care s-a desfăşurat la Poiana Negri. Acum a pictat o lucrare cu floarea-soarelui plină de vitalitate, probabil şi pentru că are o firmă în care realizează decoraţiuni interioare din flori naturale uscate.

Cristina Anton, din Bucureşti, participă pentru a treia oară la Tabăra „Lumina Nordului”. Spune că „Bucovina oferă o privelişte de rai” şi apreciază cu sinceritate faptul că Școala de Arte „Ion Irimescu” Suceava organizează această tabără minunată.

Suceveanca Cecilia Leonte, laureata celei de-a VII-a ediţii a Concursului Naţional de Artă Plastică „Ion Irimescu”, care a realizat o lucrare cu detalii arhitectonice ale unei clădiri din Rădăuţi, participă pentru prima dată la o tabără de creaţie plastică.

„Pentru mine este o experienţă foarte plăcută - spune ea - care-mi oferă posibilitatea de a interacţiona cu alţi artişti, de a schimba opinii, de a vedea maniere diferite de lucru”.

O altă suceveancă, Ştefana Petre, elevă în ultimul an la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, este preocupată tot de clădirile vechi întrucât intenţionează să urmeze o carieră în domeniul restaurării şi conservării bunurilor de patrimoniu. Ştefana spune că, dacă anul trecut, când a fost într-o tabără la Sighişoara, a avut de unde să-şi aleagă subiectele, „la Rădăuţi trebuie să cauţi, dar sunt încă destule clădiri vechi şi interesante”.

Tabăra „Lumina Nordului” de la Rădăuţi, care se desfăşoară în acelaşi timp cu prima ediţie a taberei „Bucovina în artele vizuale contemporane” (la care participă 12 artişti plastici şi fotografi cazaţi într-o altă locaţie) le-a oferit participanţilor prilejul să socializeze, să lege prietenii şi să contureze proiecte comune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tabăra Internaţională de Creaţie Plastică „Lumina Nordului”.
 Vizualizări articol: 2080 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tabăra Internaţională de Creaţie Plastică „Lumina Nordului”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei