Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 213 (5420)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   20 imagini |   ø fişiere video

Festivalul “Grigore Vasiliu Birlic”

Peste 60 de participanţi la secţiunea recitare – monolog şi nouă spectacole în concursul de interpretare trupe de teatru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cadrul celei de a treia zi a Festivalului Internaţional de Teatru  “Grigore Vasiliu Birlic”, la concursul de recitare – monolog au concurat, la cele două categorii de vârstă, 7-14 ani şi 15-25 de ani, 60 de copii şi tineri, din care 22 au fost la categoria 7-14 ani, fiecare încercând să dea tot ce are mai bun din punct de vedere artistic şi să impresioneze juriul care are  şi-aşa o misiune destul de grea în departajarea concurenţilor.

Juriul de la această secţiune, format din regizorul Gheorghe Balint, actriţa Claudia Motea, coregrafa LoretteEnache, prof. Neculai Sturzu şi prof. Nelu Mihăilă a avut o misiune destul de grea datorită bunei pregătiri a concurenţilor şi numărului mare al acestora. Pentru că numărul de participanţi a depăşit previziunile organizatorilor, concursul de recitare – monolog s-a prelungit şi joi după – amiază.

Din calendarul zilei de miercuri nu a lipsit nici workshopul pentru copii, iar invitatul a fost Claudia Motea.

După trei zile mai relaxante în care trupele participante la cea de-a III-a ediţie a festivalului Internaţional de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic” au socializat, au participat la workshopuri împreună cu studenţi de la UNATC, joi, în cea de-a patra zi, a avut loc Concursul de interpretare trupe de teatru. De la ora 9,00, pe scena Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” au avut loc primele cinci spectacole de teatru susţinute de tot atâtea trupe din cele nouă participante. Trupa „Pi” din  Suceava a prezentat în concurs piesa de teatru „Doi vecini”, coordonator Iulia Murariu, trupa „Mymesis” din Piteşti a jucat „O piesă pur şi simplu”, coordonator Aurora Ivan, trupa „Teatru Club Tineret” din Iaşi a intrat în concurs cu „Jacques sau supunerea”, coordonator Emil Gnatenco, Trupa „Stop” din Piatra Neamţ a prezentat piesa „Familie, iubire, prafuri”, coordonator Maria Hibovski”, iar trupa „Atelierul de Teatru” din Botoşani a jucat “Şcoala lui Gufi”, coordonator Lenuş Teodora Moraru.

De la membrii juriului am aflat că toate cele cinci evoluţii scenice au fost bune şi foarte bune, multe din trupe pregătind piesele cu regizori consacraţi.

 

„Variaţiuni enigmatice” a deschis seara de teatru de miercuri

De la ora 18,30, pe scena Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” au urcat actorii Teatrului “Aurel Elefterescu” din Călăraşi, care au pus în scenă piesa de teatru „Variaţiuni enigmatice”. Cei prezenţi au putut urmări o piesă de teatru scrisă de Erik Emmanuel Schmitt, în regia lui Mihai Lungeanu, o piesă despre dragoste şi moarte, despre dragoste dincolo de moarte, despre relativitatea adevărului şi a minciunii, jucată însă magistral de doi actori călărăşeni, Ştefan Niţu şi Cristi Dionise. O piesă despre doi bărbaţi total diferiţi, Erik Larsen şi Abel Znorko, şi despre două viziuni diferite asupra iubirii pentru aceeaşi femeie. O poveste despre un mare scriitor, laureat al Premiului Nobel, care renunţă la prezenţa fizică a iubitei pentru a o păstra în memorie, pentru a putea să-i scrie şi să-i dedice volume.

Un bărbat obişnuit care se căsătoreşte cu ea, o iubeşte, îi dedică întreaga viaţă, iar după moartea acesteia, continuă, în numele ei, corespondenţa cu scriitorul ca şi cum încă ar trăi. După o întâlnire dramatică între cele două personaje, care-şi dispută iubirea cu înfrigurare, la final cei doi bărbaţi evocă imaginea femeii dispărute, fiecare iubind-o, însă, în felul său.

 

“Al cincilea anotimp”, piesă jucată în afara concursului de actorii trupei de teatru „Birlic” din Fălticeni

Aşa cum era de aşteptat, spectacolul de mişcare şi sunete prezentat de trupa locală de teatru “Birlic” a cucerit şi de această dată publicul, iar evoluţia actorilor fălticeneni a stârnit ropote de aplauze. Spectacolul vorbeşte de un anotimp al iubirii care există în acelaşi timp cu toate cele patru anotimpuri.

Tinerii Magdalena Agrigoroaie, Sebastian Aldea, Ionuţ Alexandru, Cezara Darie, Codruţa Ciobanu, Lavinia Ciot, Gabriela Cocian, Ana Maria Fasolă, Răzvan Fuioagă, Valentin Hriţcu, Vlad Nechifor, Andrei Păduraru, Ionuţ Pintilie, Anastasia Simion, Vasilica Bosânceanu şi Iulian Vizitiu, toţi liceeni,  coordonaţi de Cristina Bacal, au prezentat la un înalt nivel artistic “Al cincilea anotimp”. Această piesă a fost jucată de tinerii fălticeneni pe scena Teatrului „Nottara”, a Centrul Militar Naţional şi pe multe alte scene din ţară.

După această piesă a urmat un alt spectacol teatral, „Sandwich cu pui”, de Matei Vişniec.

 

Filmul “Orient Express”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, i-a ţinut pe spectatori în sală până după miezul nopţii

Aşa cum s-au obişnuit participanţii la spectacolele din cadrul festivalului, fiecare seară se încheie cu cinemateca de noapte, în cadrul căreia sunt prezentate capodopere ale filmului românesc.

Filmul românesc “Orient Express”, regizat de Sergiu Nicolaescu şi având în rolurile principale nume mari ale scenei româneşti, cum ar fi  Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Dan Bittman, Gheorghe Dinincă, Ioana Moldovan, Vlad Zamfirescu, etc. a prezentat miercuri seara, timp de aproape două ore, povestea prinţului Andrei Morudzi în două perioade ale vieţii sale - între 1911-1916 şi în 1935.

“Nuntă în Basarabia” este o comedie românească în care joacă Vlad Logigan, Victoria Bobu, Take Florescu, Igor Chistol, Igor Caras, Sergiu Voloc şi pe care fălticenenii au avut ocazia să o vadă joi seara.

 

Teatru, film şi şedinţă festivă a Consiliului Local

Astăzi va continua Concursul de interpretare trupe de teatru, de la ora 9,00 fiind programate evoluţiile scenice ale trupelor: “Alfa Omega Art” din Piatra Neamţ, cu piesa “Bertha”, coordonator Gina Gulai; “Thaliamar” din Mangalia cu piesa “Echivoc”, coordonator Aura Mircea Stuparu; “Noi” din Călăraşi, cu “Manual de folosinţă al adolescentului”, coordonator Marian Zaharia şi “Protha” din Panciu, cu “Prinţesa şi porcarul”, coordonator Cătălin Sfârloagă.

De la ora 15, 00, la Primăria Municipiului Fălticeni, va avea loc ceremonia decernării titlului de Cetăţean de Onoare scriitorului Mihail Şerban, maestrului Vladimir Găitan, maestrului Emil Hossu (post-mortem) şi actriţei Catrinel Dumitrescu. La ora 16,30 va fi prezentat filmul “Măria Sa, Birlic”, realizat de Carmen Olaru, de la TVR Iaşi, urmat de o întâlnire de suflet cu Alex Şerban, strănepotul maestrului Gr. V. Birlic.

În cadrul Serii de teatru, de la ora 18,30, iubitorii de teatru se vor putea întâlni cu Radu Gheorghe, Mihai Bisericanu şi Georgeta Ciocârlan în „Ludwig, Nicolo & Jo”. De la ora 20,00 este programată piesa trupei Birlic “Karagiale Reloaded”, în regia lui Gheorghe Balint.

Cea de-a cincea zi a festivalului se încheie cu cinemateca de noapte, în cadrul căreia veţi putea urmări de la ora 22,30 filmul “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 60 de participanţi la secţiunea recitare – monolog şi nouă spectacole în concursul de interpretare trupe de teatru.
 Vizualizări articol: 997 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 60 de participanţi la secţiunea recitare – monolog şi nouă spectacole în concursul de interpretare trupe de teatru0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei