Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 2 (5209)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Biblioteca Bucovinei

Revista „Scriptum”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” a scos de sub tipar, cu puţin timp înainte de sfârşitul anului, numărul dublu (3-4/2012) al revistei „Scriptum”, publicaţie trimestrială fondată de prof. Emil Satco.

Revista, din al cărui colectiv de redacţie fac parte directorul bibliotecii publice judeţene, dr. Gheorghe - Gabriel Cărăbuş, dr. Alis Niculică şi dr. Alexandru-Ovidiu Vintilă, prezintă pe coperta I o lucrare realizată de artista plastică suceveană Camelia Rusu-Sadovei, „Amarillis”, un delicat ulei pe pânză care poate constitui o invitaţie pentru vizitarea expoziţiei personale de la Galeria de Artă „Ion Irimescu”.

 

Din sumarul revistei semnalăm, la o primă privire, textul de deschidere semnat de dr. Gheorghe - Gabriel Cărăbuş, referitor la proiectul cu finanţare externă intitulat „Istorie locală @ biblioteca ta publică”, derulat de biblioteca suceveană în parteneriat cu alte patru biblioteci judeţene din ţară, amplul articol al monografului câmpulungean Vasile Sfarghiu despre „Întâia bibliotecă a meşteşugarilor români din Câmpulungul Bucovinei” şi, la secţiunea „Restituiri”, materialul documentar care vizează „Sfatul scriitorilor de la Putna”, pe care ni-l propune scriitorul Ion Filipciuc.

„Proza SF” („Răul”) este prezentă datorită lui Florin Ionuţ Haidamac, iar „Notele de lector” („O reconstituire in integrum: Ştefan Cuciureanu - Opere, vol. I-IV”) îi aparţin prof. Nicolae Cârlan, care semnează şi „O exegeză a poeziei lui Nicolae Labiş”. 

Alexandru-Ovidiu Vintilă ne oferă, pe de o parte, o serie de informaţii despre „Sociologia generală” a lui Traian Brăileanu, iar pe de altă parte scanează critic volumul omagial „Letopiseţul de mătase”, dedicat de Constantin Hrehor „înţeleptului cu barbă de nufăr”, P.S. Gherasim Cucoşel Putneanul, şi lucrarea îngrijită de Ion Filipciuc („Pagini smulse din valuri”), care cuprinde paginile scrise de pictorul Vespasian Lungu.

Şi, pentru că vorbim despre pictori, la rubrica „Simeze” criticul de artă Gheorghe Macarie publică un text despre expoziţia din vara anului care tocmai s-a încheiat a artistului plastic Constantin Ungureanu BOX, iar sub genericul „Oameni cari au fost...”, din arhive păstrătoare de memorie, Emil Satco ne prezintă un alt călător printre stele, „pictorul care a trecut prin viaţă ca o boare de vânt”, Ion Carp-Fluerici.

O revistă pe care dr. Alis Niculică o încheie cu prezentarea unor autori bucovineni şi a cărţilor lor. De semnalat şi imaginea reprodusă pe coperta IV: monumentul dedicat eroului legendar Niţucă Hălăuceanu, ridicat la Câmpulung Moldovenesc pe cheltuiala soţilor Vasile şi Otilia Sfarghiu, cioplit în gresie de Vama de sculptorul Ion Maftei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Revista „Scriptum”.
 Vizualizări articol: 1104 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Revista „Scriptum”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei