Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 dec 2010 - Anul XV, nr. 299 (4590)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Moment festiv

Dumbrăveni, capitala culturală a judeţului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de o zi, Dumbrăveniul a fost capitala culturală a judeţului Suceava. Poeţi, scriitori, reprezentanţi ai Primăriei Dumbrăveni, dar şi oameni simpli au participat la dezvelirea bustului lui Adrian Păunescu, dar şi la celelalte manifestări organizate sub titulatura „Poeţi ai nemuririi noastre”. Gerul de afară a fost topit de măreţia momentului, iar cuvintele rostite la bustul poetului Adrian Păunescu au stârnit aplauze şi regrete. Ridicat în timp record de sculptorul botoşănean Marcel Mănăstireanu, bustul a fost amplasat în faţa Ateneului din Dumbrăveni. Onoarea de a-l dezveli le-a revenit primarului Ioan Pavăl şi academicianului Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, iar apoi fiecare dintre invitaţi a fost rugat să spună câteva cuvinte. Scriitorul Valeriu Matei şi-a exprimat convingerea că un bust al lui Adrian Păunescu se va ridica în curând şi în stânga Prutului, în timp ce Vasile Tărâţanu a citit o poezie în memoria celui care i-a fost prieten mulţi ani, versurile sale fiind aplaudate sincer.

„Copilul de suflet” al poetului Adrian Păunescu, scriitorul sucevean Mihai Sultana Vicol, a fost copleşit de emoţii şi a mărturisit cu lacrimi în ochi că omul cu care a colaborat ani de zile i-a fost un adevărat mentor şi l-a sprijinit în cele mai grele clipe ale sale.

Mihai Chiriac, secretarul comunei Dumbrăveni, omul care a avut iniţiativa de a ridica acest bust, a avut un singur regret. „Îmi pare rău că nu am reuşit să fim primii care ridicăm un bust în memoria poetului Adrian Păunescu, ci doar după reprezentanţii autorităţilor din Alba Iulia. Am gândit-o însă primii şi suntem bucuroşi să-l omagiem aşa cum se cuvine pe unul dintre cei mai mari poeţi ai neamului nostru”, a mărturisit Mihai Chiriac.

Şi primarul Ioan Pavăl a avut o undă de regret. „Am fi vrut să-l avem pe maestrul Adrian Păunescu în mijlocul nostru, la Festivalul Eminescu din vara anului viitor. Boala nu a vrut să fie aşa cum ne-am dorit noi, dar Adrian Păunescu va rămâne veşnic în inimile noastre, dovadă şi manifestările de astăzi”, a spus primarul comunei Dumbrăveni.

Acţiunile de sâmbătă s-au mutat din gerul de afară în sala Ateneului din Dumbrăveni, unde a urmat o sesiune de comunicări, dar şi un alt moment festiv. Patru dintre invitaţi, scriitorul Viorel Dinescu, poeţii Emilian Marcu şi Alexandru Dobrescu, respectiv scriitorul basarabean Valeriu Matei au primit diploma de Cetăţean de onoare al comunei Dumbrăveni.

Manifestările au continuat până târziu în noapte, iar ecourile muzicii folk şi ale muzicii populare au fost luminate de focul de artificii pregătit de organizatori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumbrăveni, capitala culturală a judeţului.
 Vizualizări articol: 1335 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Dumbrăveni, capitala culturală a judeţului2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei