Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 167 (6877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În memoria Reginei Marii Uniri

Emisiunea de mărci poștale „80 de ani de la trecerea la cele veșnice a Reginei Maria”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În anul Centenarului Marii Uniri, Romfilatelia introduce în circulație, începând cu data de 20 iulie a.c., o emisiune de mărci poștale dedicată împlinirii a „80 de ani de la trecerea la cele veșnice a Reginei Maria”.

Primul timbru al emisiunii, cu valoarea nominală de 3,00 lei, este ilustrat cu un portret al reginei, în care suverana poartă pe cap o diademă. Cel de-al doilea timbru al emisiunii, cu valoarea nominală de 11,50 lei, reproduce un alt portret, în care Regina Maria poartă coroana realizată special pentru ceremonia încoronării de la Alba Iulia, din data de 15 octombrie 1922. Timbrul coliței nedantelate, cu valoarea nominală de 19,00 lei, este ilustrat cu o fotografie de studio în care regina este îmbrăcată în stilul Belle-Époque. Timbrele şi colița sunt decorate cu flori de crin, extrase dintr-un tablou pictat de regină.

Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, Principesă a Marii Britanii și Irlandei, s-a născut pe 29 octombrie 1875, în Marea Britanie. Tatăl său, Alfred de Edinburg, Duce de Saxa Coburg-Gotha, era al doilea fiu al Reginei Victoria a Marii Britanii, iar mama, Marea Ducesă Maria Alexandrovna Romanova, era fiica Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Maria și-a petrecut copilăria și adolescența aproape de natură, la reședința familiei din Eastwell Park, comitatul Kent. Într-un decor princiar, înconjurată de un parc foarte frumos și de o pădure mirifică, cu pășuni întinse, avându-i lângă ea pe fratele său și cele trei surori mai mici, Maria a trăit din plin bucuria copilăriei.

Aranjamente ținând de statutul caselor regale fac ca în anul 1892, când Maria avea doar 17 ani, viitorul Rege Ferdinand și frumoasa prințesă să se căsătorească, la data de 10 ianuarie 1893, la Sigmaringen, martor fiind chiar împăratul Germaniei, Wilhelm al II-lea.

În România, alături de Ferdinand, Prințul moștenitor, prințesa Maria va fi mamă, politician și gazdă pentru prinții și regii Europei, care vor fi oaspeți ai Familiei Regale a României, dar și emisar și invitat de seamă la curțile regale, dând dovadă de tact, dar și de îndrăzneală. După decesul Regelui Carol I, în 1914, Maria devine Regină, alături de Regele Ferdinand.

Regina Maria „a întrupat aspirațiile cele mai înalte ale conștiinței românești".

Prezența suveranei în Marele Război în spitalele de răniți îi aduce apelativul de „Mama Răniților”.

Ea a cucerit inimile tuturor românilor prin naturalețe, eleganță și inteligență, prin dăruire și bunătate, dar mai presus de toate, prin iubirea față de țara sa. A știut întotdeauna să se facă remarcată, apreciată și îndrăgită. Aprecia costumul popular românesc, pe care-l îmbrăca adeseori, cutreierând prin țară.

Regina s-a stins din viață la data de 18 iulie 1938, la Castelul Pelișor. Dorința sa a fost să trăiască ultimele clipe în țara căreia i-a dedicat întreaga viață.

A cerut prin testament ca trupul să-i fie înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș, iar inima să fie păstrată într-o raclă la capela Stella Maris a reședinței din Balcic.

După cedarea Cadrilaterului în 1940, inima reginei a fost mutată la Bran. Ulterior, aceasta s-a aflat în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, pentru 44 de ani. Din 2015, inima Reginei Maria s-a întors la Pelișor, locul în care a bătut pentru ultima oară.

Tirajul emisiunii filatelice este de 37.236 de timbre, fiind realizate totodată și 508 plicuri (FDC), echipate cu timbrele emisiunii, numerotate și obliterate cu ștampila „prima zi”, din care 258 în album filatelic având aplicată în clar ștampila „prima zi” în folio.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poștale „80 de ani de la trecerea la cele veșnice a Reginei Maria”.
 Vizualizări articol: 782 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Emisiunea de mărci poștale „80 de ani de la trecerea la cele veșnice a Reginei Maria”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei