Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 iul 2017 - Anul XXII, nr. 159 (6575)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Arta şi marea

„Peisaje marine în pictură”, în filatelia românească

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a emis şi a pus în circulaţie filatelică, începând cu data de 7 iulie a.c.,  emisiunea de mărci poştale „Peisaje marine în pictură”, care ilustrează marea văzută prin intermediul lucrărilor din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României. Unul dintre marii pictori români, care a redat marea în tablourile sale, este Nicolae Grigorescu, pictorul sufletului românesc.

Tabloul „Oraş pe malul mării (Napoli)” este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei. Este o pictură realizată în ulei pe lemn, între anii 1873-1874, atunci când Grigorescu a efectuat călătorii de studii în Italia.

Balcicul a fost şi a rămas un loc fascinant pentru arta românească încă din prima jumătate a secolului XX. Loc de inspiraţie pentru pictori, mica localitate de pe malul Mării Negre are o istorie încărcată de nobleţe, graţie celor care au reprezentat-o în lucrările lor.

„Balcic” este prezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei şi poartă semnătura Ceciliei Cuţescu-Storck, lucrare care se distinge prin maniera lejeră, spontană şi vioaie cu armonii coloristice subtile care integrează farmecul locului. Lucrările lui Dumitru Ghiaţă ocupă un loc deosebit în arta modernă românească. Împreună cu Jean Alexandru Steriadi, Dumitru Ghiaţă descoperă frumuseţea peisajului marin şi pictează numeroase tablouri pe litoralul Mării Negre. Desenul său denumit „Balcic”, atât de simplu în austeritatea lui, degajă o profundă esenţă a imaginii şi este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 8,00 lei.

Considerat maestrul peisajelor marine, Ivan Aivazovsky a creat tablouri având aceeaşi tematică, marea. Aivazovsky a fost cel care a introdus peisajele marine în arta rusă, impunând acest gen în istoria artelor plastice a secolului al XIX-lea. Unul dintre tablourile sale, „Naufragiul”, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei. Emisiunea filatelică „Peisaje marine în pictură” are un tiraj total de 50.560 de timbre. S-au realizat şi 210 seturi FDC (două plicuri), echipate cu timbrele emisiunii, numerotate şi obliterate cu ştampila „prima zi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Peisaje marine în pictură”, în filatelia românească.
 Vizualizări articol: 1012 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Peisaje marine în pictură”, în filatelia românească0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei