Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 aug 2015 - Anul XX, nr. 194 (6006)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poştale „Păsări de baltă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând cu ziua de vineri, 21 august, de la magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară poate fi achiziţionată emisiunea de mărci poştale „Păsări de baltă”, care completează tematica Faună din patrimoniul filatelic românesc cu o nouă serie alcătuită din patru timbre şi o coliţă dantelată.

Chira de baltă (Sterna hirundo), reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei, este caracteristică zonelor umede costiere, dar şi lacurilor interioare cu apă dulce. Sunt păsări graţioase care se hrănesc cu peşte, insecte şi melci, care migrează spre sud, în climate mai călduroase, pe durata iernii.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 lei este înfăţişat pescăruşul cu picioare galbene (Larus michahellis), o pasăre sedentară întâlnită în apropierea bălţilor, a lacurilor şi de-a lungul litoralului. Pescăruşul este definit de culorile gri-argintiu, alb, negru şi galben, hrana sa fiind constituită din peşti şi diferite specii acvatice pe care le prinde direct din zbor sau prin scufundări superficiale.
Ilustrată pe timbrul cu valoare nominală de 4,70 lei, ciocîntorsul (Recurvirostra avosetta) este o pasăre specifică zonelor litorale, lagunelor cu apă sărată, deltelor şi mlaştinilor, bălţilor şi lacurilor cu apă mică. Pasărea, de mărimea porumbelului, este o specie sociabilă, ce umblă în stoluri şi cuibăreşte în colonii. În România poate fi întâlnită în Delta Dunării, pe ţărmul mării şi în apropierea lacurilor litorale.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 8,10 lei se regăseşte călifarul roşu (Tadorna ferruginea), pasăre migratoare întâlnită cu precădere în Asia Centrală şi mai puţin în Europa. Datorită penajului frumos colorat, călifarul roşu este crescut ca pasăre ornamentală. În România este rar întâlnit, specia preferând lacurile izolate, eventual cu insule, departe de prezenţa omului.
Coliţa dantelată a emisiunii, cu valoarea nominală a timbrului de 9,10 lei prezintă lebăda de vară (Cygnus olor), specie ce trăieşte în zone cu apă dulce sau sărată, putând fi găsită adesea şi în zonele urbane. Se recunoaşte după culoarea albă, gâtul în formă literei S, ciocul roşu-portocaliu, picioarele negre şi obiceiul de a-şi arcui aripile deasupra spinării. În România vine în sezonul cald şi cuibăreşte mai ales în Delta Dunării, complexul lagunar Razim-Sinoie şi bălţile mari din ţinuturile joase.
Emisiunea de timbre este completată de un întreg poştal, plicul „prima zi” şi un set de patru cărţi poştale maxime, fiind ca forme de machetare coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 viniete şi blocul special de 4 timbre + coliţa dantelată (în album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 275 exemplare, echipat cu blocul special al emisiunii şi plicul ”prima zi” cu ştampila aplicată în clar, în folio aur. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poştale „Păsări de baltă”.
 Vizualizări articol: 1118 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Emisiunea de mărci poştale „Păsări de baltă”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei